- Partenerii proiectului Erasmus+, „Recycling Makes The World Go Round” au vizitat Primăria Câmpulung. Elena Lasconi și Constantin Țurțulea au fost gazdele acestora
- Astăzi, 28 noiembrie 2022, partenerii proiectului Erasmus+ „Recycling Makes The World Go Round” din școlile a patru țări europene, Spania, Germania, Franța și Portugalia, au vizitat Primăria Câmpulung. Elena Lasconi și viceprimarul Constantin Țurțulea i-au întâmpinat pe aceștia și au discutat împreună despre rolul acestui proiect în unitățile de învățământ.
Colegiul Național „Dinicu Golescu” are calitatea de școală coordonatoare în cadrul proiectului Erasmus+, „Recycling Makes The World Go Round”. Ludmila Buțoiu este cadru didactic al Colegiului și, totodată, este membru al echipei de proiecte și autor al acestui proiect. Programul Erasmus+ vizează îmbunătățirea abilităților privind reciclarea deșeurilor și sortarea acestora pe categorii. Proiectul își propune ca atât elevii, cât și profesorii să conștientizeze despre importanța reciclării și tematica protecției mediului. Prin desfășurarea acestui program se vor împrumuta bune practici, prin activități transnaționale cu școli europene a celor patru parteneri din Spania, Germania, Franța și Portugalia.
Elena Lasconi le-a transmis vizitatorilor că este foarte bucuroasă să vadă atâția tineri și oameni zâmbitori, dar și curioasă pentru a afla care este mai exact scopul proiectului. Maria, elevă a Colegiului Național „Dinicu Golescu”, a explicat că: „În primul rând, acest proiect dorește să aducă la cunoștință regulile reciclării și să ne ajute prietenii, localnicii și familiile noastre să trăim mult mai sănătos și mult mai bine organizați. Cred că dacă noi vom reuși cu o implementare a acestor reguli și putem să sortăm gunoaiele, mai ales cele menajere, în mod corect, am putea să trăim mult mai fericiți, organizați și mult mai sănătoși”. Elena Lasconi a fost de acord cu opinia elevei și a adăugat: „Vă spun, din suflet, că mă bazez pe voi! Aveți o misiune grea. Voi trebuie să schimbați mentalități, iar mentalitățile se schimbă în 10 ani. Oamenii nu sunt obișnuiți să recicleze. Încă li se pare normal să pună în același tomberon deșeul menajer lângă plastic, lângă aluminiu, lângă sticlă, lângă hârtie. Este o chestiune de educație. Cred că un prim pas ar fi ca toate școlile din Câmpulung să scoată coșurile de gunoi din sălile de clasă și să aibă doar pe hol tomberoane din carton pentru reciclare. Mă bazez foarte mult pe voi și mă bucur foarte tare că sunteți astăzi la Câmpulung. Mi-aș dori foarte mult să reveniți și peste un an sau doi și să vedeți schimbările care vor avea loc în oraș”.
De asemenea, viceprimarul Constantin Țurțulea a transmis: „Vreau să vă mulțumesc pentru inițiativa acestui proiect. Vă urez mult succes, cu siguranță, veți realiza ceva minunat, pentru că ideile sunt minunate. Două idei pe care le-am surprins în discuția anterioară au fost importanța reciclării și nevoia de socializare. La vârsta voastră este foarte important să socializați și să schimbați idei. Încercați să comunicați în altă limbă, chiar dacă modul în care vorbiți nu este unul perfect, ceea ce este cel mai important este să comunicați. Acest tip de proiect vă dă posibilitatea, ca oameni din diferite țări, să lucrați împreună pentru același scop. Felicitări, vă doresc toate cele bune în acest proiect și sper că vă place în Câmpulung”. Proiectul se va desfășura printr-o tranziție lentă, care va dura doi ani și va aduce un nou sistem de sortare selectivă a deșeurilor.
Robert Adrian ŞTEFAN