Investiţia finanţată din bani europeni alocaţi prin P.N.R.R., prin care Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel” va fi reabilitată termic, este completată cu două staţii de încărcare a vehiculelor electrice. Primăvara trecută, când s-a aprobat proiectul renovării energetice a clădirii instituţiei de învăţământ, acesta cuprindea lucrările menite să conducă la îmbunătăţirea confortului termic şi, pe la cale de consecinţă, la reducerea facturilor plătite pentru încălzire. Astăzi, 11 ianuarie 2023, Consiliul Local este convocat la o şedinţă extraordinară, în cadrul căreia se revine asupra hotărârii aprobate pe 15 aprilie 2022, în sensul majorării valorii proiectului, prin suplimentarea lui cu cele două staţii de încărcare electrice.
- Staţiile figurau în cererea de finanţare, nu şi în hotărârea de Consiliu prin care s-a aprobat depunerea proiectului la P.N.R.R.
Aleşilor li se cere să aprobe depunerea proiectului intitulat „Renovarea energetică a Şcolii Gimnaziale „Nanu Muscel”, pentru finanţare din fondurile alocate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. P.N.R.R. alocă fonduri pentru renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice, iar Câmpulungul are deja semnate mai multe contracte pentru 13 clădiri, instituţii publice şi blocuri de locuinţe: blocurile A2B şi A2A Turn, 1, 2, 3 şi 4, de la Rotunda, 11 şi 13, din Vişoi, Grădiniţa „Sfânta Marina”, Colegiul Tehnic Câmpulung, Liceul Tehnologic Auto, Şcoala Gimnazială „Theodor Aman” şi Spitalul Municipal Câmpulung.
Municipalitatea se pregăteşte să depună şi proiectul Şcolii foste nr.3 revizuit. Noile valori, conform proiectului de hotărâre care va fi aprobat astăzi, arată astfel. Valoarea maximă a investiţiei, de 5.275.952,952 lei fără TVA, include: 123.067,50 lei – valoarea a două staţii de încărcare a vehiculelor electrice şi 5.152.885,452 lei – valoarea renovării energetice.
Motivul pentru care se impunea această corectură îl constituie depistarea unei neconcordante în documentele Câmpulungului de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi al Administraţiei. În procesul de evaluare a cererii de finanţare a municipalităţii câmpulungene, cei de la minister au găsit o inadvertenţă constând în faptul că valoarea totală a proiectului din cererea de finanţare era diferită de cea din hotărârea de aprobare a depunerii proiectului. Este vorba despre hotărârea aprobată de Consiliul Local pe 15 aprilie 2022, care preciza un total al proiectului reabilitării energetice a şcolii de 5.152.885,452 lei. Prin urmare, angajaţii ministerului implicaţi în evaluarea cererilor de finanţare prin P.N.R.R. au transmis Primăriei Câmpulung o solicitare de clarificare, prin care au cerut autorităţilor să coreleze cele două valori.
Corectura se produce prin hotărârea de astăzi, prin introducerea celor două staţii de încărcare a vehiculelor electrice în sumă de 123.067,50 lei în valoarea totală a investiţiei care vizează Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel”.
„Solicitarea a venit cu următorul mesaj: „Solicitarea de clarificare are termen de răspuns 5 zile lucrătoare, începând cu următoarea zi lucrătoare de la generarea solicitării în sistem. Termenul limită de răspuns pentru această solicitare de clarificare este: 11 ianuarie 2023, 23:59:00. Dacă nu veţi răspunde solicitării în aplicaţie până la acest termen, proiectul mai sus menţionat va fi automat respins!”, astfel justifică Executivul urgenţa hotărârii, pentru votarea căreia a fost convocată şedinţa extraordinară de astăzi. Solicitarea de clarificare a ministerului a fost înregistrată la Primăria Câmpulung pe 5 ianuarie 2023.
- Faţadele, izolate termic, tâmplăria, înlocuită, podul termoizolat, iar instalaţia de încălzire, reabilitată
Din auditul energetic a reieşit că: tencuiala faţadelor exterioare este cea iniţială, nerefăcută; izolaţia termică a elementelor exterioare de construcţie nu este în conformitate cu reglementările în vigoare, valorile rezistenţelor termice ale pereţilor exteriori şi terasei situându-se cu mult sub valorile minime obligatorii; clădirea dispune de o instalaţie de încălzire centrală cu apă caldă de tip bitubular, cu distribuţie inferioară; acelaşi tip de reţea este utilizat pentru transportul şi distribuţia apei calde de consum; conductele pentru transportul agentului termic sunt din oţel; radiatoarele sunt, în mare parte, cele iniţiale din fontă, cu robinete de închidere şi reglaj parţial funcţionale, alimentate de coloane verticale aparente, cu armături de echilibrare şi golire nefuncţionale; o parte din corpurile de încălzire sunt radiatoare noi din oţel.
Aceste deficienţe, cumulate cu vechimea imobilului şcolii, conduc la necesitatea creşterii performanţei energetice a clădirii prin izolarea termică a faţadelor şi refacerea finisajelor, înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie performantă energetic, termoizolarea podului şi înlocuirea reţelei de distribuţie a agentului termic pentru încălzirea aferentă părţilor comune şi refacerea distribuţiei de apă caldă menajeră. M.B.