25/04/2025

Atelier de felicitări, la Centrul de zi „Vladimir Ghika”

Astăzi, 6 martie 2023, LEO Club Câmpulung Leolution a dat startul din acest an al colaborării cu cele două centre pentru copii cu nevoi speciale, respectiv Centrul de zi „Vladimir Ghika” și Centrul START pentru Autism, prin care se dorește interacțiunea dintre membrii clubului și copii, cu scopul de a evolua și a se dezvolta pe parcursul activităților desfășurate.

  • Copiii au confecționat felicitări și medalioane pentru mame

Data de 8 martie reprezintă ziua mamei, sărbătorită de copiii de pretutindeni. Pentru a marca această zi, voluntarii clubului LEO Câmpulung au organizat un atelier de felicitări, desfășurat în Centrul de zi Vladimir Ghika. Copiii au desfășurat o activitate specială cu ocazia sărbătorii care se apropie, încercând să facă o bucurie mamelor. Aceștia au ascultat atenți sfaturile acordate și au realizat cele mai frumoase felicitări, confecționate din hârtie și obiecte de diferite forme. Alina Bidilică, logoped al Centrului de zi Vladimir Ghika, a relatat că: „Vrem ca mamele, în ziua de 8 martie, să primească un suflu nou din partea copiilor, o mică bucurie, un lucru făcut de mâna lor, cu ajutorul nostru. Vrem să le facem o bucurie. Nu contează că este făcut stângaci, că e făcut greșit, că este o literă scrisă invers, important este că fiecare felicitare este făcută de copil și este cu gândul la mamă!”.

În general, colaborarea cu acești copii implică o muncă individuală, iar potrivit Alinei, deoarece mulți dintre aceștia nu înțeleg exact ceea ce se întâmplă, doar o parte reușesc să realizeze ceea ce fac și ce lucrează. Din această cauză se încearcă să se lucreze într-un mod diferit, astfel încât fiecare copil să aibă posibilitatea de a exersa ceea ce a învățat și de a menține cunoștințele dobândite.

Centrul Vladimir Ghika găzduiește 35 de copii, cu vârste de la 3 până la 14 ani. Fiecare dintre aceștia face pași mărunți în dezvoltare și, potrivit logopedei Alina Bidilică, este foarte important să nu se stopeze aceste activități, deoarece, la un moment dat, copiii pot merge în regres. „Se ajunge la un nivel pe care nu îl pot trece, iar părintele dacă renunță și nu încearcă să-l depășească sau măcar să-l mențină, prin exercițiu la nivelul la care a ajuns, copilul poate să aibă un regres. Părinții, dar și noi, nu ne punem obiective foarte mari, îndepărtate. Ne impunem obiective apropiate, spre exemplu, învățăm literele, nu spunem că învățăm să citim. Sigur, vrem să citim, dar vrem să învățăm literele deocamdată. Dacă am învățat literele, vrem să învățăm să citim în silabe. Iar cu pași mărunți ajungem să și citim”, a menționat Alina Bidilică. Așadar, un lucru foarte important este relația de colaborare dintre părinți și Centru, pentru a se păstra mereu o comunicare și pentru a ajuta la progresul copilului. Potrivit Alinei, de cele mai multe ori, părintele este copleșit, întrucât copilul său este văzut într-un mod diferit la școală, în clasa de elevi, iar copiii sunt mici și nu știu să facă diferența, respectiv râd sau fac diferite glume, iar cu cât cresc, copiii care au capacitate de înțelegere devin frustrați. De aceea, relația dintre voluntarii de la Clubul LEO Leolution Câmpulung este foarte importantă cu acești copii.

  • Relația dintre adolescenți și copii este cea mai prețioasă

Colaborarea dintre adolescenții ce fac parte din Clubul LEO Câmpulung și copiii de la Centrele dedicate celor cu nevoi speciale este benefică în dezvoltarea și perceperea cunoștințelor copiilor. Adolescenții sunt mult mai permisivi, mai îngăduitori, iar, experimentând lucrul cu acești copii, învață să fie empatici și să-i respecte. „Ei sunt foarte deștepți, numai că sunt diferiți. Toate aceste activități le desfășurăm tocmai pentru a-i face cunoscuți în lume și pentru a fi acceptați în societate”, a precizat Alina Bidilică.

Alexia Butoi este membră a Clubului LEO și coordonatoare a acestui proiect de colaborare. Aceasta a transmis faptul că, în urma experiențelor pe care le-a avut în decursul a doi ani de colaborare cu astfel de copii, a decis ca, mai departe, să aleagă Facultatea de Psihologie, deoarece își dorește să lucreze și să ajute copiii cu aceste nevoi. „Mereu mi-am dorit să lucrez cu copiii, deoarece am fost mai empatică de când eram mică. Chiar eu eram exclusă din grupuri când eram mai mică, așa că am vrut să demonstrez, cumva, că ajutându-i pe alții, mă ajut și pe mine în același timp. Am intrat în clasa a IX-a în acest club, apoi am aflat de acest Centru, tot prin membrii clubului și am început să particip la activități, încă din clasa a IX-a. M-am implicat până am devenit coordonator, apoi m-am gândit ce aș putea face mai mult pentru a-i ajuta pe acești copii să evolueze. Mi se pare foarte important când îi văd că evoluează, chiar și cu câte un pas mic, este o satisfacție enormă. Pentru mine este o satisfacție sufletească foarte mare. Așa că mi-am impus obiectivul de a opta pentru terminarea unei facultăți de psihologie”, a menționat Alexia.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!