3.5 C
Campulung Muscel
23/03/2023

Cusătură cu aţă albă şi în speţa blocului social. ISC a emis răspunsul referitor la ignorarea obiecţiunilor Primăriei a doua zi după ce prefectul a deschis procesul la Tribunal

În cazul blocului social, maniera de acţiune a ISC creează din nou impresia că a fost mână în mână cu Prefectura, ca să oprească şi acest şantier. Cele 50 de locuinţe sociale într-un bloc cu două module amplasate pe terenul dintre bazinul de înot şi mini-cartierul ANL au fost ideea fostului primar Liviu Ţâroiu. El a ales amplasamentul deranjant pentru cetăţenii care vor oprită definitiv construcţia de lângă ei. Este adevărat că, de data aceasta, documentaţia de autorizare a fost emisă în acest mandat, fiind asumată de nişte funcţionare care-şi dau cu stângul în dreptul, mai ales pe partea juridică, în loc să sufle şi în iaurt după tărăşenia nefericită a Bulevardului „Pardon”. Trei procese s-au născut din povestea blocului reclamat la ISC care, zelos, a controlat, a constatat şi a sesizat Prefectura. Radu Perianu cere în instanţă anularea autorizaţiei de construire a blocului, în timp ce Primăria Câmpulung cere anularea proceselor verbale ale ISC.

  • Primăria a pierdut pe fond în speţa suspendării executării celor două procese verbale ale ISC   

Primăria a căutat, fără succes, să obţină mai întâi suspendarea efectelor celor două procese verbale ale ISC, care au condus la oprirea şantierului blocului social din Grui. Pe 26 ianuarie 2023, administraţia câmpulungeană iniţia, la Tribunalul Argeş, o acţiune pentru a obţine suspendarea executării celor două acte. Documentele Inspectoratului de Stat în Construcţii Argeş, pe care autorităţile locale încearcă să le desfiinţeze pe calea instanţei, au fost emise pe 26 iulie 2022, după un control la Câmpulung, generat tot de o reclamaţie din partea unei persoane nemulţumite de vecinătatea cu un imobil amplasat prea aproape de locuinţa sa.

Pe lângă cele două procese verbale, Executivul câmpulungean a atacat şi răspunsul din 9 noiembrie 2022 al ISC Argeş, potrivit căruia obiecţiunile formulate de Primărie faţă de constatările cu care s-a încheiat verificarea nu constituie o plângere prealabilă. Dacă pe hârtia trimisă de Primărie la ISC nu scria „Plângere prealabilă”, destinatarul nu s-a obosit să răspundă obiecţiunilor părţii „sancţionate” cu sesizarea Prefecturii pentru a-şi face jocul. Întocmai ca la bulevard.

Solicitarea Primăriei, înaintată în ianuarie Secţiei Civile – Contencios administrativ şi fiscal, a fost soluţionată la al doilea termen. Prin Hotărârea nr.151 din 23 februarie 2023, Tribunalul a respins cererea formulată de UAT Municipiul Câmpulung în contradictoriu cu Inspectoratul de Stat în Construcţii. În această săptămână, pe 14 martie mai precis, autorităţile de la Câmpulung au ripostat cu recurs.

  • Acţiunea Primăriei, care cere anularea proceselor verbale, a fost conexată cu cea a prefectului, care cere anularea autorizaţiei de construire a blocului  

Acţiunea principală a Primăriei Câmpulung, din care a fost disjunsă partea cu suspendarea, este în derulare la Tribunalul Argeş. Pe 12 ianuarie 2023, Municipiul Câmpulung, reprezentat prin primarul Elena Lasconi, a deschis un proces pentru anularea proceselor verbale şi a răspunsului ISC, care a privat municipalitatea de dreptul de a i se răspunde la obiecţiuni.

Din acest litigiu s-au scurs două termene, pe 26 ianuarie şi 9 martie, când instanţa a dispus conexarea acestei cauze cu cea prin care prefectul cere instanţei anularea autorizaţiei de construire nr.105/10.11.2021.

  • Prefectul şi-a jucat rolul, la fel ca la bulevard   

Al treilea proces legat de blocul social din Grui, un proiect moştenit de la Liviu Ţâroiu, care a considerat că rezolvă grava realitate locativă a solicitanţilor cu 50 de apartamente într-un bloc foarte scump şi contestat de vecini, este cel declanşat de prefect. Cronologic, este primul litigiu dintr-o serie tristă, care blochează încă un şantier, după cel al Bulevardului „Pardon”, a cărui suspendare deranjează incomparabil mai mult decât a celui din Grui. În acest din urmă caz, se frământă, probabil, aspiranţii care se văd printre beneficiarii unui apartament nou-nouţ într-un imobil considerat de lux, la o valoare estimată de peste 20,8 milioane de lei, în urmă cu cinci ani.

Prefectul Radu Perianu a deschis procesul pentru anularea autorizaţiei de construire a blocului pe 8 noiembrie 2022. Timp în care Primăria Câmpulung aştepta de la ISC un răspuns la obiecţiunile formulate după control. Răspuns care a fost emis – ţineţi-vă bine! – a doua zi după ce Prefectura a deschis procesul la Tribunalul Argeş. Dacă succesiunea acţiunilor nu miroase a „lucrătură”…

  • Cum au lucrat prefectul şi ISC

Pe scurt, controlul a început pe 19 iulie 2022, iar, pe 26 iulie 2022, s-au încheiat două procese verbale semnate de reprezentanţii legali ai Primăriei, cu menţiunea că, în termen de 30 de zile, vor depune în scris obiecţiuni. Obiecţiunile au fost formulate pe 5 august 2022, deci, mult mai rapid.

Sesizată de ISC pe 24 august 2022 – după nicio lună de la control! -, Prefectura a interogat Primăria, printr-o adresă din 27 septembrie 2022, în ce măsură a îndeplinit măsurile dispuse. Pe 20 octombrie 2022, Primăria a trimis la Prefectură avizele care au lipsit: avizul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş şi avizul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş, ambele obţinute pe 17 octombrie 2022. Aceleaşi documente au fost înaintate şi ISC pe 31 octombrie 2022.

Întrucât ISC nu a transmis niciun punct de vedere la obiecţiunile Primăriei, după aproape două luni de la înaintarea lor, administraţia câmpulungeană a comunicat o nouă adresă, pe 2 noiembrie 2022, prin care cerea să i se răspundă.

Prefectul, în schimb, deşi primise cele două avize şi informarea potrivit căreia Primăria era în regulă cu documentaţia, a deschis procesul, pe 8 noiembrie 2022, la Tribunalul Argeş. A doua zi, 9 noiembrie 2022, ISC a emis răspunsul aşteptat de autorităţile de la Câmpulung. Răspuns potrivit căruia obiecţiunile administraţiei câmpulungene nu îndeplinesc condiţiile unei plângeri prealabile. Iată, deci, cum şi-au sincronizat acţiunile două instituţii croite să dea din nou în cap Câmpulungului.

  • 11 cetăţeni au cerut să intervină în proces în interesul prefectului   

În procesul prefectului deschis împotriva primarului Câmpulungului au făcut cerere de intervenţie accesorie în interesul reclamantului Adnana Ioniţă, Ileana Trandafir, Constantin Simescu, Viorel Popescu, Sergiu Geantă, Ştefan Rusu, Ion Codruţ Bărbosu, Alexandru Osman, Ion Proca, Elena Olteanu şi Stan Perniu. Instanţa a prorogat discutarea admisibilităţii în principiu a acestei cereri pentru următorul termen, cel din 27 martie 2023.

Nici în acest caz prefectul Radu Perianu n-a chemat în judecată şi Municipiul Câmpulung, a cărui cerere de intervenţie vă amintim că a fost acceptată de magistrat în procesul Bulevardului „Pardon”.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!