3.3 C
Campulung Muscel
11/12/2024

În timpul lui Ţâroiu, PSD şi PNL n-au avut nimic împotriva unei investiţii de 11 milioane de lei, din bugetul local, pentru trei străzi

În această după amiază, primăriţa Elena Lasconi a avut o întâlnire cu locuitori ai străzilor Valea Bărbuşii, Leculeşti şi Pârşenilor care, împreună cu Grigore Alexandrescu, fac obiectul unui proiect de asfaltare cu fonduri europene, prin GAL Câmpulung. Susţinerea nerambursabilă, însă, este foarte redusă în comparaţie cu contribuţia locală, apreciată la 11,7 milioane de lei. UE nu susţine decât cu 1,3 milioane de lei acest proiect, pentru realizarea căruia autorităţile noastre s-au orientat către împrumut. Tot din împrumut ar urma să fie finanţată reabilitarea unei alte artere din aceeaşi zonă, Livadiei, care, în mandatul lui Liviu Ţâroiu, fusese estimată la 3 milioane de lei. Valoare care, în mod cert, nu mai corespunde preţurilor actuale. Primăriţa i-a invitat pe oameni la Primărie, ca să le explice atitudinea consilierilor locali de la PSD şi PNL, care au votat împotriva proiectului, din motiv de contribuţie locală prea mare. Inteligentă mişcarea şefei Executivului, care nu numai că i-a revoltat pe câmpulungenii de aici împotriva politicienilor de la cele două partide. Dar a şi comparat situaţia prezentă în care se află cu una similară din mandatul lui Liviu Ţâroiu, care a dat la licitaţie un lot de trei străzi – Ion Ţicăloiu, Plăieşi şi Drăceşti – tot cu peste 10 milioane de lei, valoarea din 2018, bani plătiţi din bugetul local. În realitate, Drăceşti a rămas descoperită financiar, fiind nevoie ca Elena Lasconi să facă rost de 3 milioane de lei la începutul mandatului său, sumă care a achitat parţial lucrarea licitată în mandatul lui Ţâroiu.

  • „Pe Valea Bărbuşii s-a turnat beton, până înainte de casa mea, în anii ’70”

La întâlnirea de astăzi, a fost atâta lume în Sala Mare a Primăriei încât au stat oamenii şi în picioare! Au venit mulţi, nu doar ca să primească asigurări că li se repară străzile, dar şi ca să-şi spună păsuri legate de reţeaua de utilităţi, apă şi canalizare, şi alte probleme a căror rezolvare ţine tot de Primărie.

Elena Lasconi le-a amintit cetăţenilor din zona în care locuieşte şi ea că, atunci când a venit prima dată în audienţă la Primăria Câmpulung, în timpul primarului liberal, doleanţa ei şi a vecinilor care au însoţit-o era lipsa apei. „Era cred că august şi ni s-a promis că o să avem apă în noiembrie. Au mai trecut zece ani, timp în care nu s-a întâmplat nimic. M-am săturat de minciuni. Toate minciunile nu numai din Câmpulung, ci şi de la nivel naţional, m-au adus în situaţia de a intra în această treabă: să candidez la Primărie.”, a rememorat aceasta un episod în care ea era petentul aflat pe un scaun în sala Primăriei.

Zona de Sud a Câmpulungului, în care se găsesc străzile Valea Bărbuşii, Leculeşti, Livadiei şi Pârşenilor, plus Grădiştea, este considerată defavorizată şi, pe cale de consecinţă, beneficiară de fonduri UE alocate prin GAL. „Asta n-am stabilit-o eu, ci s-a stabilit prin mai multe proceduri pe vremea primarului de dinainte. Am avut posibilitatea să depunem pe GAL mai multe proiecte pentru zona defavorizată. Cuiul lui Pepelea este strada Valea Bărbuşii, căci aici stau şi eu. Şi că, din acest motiv, vreau să fac strada Valea Bărbuşii, pentru că eu stau acolo. Dacă n-aş fi făcut nimic pe strada asta, toată lumea ar fi zis: n-a fost în stare să facă nici pe strada ei. Întotdeauna vor fi comentarii de acest gen. Am reuşit să depunem pe fonduri europene şi am şi semnat contracte pentru mai multe proiecte. Vrem ca, în acest an, să dăm drumul investiţiei în canalizare, pentru că nu mi se pare normal să vorbim despre asfaltare, dacă nu este sănătos ceea ce este pe dedesubt.”, sunt intenţiile Primăriei.

După care Elena Lasconi s-a referit la atitudinea potrivnică a consilierilor locali PSD şi PNL, pe care a fructificat-o corespunzător în favoarea sa. „Ceea ce am văzut eu în Consiliul Local, oameni care vă reprezintă şi pe dumneavoastră, nu este altceva decât o mizerie politică. Vă consideră cetăţeni de mâna a doua. Au votat împotrivă să dăm 10 milioane de lei cofinanţare pentru a realiza asfaltarea pe aceste străzi. Pe Valea Bărbuşii s-a turnat beton, adică s-a făcut strada până înainte de casa mea – să ştie toată lumea că am noroi în faţa porţii – în anii ’70. Au trecut 50 de ani. Mai aşteptăm 50? Pe Leculeşti nu s-a făcut nimic. Pe Livadiei nu s-a făcut nimic. Pe Pârşenilor nu s-a făcut nimic. Vrem să tragem gaz şi să facem apa şi canalizarea.”, a afirmat Elena Lasconi.

  • Elena Lasconi: „Am putut să dăm 8 milioane pentru o singură stradă, Drăceşti, iar pentru trei nu putem să dăm o cofinanţare de 10 milioane”

Primăriţa s-a referit la o situaţie similară din mandatul trecut, când Liviu Ţâroiu a scos la licitaţie un proiect de asfaltare a trei străzi, pe care, în vara lui 2018, una dintre firmele familiei Răuţoiu, Group Concif SRL, l-a adjudecat cu 10.717.805,14 lei. Valoarea la care s-a încheiat contractul pentru fiecare dintre cele trei străzi n-a mai fost aceeaşi la finalul lucrării, toate fiind majorate. Pentru strada Ion Ţicăloiu (1.570 metri), de la o valoare a contractului de 4.172.828,24 lei s-a ajuns la 4.304.458,86 lei. În cazul străzii Plăieşi (561 metri), de la 661.842,45 lei, s-a ajuns la 713.366,46 lei. Însă cea mai substanţială creştere s-a produs în cazul străzii Drăceşti (2.090 metri), pe care, la finalul mandatului său, Liviu Ţâroiu a lăsat-o descoperită financiar, deşi, cu doi ani înainte, o scosese la licitaţie şi i-o dăduse aceluiaşi constructor din Bădeni-Stoeneşti, împreună cu celelalte două. De la 5.883.134,45 lei, preţul a sărit la 8.415.658,12 lei.

„Pentru 4 kilometri de stradă s-a licitat un proiect de 11 milioane de lei, bani din bugetul local. Străzile pe care locuiţi dumneavoastră şi pentru care vorbim despre asfaltare au 3,5 kilometri. Pe aceste străzi, Valea Bărbuşii, Leculeşti şi Pârşenilor, locuiesc aproximativ 500 de oameni care, în ultimii doi ani, au plătit la Primărie o jumătate de milion de lei, taxe şi impozite. 500.000 lei! Cerem 10 milioane cofinanţare pentru asfaltare.”, a continuat primăriţa.

Pe Livadiei a dezvoltat o afacere un investitor privat care, în cel mai pesimist scenariu – susţine Elena Lasconi -, va plăti bugetului local un milion de lei. „Noi credem că va ajunge la 3 milioane de lei. Vorbim despre o investiţie care va aduce turişti în Câmpulung.”, a mai precizat aceasta.

În 2018, PSD şi PNL au fost de acord cu proiectul celor trei străzi, Ion Ţicăloiu, Plăieşi şi Drăceşti, care costa aproape 11 milioane de lei, bani suportaţi în totalitate de bugetul local. „În realitate, toate sumele au crescut. Până acum, am plătit aproape 8 milioane de lei pentru strada Drăceşti. Dumneavoastră sunteţi cetăţeni de mâna a doua? Cei de pe Drăceşti merită şi dumneavoastră nu? Adică am putut să scoatem 8 milioane pentru o singură stradă, iar pentru trei, de fapt, patru – dacă luăm în calcul şi Valea Bărbuşii II -, nu putem să scoatem 10 milioane cofinanţare. V-am chemat să vă spun că asta doresc PSD şi PNL Câmpulung: să nu facem asfaltarea.”, a mai precizat Elena Lasconi.

Primăriţa Câmpulungului i-a asigurat pe oameni că le va susţine cauza la şedinţa Consiliului Local în care va fi reintrodus proiectul asfaltării şi i-a invitat să-şi delege câţiva reprezentanţi la acea dezbatere la care va fi prezent şi dezvoltatorul afacerii turistice de pe Livadiei.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!