3.5 C
Campulung Muscel
23/03/2023

După cele 9 blocuri care vor fi reabilitate termic cu bani europeni, alte 8 au şanse să fie admise la finanţare

  • Acolo unde s-a putut discuta cu cetăţenii şi asociaţiile de proprietari, blocurile au primit bani europeni pentru reabilitare termică
  • Primăria va pregăti proiecte de eficientizare energetică şi pentru P.O.R., dar acolo va avea o contribuţie şi asociaţia de proprietari  

După ce Primăria Câmpulung a anunţat lista blocurilor care au fost acceptate la finanţare cu bani europeni pentru eficientizare energetică, au sărit o grămadă în sus că imobilele au fost alese preferenţial! Asta deşi, primăvara trecută, când primăriţa mergea pe teren ca să vorbească cu oamenii ca să accepte să intre în program, altă grămadă a refuzat, pe motiv că ei nu-şi dau jos faţadele făcute cu credite, cu economii şi sacrificii. Condiţia era ca blocul să nu fie anvelopat, situaţie în care PNRR acorda bani nu numai pentru faţadă, ci şi pentru înlocuirea ferestrelor şi reabilitarea acoperişului.

Câte invitaţii s-au transmis, anul trecut, administratorilor să vină la discuţiile cu reprezentanta firmei responsabilă de asociaţii?! Câţi administratori s-au ocupat să vorbească cu oamenii pentru a-i convinge să fie de acord?! Acolo unde s-a putut discuta cu asociaţiile de proprietari, s-au întocmit proiecte de eficientizare energetică, pe care PNRR le-a admis la finanţare.

Nouă imobile de locuinţe din Câmpulung au banii asiguraţi, peste 49 de milioane de lei, care vor schimba aspectul exterior şi confortul termic pentru: blocurile Turn A2A şi A2B, blocurile 11, 12, 13, din Vişoi, şi blocurile 1, 2, 3, 4, de la Rotunda.

Sunt în evaluare la PNRR proiectele de eficientizare energetică pentru blocul 7 de pe strada Drumul Uzinei, blocurile Turn A3 şi A1 Turn, blocul P18, din Grui, şi blocurile 5, 6, 7 şi 8 de la Rotunda.

De ce am ales aceste blocuri? Dacă aveaţi de-a face cu un politician, probabil că s-ar fi gândit electoral. Eu m-am gândit gospodăreşte. Toate aceste blocuri sunt construite înainte de 1977. Toate sunt vechi. De aceea am făcut expertiză tehnică, pentru a vedea dacă nu trebuie cumva şi consolidate. Era foarte important să facem această investiţie prima dată la blocurile mai vechi. Gruiul este un cartier mai nou. Asta nu înseamnă că noi ne vom opri aici cu eficientizarea energetică, pentru că şi pe Programul Operaţional Regional se vor deschide mai multe axe, dar acolo o să avem nevoie şi de o cofinanţare din partea asociaţiei de proprietari. Dar, probabil, va fi vorba despre sume mici.”, a explicat primăriţa Elena Lasconi alegerea imobilelor enumerate.

Şi a contat şi deschiderea oamenilor faţă de această iniţiativă căreia mulţi i-au spus „nu”. Câtă muncă de lămurire s-a dus anul trecut, când prea puţini voiau să audă de programul de finanţare! În cazul tuturor blocurilor – a continuat primăriţa – s-a făcut achiziţia pentru întocmirea documentaţiei D.A.L.I. Adică se trece la etapa de proiectare premergătoare licitaţiilor pentru desemnarea constructorilor care vor executa lucrările. La fel, la toate clădirile publice pentru care a fost nevoie de D.A.L.I. Mai puţin la Colegiul Tehnic şi Liceul Tehnologic Auto, care aveau deja documentaţie, fiind nevoie doar de actualizarea ei.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!