Astăzi, la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a avut loc un eveniment în cadrul căreia primăriţa Elena Lasconi a primit, în numele municipiului, un premiu pentru maniera de derulare a proiectului destinat câmpulungenilor cu probleme de ordin social. Este vorba despre „Schimbă-ţi viitorul!”, început în mandatul trecut şi finalizat în actualul, în cadrul căruia programele cu specific social au alternat cu câteva investiţii făcute în sprijinul cetăţenilor defavorizaţi. Aşa cum au fost faţadele blocurilor sociale 9, 10 şi 17, plătite cu bani europeni prin acest proiect cu accent pe cursuri de calificare şi alfabetizare. Elena Lasconi şi două dintre colegele implicate în derularea proiectului au participat astăzi la Gala „România modernizată cu fonduri europene”, în cadrul Programului Operaţional Capacitate Umană. Câmpulung a fost singurul oraş din România recompensat cu un premiu în cadrul evenimentului desfăşurat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
- Elena Lasconi vrea un premiu pentru bunăstare, nu pentru sărăcia Câmpulungului
Competiţia care a adunat în jur de 2.730 de proiecte POCU a generat doar două premii acordate pentru două Primării din ţară: comuna Hilişeu Horia, din Botoşani, şi Câmpulung, singurul municipiu din România căruia i s-a acordat o distincţie pentru derularea proiectului destinat capitalului uman.
Pe Elena Lasconi n-o încântă trofeul primit pentru situaţia nefericită în care se găseşte oraşul beneficiar de fonduri europene ca să-şi amelioreze probleme de ordin social, ci vrea un premiu pentru bunăstare. Primăriţa a fost însoţită la Bucureşti de Iuliana Ungureanu, singurul angajat al Primăriei Câmpulung în domeniul fondurilor europene, şi Violeta Iarca, managerul proiectului „Schimbă-ţi viitorul!”
„Vă mulţumesc foarte mult, domnule ministru, doamnelor, domnilor! Să ştiţi că am foarte multe emoţii. Nu ştiu dacă toată lumea a auzit despre ARO Câmpulung. A fost o vreme când Câmpulung a fost un oraş bogat, cel mai bogat din judeţul Argeş. Acum cred că este cel mai sărac. A fost o vreme când în Câmpulung trăiau peste 50.000 de oameni. Acum, pe hârtie mai sunt 33.000, dar, în realitate, probabil, 20.000. Aceşti oameni au plecat în ţară şi mulţi în străinătate ca să supravieţuiască. Au plecat pentru un trai mai bun. Şi singurul meu copil este plecat în străinătate, cu gândul să nu se mai întoarcă niciodată în ţară. Singura noastră scăpare, singura noastră soluţie de a avea copiii acasă, de a-i avea pe câmpulungeni acasă, după care tânjesc copiii rămaşi la Câmpulung, sunt fondurile europene. Sunt tare mândră că, astăzi, am câştigat un premiu, pentru că este mare lucru să ai un singur angajat pe fonduri europene şi să te baţi cu Primării care au o armată de angajaţi. Vreau să-i mulţumesc foarte mult Iulianei Ungureanu, singurul angajat pe fonduri europene. Vreau să-ţi mulţumesc pentru toate nopţile nedormite, pentru vacanţele petrecute cu laptop-ul, pentru că dai atâta iubire comunităţii. Vreau să-i mulţumesc colegei mele Violeta Iarca, managerul proiectului. Mai sunt şi alte nume, sunt şi parteneri cu care am reuşit să facem acest proiect. Ieri, am semnat un alt proiect POCU, care cred că o să fie şi mai bun, o să fie şi mai tare şi sper ca la următoarea gală să câştigăm din nou. Vă mulţumesc foarte mult şi sper ca, în următorii ani, o să fim premianţi şi la bunăstare. Începem cu judeţul Argeş, apoi sper să fim etalon în ţară, căci Câmpulung a fost capitala Ţării Româneşti. Câmpulung merită asta, copiii voştri merită asta, copilul meu merită asta. România merită asta.”, a afirmat primăriţa Elena Lasconi în momentul înmânării trofeului şi a diplomei.
Ministerul Marcel Boloş i-a transmis primăriţei că localitatea pe care o conduce se află pe lista de onoare a proiectelor derulate prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
- Primăriţa a semnat contractul de finanţare şi pentru proiectul social GAL de peste 11 milioane de lei
Proiectul la care se referea Elena Lasconi, pentru care a semnat contractul de finanţare, se derulează tot cu fonduri UE, prin GAL Câmpulung Muscel. Este un program de peste 11 milioane de lei, aflat în legătură cu o altă iniţiativă susţinută prin GAL şi anume centrul medico-social prin care populaţia din partea sudică a municipiului va beneficia de servicii medicale şi sociale.
Proiectul „Dezvoltare locală în zonele urbane marginalizate din Municipiul Câmpulung”, finanţat din fonduri europene prin Asociaţia GAL Câmpulung, în valoare de 11.169.170 lei, presupune următoarele acţiuni: „Asigurăm accesul la servicii sociale şi medicale integrate prin cooptarea de medici şi asistenţi (medicali şi sociali), care vor monitoriza starea de sănătate a populaţiei, în special a persoanelor care suferă de boli cronice, dizabilităţi. De asemenea, cadrele medicale şi asistenţii sociali vor asigura şi controalele medicale periodice. În plus, în centrul medico-social pe care îl vom construi anul viitor, pe bani europeni (i-am obţinut deja), punem la dispoziţie trei spaţii în care vom putea susţine cu bani europeni servicii medicale stomatologice, de pediatrie şi medicină de familie. Asigurăm servicii sociale: informarea şi consilierea beneficiarilor şi a familiilor acestora privind problematica socială (probleme familiale, psihologice şi altele asemenea), consiliere juridică şi administrativă, intervenţii pentru prevenirea şi combaterea instituţionalizării prelungite, stimularea participării la viata socială, facilitarea şi încurajarea legăturilor interumane inclusiv cu propriile familii, organizarea de activităţi psihosociale şi culturale. Înfiinţăm şi acredităm un serviciu de îngrijire la domiciliu. Dezvoltăm învăţământul profesional în sistem dual la Liceul Tehnologic Auto Câmpulung. Cel puţin 25 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, cu vârsta până în 23 ani, înscrişi în sistem dual vor beneficia de materiale educaţionale, îmbrăcăminte şi încălţăminte, activităţi extracuriculare şi vor avea acces la servicii medicale şi sociale. Organizăm cursuri de formare profesională pentru tineri şi adulţi în vederea obţinerii unui loc de muncă. Organizăm campanii de informare şi conştientizare pe sănătate.”
Potrivit primăriţei Câmpulungului, în cei doi ani de mandat a depus proiecte cu finanţare nerambursabilă de peste 500 milioane de lei. „E.M.”