3.5 C
Campulung Muscel
23/03/2023

O spectaculoasă ie din Muscel, donată de celebrul Metropolitan din New York, a devenit simbolul Muzeului Textilelor din Băiţa

După 30 de ani dedicaţi Muzeului Metropolitan de Artă din New York, unde a condus Departamentul de Conservare a Textilelor, Florica Zaharia s-a întors în satul natal din Apuseni. Mai precis, la Hărţăgani, comuna Băiţa, din judeţul Hunedoara. În 2017, împreună cu soţul Romulus şi fiica Ana, a fondat Muzeul Textilelor din Băiţa, cu ajutorul celui mai mare muzeu de artă din Statele Unite ale Americii. Atrasă din copilărie de ţesături şi de fire, după ce a absolvit liceul, Florica şi-a urmat pasiunea: studierea textilelor la Bucureşti. Aproape de sfârşitul anilor ’80, împreună cu familia, a ajuns în America, unde a avut extraordinara ocazie de a profesa în domeniul drag sufletului său, aducerea la viaţă a textilelor vechi, la Metropolitan Museum of Art, unde a fost acceptată pe o poziţie de conservator textil. A continuat să se perfecţioneze prin intermediul mai multor cursuri urmate la Universitatea din New York. După o prodigioasă activitate care a purtat-o în toată lumea, oferindu-i şansa de a fi invitată la deschiderea unor muzee private şi la organizarea unor expoziţii de anvergură, Florica Zaharia, împreună cu soţul şi fiica, a revenit acasă, la Băiţa, unde a pus bazele a ceea ce jurnaliştii din presa centrală au numit „o replică la scară mai mică a măreţului „The Met” din New York”.

  • Ia de Muscel din colecţia Muzeului Metropolitan a devenit reprezentativă pentru expoziţia din Băiţa     

Florica Zaharia a deschis Muzeul Textilelor din Băiţa cu ajutorul Muzeului Metropolitan de Artă din New York, căruia hunedoreanca i-a dedicat trei decenii din viaţă. „The Met” a susţinut colecţia Floricăi Zaharia cu aproape 2.000 de piese provenite din peste 80 de culturi, majoritatea fiind costume de la Institutul de Costume al Metropolitanului.

„Metropolitanul a venit în a ne susţine activitatea cu această fantastică donaţie, care a început ca o conversaţie în jurul unei donaţii pe care mi-o doream. O donaţie de piese, în special, româneşti şi din Estul Europei, pe care le studiasem, mai ales în perioada anilor de doctorat, care a fost pe subiectul textilelor tradiţionale româneşti, despre care ştiam că nu sunt foarte mult folosite în activitatea Metropolitanului, pentru simplul motiv că muzeele de peste Ocean au foarte puţini specialişti pe Estul Europei. Şi atunci m-am gândit că unele dintre aceste piese, pe care nu le-aş fi putut găsi pe piaţa românească, ar întregi oarecum colecţia.”, le povestea Florica Zaharia jurnaliştilor de la TVR 2, într-un interviu realizat toamna trecută.

Din totalul de aproape 2.000 de piese, colecţia venită de la Metropolitan, fondatoarea Muzeului Textilelor din Băiţa a ales să le vorbească oaspeţilor săi despre o piesă considerată reprezentativă: o ie din Muscel, care a trecut prin transformări şi cât s-a aflat la Metropolitan, şi când a ajuns la Băiţa. „În experienţa Muzeului Metropolitan, de obicei, se alege o piesă care simbolizează expoziţia şi care este folosită şi ca advertising.”, spunea Florica Zaharia.

Una dintre piesele de vârf din donaţia Muzeului Metropolitan către Muzeul Textilelor provine din România. „Este o piesă din România, o cămaşă din Muscel, care stă foarte bine lângă o robă de la curtea secolului XVIII din China. Piesa de Muscel este o cămaşă fantastică, tipică Muscelului, cu o broderie majestuos făcută pe o pânză pe care o vedem doar în Muscel. Este o pânză de bumbac în acest caz, dar tipică este această liniatură, care aici este dusă la extrem, orange, roşu şi albastru. Uneori, aceste pânze sunt puţin mai simple. Broderia este cu fir de bumbac şi fire metalice de o densitate remarcabilă. Este interesant că această cămaşă a venit din colecţia Metropolitanului puţin transformată şi am adus-o la forma originală, la Muzeul Textilelor, printr-o restaurare. Mâneca era, în momentul ajungerii la noi, dreaptă, într-o formă tubulară, ceea ce nu este caracteristic cămăşii de Muscel. Ea a fost transformată în New York, sunt convinsă, prin îndoirea porţiunii nebrodate de la intersecţia mânecii cu fodorul de jos, a fost cusută la maşină şi pusă în interior.”, a descris Florica Zaharia spectaculoasa piesă ajunsă de la New York la Băiţa.

  • Muscelul îşi are locul său în muzeul hunedorean

Ea le-a arătat ziariştilor încă o piesă din zona Muscelului aflată în colecţia muzeului, „care demonstrează o măiestrie extraordinară nu numai în mânuirea acului, ci şi în aşezarea elementelor simbolice, decorative. Vorbim din nou de materialul tipic Muscelului, de la sfârşitul secolului XIX – începutul secolului XX, în care bumbacul penetrează şi-l găsim tot mai des. Tipice Muscelului sunt aceste motive lineare, colorate, care intră în ţesătură pe direcţia urzelii. Ele completează frumuseţea şi compoziţia cămăşii şi susţin suportul cromatic al motivelor care, de data aceasta, sunt cusute cu bumbac negru şi fir metalic.”, a precizat Florica Zaharia despre al doilea exponat provenit din zona noastră, iată, reprezentată admirabil, într-un muzeu al satului la Hunedoara. M.B.

Sursa imaginilor: TVR 2

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!