1.7 C
Campulung Muscel
06/12/2024

Muzeul Municipal Câmpulung găzduiește expoziția temporară „Souvenir din România”

În luna noiembrie a anului 2022, Muzeul Municipal din Câmpulung, Secția de Istorie și Artă Plastică,  desfășoară o expoziție temporară care va avea loc până la sfârșitul lunii. Expoziția este deschisă publicului larg și cuprinde o mulțime de cărți poștale ilustrate și timbre expuse celor interesați.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, erau consemnați la nivel mondial aproximativ 80 de milioane de colecționari cartofili. În România erau aproximativ 90.000, iar numărul mare de colecționari de vederi, în acea perioadă, s-a datorat transformării rapide a cărții poștale într-o idee de afacere, librarii timpului descoperind posibilitatea de a-și face publicitate și de a obține profit prin reproducerea și punerea în circulație, prin vânzare, a unor imagini cu priză la public. Vârful vânzărilor și cumpărărilor de cărți poștale, în România, l-a reprezentat perioada anilor 1989-1920. În perioada interbelică, interesul pentru cartea poștală a fost ponderat, dobândind din nou consistență la jumătatea secolului al XX-lea, fără a mai atinge însă amploarea de altădată. Acest interes a dus la constituirea de colecții și, implicit, la afirmarea cartofiliei ca ramură a filateliei care se ocupa de colecționarea, studierea, selecționarea și expunerea după anumite criterii științifice, tematice și artistice a cărților poștale.

  • Scurt istoric al cărților poștale

Litografiile și plicurile ilustrate au fost predecesoarele cărților poștale. Primele cărți poștale erau foarte simple, fără ilustrații. Cele dintâi ilustrate „comerciale” au apărut în anul 1869, în Austria. În anul 1870, Ungaria a acceptat noul format și a tipărit prima carte poștală cu temă istorică, „Războiul Franco-German”. În anul 1872 a apărut prima carte poștală tip „reclamă” în Anglia”, iar în anul 1874 Germania a preluat producția de cărți poștale. În anul 1889 au apărut primele cărți poștale în mai multe culori, cunoscute drept „Heligoland”, care au fost produse de Lipman, aveau o bordură mică și inscripția „Lipman’s Postal Card”. În perioada 1889-1890, în Franța, au apărut primele cărți poștale ilustrate cu Turnul Eiffel, fapt ce a condus rapid la popularizarea acestora.

În Statele Unite, în anul 1873, a apărut prima carte poștală emisă cu ocazia unei expoziții – Expoziția Industrială din Chicago (datată 1874). Statele Unite au emis cărți poștale pre-timbrate în anul 1873, dar numai Serviciul Poștal al US, USPS, a avut acest drept până în anul 1898, când și firmele private au început producția de cărți poștale. Spre deosebire de o scrisoare, care costa 2 cenți, o carte poștală costa doar 1 cent. Toate cărțile poștale care nu erau tipărite de USPS purtau inscripția „Private Mailing Card”. Majoritatea cărților poștale emise până în anul 1898 aveau spatele nedivizat, fără linie în mijloc, iar scrisul nu a fost permis pe partea adresei până la 1 martie 1907. După această dată, verso-ul era folosit pentru adresă și mesaje, iar fața era lăsată intactă, fără scris. Cele mai multe cărți poștale erau tipărite în Europa, majoritatea fiind în Germania.

În România, prima carte poștală a circulat, în interiorul țării, începând cu luna iunie a anului 1873, iar internațional din anul 1879.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!