21/04/2025

Salvamont Câmpulung a fost prima formație înființată în 1969

În anul 1969 a apărut Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 140/1969 privind prevenirea accidentelor și organizarea acțiunii de salvare în munți, prin care s-a constituit prima formație „Salvamont” din România, orașul Câmpulung fiind prima localitate în care s-a organizat o astfel de echipă.

Începutul Formației Salvamont Câmpulung

Formația Salvamont Câmpulung exista încă din anul 1964 când, în acea perioadă, nu era puterea de Guvern. Inginerul Grabovski, care lucra la Uzina ARO, a fost primul șef al formației de Salvamont înființate, guvernamental, în 1969, prin H.C.M 140/1969, cel care a organizat o echipă de salvamont care ajuta la diferite acțiuni precum accidente, rătăciri, transportarea bolnavilor la cea mai apropiată unitate medicală și multe altele. La vremea aceea era foarte dificil ca echipa de salvamontiști să afle de persoanele rătăcite sau rănite pe munte, iar operațiunea de salvare, de obicei, dura între două și trei zile.

În urma lui Grabovski, formația Salvamont Câmpulung a fost preluată și condusă de către medicul Victor Popa timp de 20 de ani, fiind cel care a pus bazele activităților de prevenire a accidentelor montane. De asemenea, acesta a intervenit la Primăria orașului Câmpulung, luând hotărârea de a reconstrui refugiul Iezer.

În anul 1997, conducerea echipei de Salvamont a fost preluată de către salvamontistul „veteran” Alexandru (Puiu) Holboșan, membru al echipei încă de la înființare, din anul 1969. În anul 2005, acesta s-a angajat la Consiliul Județean, iar în tot județul a fost organizată o formație, respectiv Formația Salvamont a Consiliului Județean. În acel moment, a devenit o meserie, s-au făcut angajări, iar numărul membrilor echipei de Salvamont a devenit din ce în ce mai mare.

Potrivit lui Alexandru Holboșan, „sunt în Salvamont din 1969, de la înființare, în 1997 am preluat Salvamont Câmpulung, în 2005 m-am angajat la Consiliul Județean, de unde am ieșit la pensie în 2014. Principala activitate a fost să continui munca domnului doctor Popa, să facem prevenire de abandon, însemnând amplasarea de marcaje, refugii și patrulări permanente. Am reparat refugiul Iezer în două perioade, am făcut tot ce s-a putut ca Salvamont Câmpulung să fie printre primele formații din România și a fost prima formație înscrisă în salvamontul românesc. De-a lungul anilor, am avut foarte multe acțiuni pe care le-am rezolvat cu profesionalism!”.

Obiectivul principal al Formației Salvamont Câmpulung

În prezent, aria formată de Salvamont Câmpulung Muscel este destul de vastă, ea însumând ca suprafață aproximativ 1.000 km pătrați, care cuprinde partea Sud-Estică a Munților Făgăraș, Munții Iezer-Păpușa, partea Sudică a Pietrei Craiului și o mare parte din Masivul Leaota. Potrivit lui Mihai Enache, salvamontist în cadrul Formației Salvamont Câmpulung, „în viitor, formația Salvamont Câmpulung Muscel își are ca obiectiv principal marcarea traseelor din zona administrată, refacerea refugiilor în condiții de siguranță și o comunicare cât mai eficientă între Salvamont și turiștii care străbat zonele noastre”.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!