Societatea Edilul a administrat infrastructura de utilităţi a Câmpulungului în baza unui contract de concesiune încheiat în urmă cu 23 de ani, contract prelungit de două ori: în primăvara anului 2015, cu încă şapte ani şi jumătate, şi în toamna anului 2022, cu trei luni, pentru a se reuşi răscumpărarea acţiunilor de la Financiar Urban. Pe 16 decembrie 2022 a expirat şi a doua prelungire a contractului din 15 martie 2000, prin urmare, autorităţile au găsit soluţia pentru asigurarea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare. De fapt, este vorba despre un serviciu public comunitar, aşa cum sunt şi cele de iluminat public şi transport public, căruia trebuia să i se găsească un „gestionar”, după ce s-a încheiat contractul cu Financiar Urban, pentru pachetul de 31% din acţiunile Edilului.
Contractul de delegare a gestiunii serviciului, încheiat pentru o perioadă de maximum un an
Modalitatea găsită de administraţie prin care Edilul CGA SA exploatează pe mai departe reţelele de apă şi canalizare este gestiunea directă. Pe 14 decembrie 2022, Consiliul Local a aprobat ca operatorului local, Edilul, să-i fie atribuit direct, temporar, „Contractul de delegare a gestiunii serviciului de apă şi canalizare”, până la finalizarea procedurii de încredinţare prin atribuire directă a serviciului de apă şi de canalizare, dar nu mai mult de un an.
Atribuirea directă către operatorul deţinut 100% de municipiul Câmpulung reprezintă cea mai bună modalitate de organizare şi funcţionare a serviciului de apă şi canalizare reieşită din studiul de oportunitate comandat de municipalitate.
Potrivit documentaţiei care justifică această propunere lansată de Executiv Consiliului Local, pe 29 noiembrie 2022 a fost autentificat de către Societatea Profesională Notarială „Cazacu Sorin Benone şi Luca Robert Gabriel” contractul de cesiune de acţiuni, „prin care Municipiul Câmpulung a dobândit cu titlu oneros un număr de 2.830.068 de acţiuni, reprezentând 31% din capitalul social, devenind astfel acţionarul unic al SC Edilul CGA SA, la aceeaşi dată realizându-se şi înscrierea Municipiului Câmpulung ca unic acţionar al SC EDILUL CGA SA în Registrul acţionarilor, astfel realizându-se transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor în favoarea Municipiului Câmpulung.”
După data de 16 decembrie 2022, când înceta contractul de concesiune încheiat cu societatea locală, serviciul public de apă şi canalizare nu mai putea fi realizat în Câmpulung. Toamna trecută, autorităţile locale au apelat la un consultant – firma Green Building Structure SRL, prin inginerul Dumitru Moise -, pentru a elabora o serie de documente din care să reiasă soluţia pe care o au la îndemână, adică atribuirea directă a serviciului către Edilul.
„Potrivit concluziilor acestui studiu, gestiunea directă va permite asigurarea unor servicii eficiente de alimentare cu apă potabilă şi de colectare a apelor de canalizare, în condiţiile unei tarifări echitabile a cetăţenilor municipiului Câmpulung. Totodată, se va asigura necesarul de apă pentru consumatorii casnici, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ, 24 de ore pe zi, şi colectarea controlată a apelor uzate menajere. Astfel, vor fi atinse şi obiective legate de protejarea mediului înconjurător şi protejarea sănătăţii populaţiei.”, redăm un fragment din materialul care susţine proiectul de hotărâre.
Soluţia era, evident, societatea Edilul care putea continua activitatea prestată până acum. „Rezultă astfel că gestiunea directă se poate realiza şi prin intermediul unei societăţi reglementate de Legea nr.31/1990, cu capital integral al unităţii administrativ-teritoriale, astfel cum este şi Edilul CGA SA, operator al cărui obiect principal de activitate este din sfera furnizării/prestării serviciului de utilitate publică de apă şi canalizare, procedura de atribuire fiind exceptată de la procedurile de achiziţie publică reglementate de Legea nr.98/2016 privind achiziţiile publice, Legea nr.99/2016 privind achiziţiile sectoriale şi Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii.”, continuă justificarea Executivului.
În plus, legea prevede, pentru situaţii de extremă urgenţă, posibilitatea atribuirii unui contract de servicii (şi, implicit, de servicii publice) prin negociere, fără publicare de anunţ, „acestei sfere a situaţiei de urgenţă circumscriindu-se şi situaţia de faţă, în care contractul de concesiune a serviciului de apă şi canalizare expiră la data de 16 decembrie 2022.”
Contractul de delegare a gestiunii serviciului se încheie cu Edilul pentru o perioadă de maximum un an. M.B.