20.1 C
Campulung Muscel
23/04/2025

Anca Coşa, debranşată de la apă, în această dimineaţă, din cauza restanţelor de peste 7.000 lei. Tot atât este datoare la Primărie, pentru gunoi şi impozit

În această dimineaţă, proprietatea arhitecţilor Coşa a fost debranşată de la reţeaua publică de apă de către echipa societăţii Edilul CGA SA, pentru datorii neplătite cu anii. Anca Coşa, singură şi împreună cu soţul, figura cu o sumă restantă de aproximativ 8.000 lei, în contul facturilor neachitate pentru serviciile de furnizare a apei potabile şi de preluare a canalizării. Servicii pe care cetăţenii Câmpulungului, care au conştiinţa plăţii obligaţiilor, le achită cu regularitate, aşa cum achită gazul, curentul, telefonul, internetul, cablul tv. Coşa, în schimb, este datoare şi la Edilul, este datoare şi la Primărie. Primăria pe care o acuza de încălcarea legii, de aceea a şi reclamat-o la ISC, forţând o întreagă comunitate să suporte calvarul unui centru blocat timp de un an.

În afara celor 8.000 lei, reduşi la 7.000 lei, la Edilul, adunaţi cu anii, Anca Coşa datorează o sumă comparabilă Primăriei Câmpulung. Gunoiul nu l-a plătit niciodată de când taxa se colectează de către Primărie, fiind constrânsă să se declare abia în 2021.

Pe lângă sfidarea obligaţiilor cetăţeneşti de către cea care se credea în stare să conducă municipiul, constatăm un dezinteres frapant al administraţiei din mandatul trecut care, din 2017, ne-a obligat să ne declarăm, cu căţel, cu purcel, la gunoi. De ce familiei Coşa, care locuieşte în „buricul târgului”, la o aruncătură de băţ de Primărie, nu i s-a impus din oficiu plata taxa de salubrizare? De teamă că Anca Coşa reclamaţia în sânge? Că scrie pe Facebook? Că are gura mare?

Abia astăzi, după ani de toleranţă faţă de restanţele care au atins un prag uluitor, societatea Edilul a trimis o echipă la locuinţa soţilor Coşa, care a aplicat măsura firească a sistării serviciului, fiind epuizate toate căile de a ajunge la o înţelegere cu restanţierii.

  • Anca Coşa şi ursarii, principalii datornici la apă din rândul persoanelor fizice       

Încă din anul 2020, ziarul nostru a atras atenţia în privinţa restanţelor pe care aspiranta la funcţia de primar Anca Coşa le avea la utilitatea elementară: apa şi canalizarea, achitate cu conştiinciozitate de toţi cetăţenii care au simţul obligaţiilor faţă de companiile de servicii. Cum putea fi Anca Coşa un primar gospodar dacă ea, ca cetăţean, neglija plata datoriilor? Alegerile locale de acum trei ani au găsit-o, aşadar, printre rău-platnicii de la care Edilul se chinuieşte să recupereze sumele restante acţionându-i în instanţă. Şi soţii Coşa au fost daţi în judecată de operatorul câmpulungean, dar procesele încheiate cu hotărâri favorabile Edilului nu i-au convins să se conformeze îndatoririi cetăţeneşti.

Cu siguranţă, Coşa va găsi de cuviinţă să strige că este victima răzbunării Primăriei pentru acţiunea anti-Câmpulung, care a avut drept consecinţă oprirea şantierului de Bulevardul „Pardon”. În realitate, acţiunea de astăzi se încadrează în programul Edilului de recuperare a restanţelor la apă de la particulari şi societăţi comerciale, aşa cum se întâmpla şi înainte de pandemie. Pe durata pandemiei, societatea Consiliului Local n-a mai procedat la debranşări şi, astfel, datoriile, în general, au luat din nou avânt. Prin urmare, trebuia să acţioneze.

Dintre persoanele fizice, cele care îi dau cel mai mult de furcă Edilului, prin cuantumul sumelor neachitate din urmă, sunt familiile de ursari din Câmpulung şi, culmea, o intelectuală a municipiului, premiată în America, aşa cum se făleşte peste tot. Cunoscuta Anca Coşa, datoare alături de soţul ei, alt arhitect respectat în branşă, Adrian Coşa care, din motive de neînchipuit, rămân datori cu anii.

  • Anca Coşa n-a acceptat nici varianta plăţii în rate a datoriei la apă

Primăriţa Elena Lasconi nu mai acceptă datorii la Edilul de ordinul miilor de lei, nemaifiind cazul de înţelegere din partea Edilului faţă de câmpulungeni care nu reprezintă „cazuri sociale”. Prin urmare, angajaţii Edilului i-au notificat pe cei aflaţi în situaţia de a fi acumulat restanţe fabuloase de a veni să discute un plan de eşalonare. Mărinimie cât cuprinde din partea operatorului, faţă de alte companii de utilităţi, care somează şi debranşează, fără să se ploconească în faţa datornicilor şi să-i invite la tratative de împărţire a sumei totale în rate.

Dintre cei în culpa unor restanţe uriaşe, cei de la Edilul au reuşit să cadă la o înţelegere cu câteva familii de etnici ursari, care se şi ţin de planul de eşalonare. Edilul n-a căzut la o înţelegere şi cu Anca Coşa, faţă de care, înainte de a se ajunge la debranşare, s-au luat măsuri de conciliere. Mai exact, s-a acordat un timp de înţelegere în care abonatul avea posibilitatea fie să stingă datoria, fie să accepte varianta ratelor. Înţelegerea celor de la Edilul a mers într-acolo încât, neputând să-i citească apometrul, întrucât nu este în afara curţii, iar ea nu le deschidea niciodată lucrătorilor, au făcut şi o regularizare a sumei, în sensul că i-au redus-o la puţin peste 7.000 lei. Când au venit oamenii să-i ia apometrul, conform discuţiei cu ea, la data stabilită, au găsit porţile încuiate.

„Va trebui să facem toate căminele în exterior, aşa cum le-am făcut pe bulevard.”, mai spunea Elena Lasconi, pentru ca Edilul să nu mai factureze pe nevăzute atunci când abonaţii nu le permit accesul pe proprietate angajaţilor societăţii.

Elena Lasconi a solicitat o situaţie a tuturor restanţelor câmpulungenilor pe ultimii trei ani. În acest răstimp, Coşa a făcut doar patru plăţi! Dintre care două în valoare de 50 lei fiecare! În condiţiile în care familia acumulase sume de neimaginat.

Anca Coşa, după cum v-am relatat la timpul respectiv, avea datorii la apă şi pe când candida la Primăria Câmpulung. În luna de campanie electorală, înainte de alegerile din 2020, avea de achitat Edilului în jur de 1.200 lei.

  • La plata gunoiului, Anca Coşa figurează cu cea mai mare datorie  

Curtea de Conturi a obligat Primăria Câmpulung să încheie contracte pentru plata taxei de salubrizare cu cei care se sustrăgeau obligaţiei. Soţii Coşa s-au declarat abia în 2021! La patru ani distanţă de momentul în care câmpulungenii s-au supus îndatoririi de a completa şi depune declaraţiile cu numărul de persoane dintr-o locuinţă. „Din 2017 (n.r. anul în care taxa a început să fie colectată de Primărie) nu a plătit niciun leu. În 2021, a declarat cinci persoane, forţată fiind de împrejurări, întrucât s-a pus presiune pe ea.”, ne-a declarat primăriţa Elena Lasconi despre comportamentul cetăţenesc al Ancăi Coşa.

Luată în evidenţă la plata gunoiului cu mare întârziere faţă de restul câmpulungenilor, aceasta a neglijat să achite taxa, ajungând şi aici la o datorie de peste 5.700 lei, suma fiind calculată din momentul în care Primăria a preluat sarcina colectării taxei de la populaţie. Cu restanţa de la impozitul pentru proprietatea unde-şi are familia Coşa domiciliul, obligaţiile neachitate la bugetul local se apropie de cele la apă. Vreo 7.800 lei datorează Coşa Primăriei, pe care arhitecta voia s-o conducă! Păi, dacă noi, câmpulungenii, ne comportam, sub conducerea ei, tot aşa cum se comportă ea faţă de bugetul local, unde ajungea municipiul?!

La gunoi, de când se ocupă Primăria de încasarea taxei de salubritate, Anca Coşa n-a plătit niciodată. Datoria soţilor Coşa este cea mai mare dintre toate câte sunt înregistrate la plata gunoiului, la Primărie.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!