În ziua pomenirii Sfântului Prooroc Ieremia, 1 mai 2023, în comuna Vlădești, județul Argeș, a avut loc ceremonia de așezare a pietrei de temelie a viitoarei Mănăstiri „Sfântul Neagoe Vodă Basarab”. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în sobor, la care au participat ierarhi, preoți și monahi din țară și de la Muntele Athos, în prezența poporului: ctitori și închinători ai acestui sfânt așezământ. De asemenea, în cadrul acestei ceremonii, a fost instalat și primul egumen al noii comunități monahale, ieromonahul Cosma Giosanu de la Mănăstirea Sihăstria Neamț. Îndrumătorul duhovnicesc al acestei obști este părintele Ștefan Nuțescu, de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos.
- Părinți athoniți români din Muntele Athos au inițiat construirea mănăstirii închinată voievodului Neagoe Vodă Basarab
Părinții de la Chilia Buna Vestire a Schitului Lacu, din Muntele Athos, au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic al Argeșului și Muscelului să inițieze intenția de a ctitori primul sfânt lăcaș închinat Sfântului Neagoe Vodă Basarab, la îndemnul unor frați români din țară. Sfântul voievod Neagoe, ctitorul bisericii de la Curtea de Argeș, este unul dintre cei mai cunoscuți ctitori români din Athos. El a fost și un domnitor cultivat, un om duhovnicesc, cu viață ascetică și nevoință isihastă.
Schitul „Sfântul Neagoe Basarab” a fost înființat de către Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin decizia 181, din 28 septembrie 2022. În prezent, se fac demersuri pentru obținerea autorizațiilor legale pentru ridicarea edificiului. Mănăstirea se va construi pe locul unde, pe vremea comunismului, existau grajduri pentru animale. Aceasta va fi realizată în stil arhitectural brâncovenesc, combinat cu cel athonit, iar ansamblul monahal va avea două incinte independente. Prima incintă va cuprinde biserica principală, închinată Sfântului Neagoe Basarab, care pe lângă altarul principal va mai avea incluse două paraclise laterale. Biserica principală va fi înconjurată de un corp de chilii, trapeză, bucătărie, bibliotecă, birouri. A doua incintă este rezervată exclusiv monahilor din obște.
Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Calinic, alături de un sobor de preoți, diaconi și călugări din țară și din Muntele Athos, a săvârșit prima Sfântă Liturghie pe locul unde se va construi mănăstirea. Acest eveniment, potrivit Înaltpreasfințitului părinte Calinic, a fost un eveniment istoric, deoarece „o dată la 10.000 de ani se construiește o mănăstire sub oblăduirea Muntelui Athos!”.
Obștea viitoarei Mănăstiri Sfântul Neagoe Vodă Basarab își propune să aducă viețuirea aghioritică în inima țării, îmbinând armonios tradiția patristică bizantină cu cea românească, modelul de viețuire athonit cu cel pământean, al monahilor ce și-au sfințit viața pe pământul binecuvântat al patriei. O mulțime de credincioși au luat parte la această ceremonie, printre care s-a aflat și Principele Nicolae al României. Vom reveni cu mai multe detalii de la eveniment în viitoarele ediții print și on-line ale ziarului.
Robert Adrian ȘTEFAN