11.7 C
Campulung Muscel
28/05/2023

Emil Hagi şi Muzeul Automobilului Românesc, parte a unui proiect cu fonduri europene, pentru ca istoria ARO să fie cunoscută de copii

Emil Hagi şi Muzeul Automobilului Românesc sunt parte, alături de obiective istorice şi arhitecturale ale Câmpulungului, a unui proiect proaspăt, modern, iniţiat de Fundaţia „Acasă în Muscel” şi finanţat cu fonduri europene. O entitate privată a reuşit să obţină bani prin PNRR, pentru realizarea unui proiect care priveşte întreg Câmpulungul. Din „CulturAct – Activităţi educative şi explorări interactive ale culturii locale şi naţionale”, titulatura programului, va rezulta un instrument de promovare a clădirilor de patrimoniu, prin implicarea copiilor de la şase şcoli.

Cu ajutorul unor profesori, arhitecţi şi istorici, şcolarii şi liceenii vor concepe câteva trasee istorice şi arhitecturale utile, în primul rând, lor, apoi şi celorlalţi. Experienţele copiilor vor culmina cu „Luna Istoriei”, în 2023, şi „Luna Arhitecturii de Patrimoniu”, în 2024. Unul dintre atelierele organizate în cadrul proiectului va fi pe subiectul ARO, un lucru lăudabil pentru iniţiatori, care şi-au propus să facă cunoscută copiilor istoria fabricii constructoare de maşini de la Câmpulung.      

Fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă beneficiază de o cofinanţare de 10% din partea Primăriei Câmpulung, totalul cifrându-se la 200.000 de lei. Bani pe care Fundaţia „Acasă în Muscel” îşi propune să-i folosească la eficienţă maximă, până în iunie 2024. Cu ajutorul unei aplicaţii mobile, istoria şi arhitectura vor fi descoperite atât de către cei ai acestor locuri, cât şi de către cei din afara Câmpulungului, într-un mod interactiv.

  • Muzeul Automobilului Românesc, inclus în proiect alături de Mănăstirea „Negru Vodă”, Bărăţia şi vilele de patrimoniu 

Lansarea oficială a proiectului „CulturAct” s-a produs săptămâna trecută, la Biblioteca Municipală „Ion Barbu”, în cadrul Cercului de Istorie „Gheorghe Brătianu”. „Este un proiect gândit cu drag de Câmpulung, care sperăm să mobilizeze comunitatea în jurul valorilor istorice şi arhitecturale ale oraşului.”, spunea iniţiatoarea Alina Matache, fondator şi director executiv al Fundaţiei „Acasă în Muscel”. Ea contează pe o mobilizare în sensul de ieşire din abordarea tradiţională, care implică de obicei lectura informaţiilor de pe un panou alăturat monumentului istoric sau accesarea informaţiei într-un articol ori într-o carte de istorie.

Iniţiatorii îşi doresc o acţiune dinamică, printr-o abordare modernă, „creând poveşti ale reperelor istorice şi culturale”, care să fie spuse într-o manieră interactivă, în cadrul unei aplicaţii mobile. Dorinţa, la început de proiect, este ca aplicaţia să fie folosită la scară cât mai largă, în primul rând, de către cei tineri, dar şi de către restul comunităţii. „Pe termen mediu şi lung, ne-am bucura ca ceea ce dezvoltăm în cadrul proiectului să fie folosit inclusiv de turişti pentru a explora oraşul. Odată ce creăm aceste experienţe de explorare, dorim să le lansăm cu „tam-tam”, să încurajăm comunitatea să se bucure de ceea ce am gândit în cadrul proiectului şi vom avea, cu această ocazie, lansarea unor evenimente artistice şi culturale atractive.”, afirma Alina Matache.

Experienţele pe care intenţionează să le conceapă fundaţia vor fi disponibile pentru un viitor măsurat în ani buni de acum înainte, urmărindu-se un impact de amploare. În privinţa valorilor pe care se concentrează proiectul, au fost alese repere istorice – Mănăstirea „Negru Vodă” şi Bărăţia -, iar pentru istoria recentă, Muzeul Automobilului Românesc, „ca ancoră pentru ceea ce a însemnat ARO pentru comunitatea Câmpulungului”. „Pe zona arhitecturală, vrem să creăm trasee de vizitare pentru vilele de patrimoniu importante din oraş şi pentru clădirile marcante, create de arhitectul Dimitrie Ionescu Berechet. Şi nu uităm de arhitectura tradiţională despre care considerăm că merită explorată de cât mai mulţi oameni.”, a mai precizat Alina Matache.

  • Istorici, arhitecţi, profesori şi ingineri, partenerii fundaţiei în „CulturAct”  

Cum vor fi dezvoltate poveştile şi experienţele interactive? Prin implicarea elevilor din şase şcoli câmpulungene. Circuitele legate de reperele istorice vor fi gestionate de Şcoala Gimnazială „Sfântul Iacob” şi profesorul coordonator Elena Iordache, Colegiul Tehnic şi profesorul coordonator Mădălina Iosifescu şi Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” şi profesorul coordonator Loredana Şain. Pentru ceea ce ţine de arhitectura de patrimoniu, interacţiunea se va face cu elevii Şcolii Gimnaziale „Nanu Muscel” şi profesorul Claudiu Călcâi, Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” şi profesorii Irinel Vintilă şi Iulia Irimia. Al treilea circuit – istoria ARO – este responsabilitatea unei echipe de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Oprea Iorgulescu”, coordonaţi de profesoarele Gabriela Banu şi Gabriela Horobeanu.

Întrucât copiii nu vor putea concepe singuri itinerarul şi povestea locurilor propuse, parteneriatul Fundaţiei „Acasă în Muscel” include specialişti. Pentru repere istorice, colaborarea va fi cu Societatea Română de Istorie, Filiala Muscel, şi profesorii Ion Oană şi Claudiu Neagoe. Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Teritorială Argeş, prin preşedintele Alexandru Răuţă, va sprijini realizarea traseelor legate de domeniul arhitectural. Colaborarea o include şi pe profesorul Carmen Oprescu, „o sursă extraordinară pentru ceea ce ţine de arhitectura de patrimoniu a oraşului”. A treia coordonată a proiectului, istoria ARO, va fi organizată cu ajutorul lui Emil Hagi şi Muzeul Automobilului Românesc, dar şi cu implicarea inginerului Sergiu Marcu, prin informaţiile pe care deja a început să le ofere. Care „vor clarifica pentru copii care a fost istoria şi care a fost impactul platformei ARO asupra vieţii comunităţii”, a explicat Alina Matache prezenţa partenerilor de la Muzeul Automobilului Românesc, un capitol din istoria Câmpulungului, pe care cei tineri trebuie să o cunoască.

  • Echipa care creează traseul parcurs de cei mai mulţi vizitatori va primi pentru şcoală 300 de cărţi

Pentru ca lucrările să nu rămână într-o zonă teoretică, cele şase echipe de elevi vor participa la ateliere axate pe povestirea creativă a istoriei şi la ateliere de transpunere în format video şi de promovare cu ajutorul imaginilor a reperelor istorice şi arhitecturale. „Suntem optimişti că, în urma acestui proiect, vor dobândi cunoştinţe valoroase pentru viitorul lor. Împreună cu echipa fundaţiei, vom lucra îndeaproape cu copiii în cadrul aplicaţiei mobile pentru a putea face transpunerea poveştilor pe care le gândim împreună, astfel încât rezultatul să fie unul atrăgător şi să ajungem în timp să avem din ce în ce mai mulţi oameni care explorează oraşul folosind aceste instrumente.”, a precizat Alina Matache.

Atât reperele valoroase, cât şi şcolile sunt grupate pe două axe mari: istorie şi arhitectura de patrimoniu. „Ne dorim ca experienţele de explorare create în legătură cu reperele istorice să le lansăm în ceea ce noi am numit „Luna Istoriei”.”, luna aleasă fiind noiembrie. În această lună, comunitatea va fi invitată să parcurgă traseele create împreună cu copiii. „În acest sens, urmează să avem o campanie video, prin care sperăm să atragem cât mai mulţi doritori. Traseul care va fi parcurs de cei mai mulţi musceleni va fi premiat. Echipa care a creat acel traseu va primi pentru şcoala din care face parte în jur de 300 de titluri, o parte dintre ele legate de istoria Câmpulungului.”, a anunţat Alina Matache miza „competiţiei”.

  • Atelier pe teme de istoria ARO şi concert cu Ada Milea 

Prin proiect, iniţiatorii îşi propun un atelier legat de istoria ARO, derulat împreună cu Asociaţia „Dar de ce?”, specializată în crearea atelierelor pentru copii folosind patrimoniul diverselor muzee. „Ceea ce rezultă din aceste ateliere va deveni material didactic de folosit de către toate şcolile din Câmpulung în anii următori. Ne dorim să intrăm şi într-o zonă culturală şi de relaxare şi o să avem un atelier şi un concert de muzică veche, tot în ideea de a explora istoria din cât mai multe perspective.”, a adăugat Alina Matache.

În perioada 10 mai – 7 iunie 2024, va fi lansată, prin proiect, „Luna Arhitecturii de Patrimoniu”. Atunci, vor fi lansate cele trei trasee de explorare dezvoltate în jurul reperelor arhitecturale, cu ajutorul unei campanii video. „Vom premia cel mai apreciat şi parcurs traseu. Ne dorim să facem ateliere cu Asociaţia „De Arhitectura”, care va crea materiale didactice, pe care le vom distribui pentru anii următori în toate şcolile din Câmpulung.”, mai spunea iniţiatoarea proiectului.

Proiectul se va încheia cu un eveniment de marcă: un concert susţinut de Ada Milea. Structura activităţilor majore prezentate de Alina Matache conţine şi elemente suport pentru un efect în timp al proiectului: un website de prezentare a traseelor de explorare, două filme de promovare a acestora, marcaje pe spaţiul public, pentru ca apartenenţa unui reper istoric sau arhitectural la un traseu să fie clară, pliante cu traseele respective, pentru a fi parcurse şi de către cei care nu folosesc un telefon mobil.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!