Halul inacceptabil în care se prezintă nişte dotări elementare ale Câmpulungului, a căror vechime se măsoară în mandate de primari care au mers pe premisa că oamenii locului cunosc străzile, a generat o investiţie nouă pe agenda anului 2023. Cu cheltuiala aferentă, căci executantul indicatoarelor stradale – aceasta fiind dotarea propusă din bugetul ADP – doar nu era să ni le dea de pomană! Ce mai vuiet s-a stârnit în online în momentul în care primăriţa Elena Lasconi a prezentat noile modele concepute de un arhitect câmpulungean şi executate de un producător tot câmpulungean! Că ia ochii cu plăcuţe stradale noi de la străzile şi trotuarele ciuruite! Că nu se vede scrisul! Că nu sunt urgente! Că nu ne trebuie! Că aruncă cu banii! Şi câte şi mai câte nemulţumiri închipuite, în condiţiile în care municipiul chiar are nevoie de împrospătarea tăbliilor cu denumirea străzilor. Pentru că actualele sunt o ruşine! Rupte, ruginite, decolorate, degradate până la oripilarea văzului unei persoane care ţine la aspectul îngrijit al localităţii în care trăieşte. Pe cei care au frământări legate de afacerile Primăriei în acest mandat îi informăm că firma care a executat primul lot din cele 1.000 de indicatoare necesare este locală, aşadar, banii cheltuiţi de Primărie rămân la Câmpulung.
- La halul în care arată, vechile indicatoare trebuiau schimbate de mult
Până în 2024, administraţia publică locală şi-a propus să schimbe aproximativ 1.000 de plăcuţe cu numele străzilor. Decizia este o necesitate, nu un moft, pentru că ceea ce avem în prezent pe arterele câmpulungene este o bătaie de joc. Şi aşa este din mandatele trecute, nu de acum, când, în sfârşit, se întreprinde o cheltuială când este prea târziu. Probabil că, dacă aceste obiecte de mobilier stradal erau înlocuite progresiv, nu se consuma o valoare consistentă dintr-odată. Dar ce-a fost… n-a fost. În 2023, ADP înlocuieşte 300 din cele 1.000 propuse, din cauza costurilor. Şi, în acest an, „grosul” bugetului de lucrări al serviciului public se duce pe execuţia parcărilor, care sunt prioritare după demolarea garajelor.
Investiţia despre care relatăm a fost pregătită de anul trecut. Pe 27 decembrie 2022, ADP a încheiat contractul cu firma câmpulungeană Capra Neagră SRL pentru un lot de 330 de indicatoare. 180 sunt indicatoare stradale mici, la preţul de 178 lei bucata, de unde rezultă un total de 32.040 lei. 150 sunt indicatoare mari, la un cost de 224 lei bucata, rezultând un cuantum de 33.600 lei.
Investiţia s-a cifrat la 65.640 lei, o sumă rezonabilă pentru a îndrepta o deficienţă care nu l-a deranjat într-atât pe primarul Liviu Ţâroiu, încât să dispună corectarea ei. Mai ales că bani a avut din belşug, graţie celor aproape 40 de milioane de lei moştenite de la Călin Andrei. Ce nu s-a putut atunci se face acum, chit că resursele locale ale Primăriei sunt limitate şi destinate întocmirii pe mai departe de documentaţii, ca să aibă cu ce să ceară finanţări nerambursabile.
Cât priveşte aspectul, numai cine nu vrea nu recunoaşte diferenţa uriaşă între vechile plăcuţe şi cele prezentate ca model. Estetic, sunt concepute cu bun gust, iar calitativ, au o garanţie de cinci ani, perioadă în care producătorul lor se angajează să le vopsească dacă se deteriorează.
Municipiul are nevoie de mult mai multe decât aceste dispozitive cu denumirea străzilor. Foarte multe blocuri nu au în dreptul scării plăcuţa cu informaţiile elementare: bloc, scară, stradă. Carenţa a fost reclamată de Serviciul de Ambulanţă, care întâmpină dificultăţi în identificarea adreselor solicitanţilor. La fel, multe case n-au numărul afişat pe faţadă, planurile autorităţilor fiind ca, măcar în centru, plăcuţa cu numărul imobilului să fie armonizată, din punct de vedere estetic, cu cea referitoare la numele străzii.
Magda BĂNCESCU