Magistrala de apă a municipiului, care a cedat, pentru a doua oară, în acest an, este mai veche de 35 de ani, dar în Câmpulung există conducte centenare, pe care se produc în permanenţă avarii remediate cu cepuri de lemn. „Situaţia este gravă la nivelul municipiului.”, spunea Elena Lasconi despre un fenomen care plasează Câmpulungul în rândul localităţilor „campioane” pe ţară la nivelul avariilor înregistrate de infrastructura de apă. „În loc să ne ocupăm, împreună cu Edilul, pentru a face extinderi de conducte, noi facem gropi şi rezolvăm avarii ale conductelor foarte vechi care nici măcar nu pot fi sudate. Nu mai vorbesc de cele din Premo, din azbociment.”, spunea Elena Lasconi în după amiaza zilei de 4 noiembrie 2022, când aducţiunea de apă s-a spart din nou.
- În 2022, numărul avariilor s-a dublat faţă de 2021, depăşind o mie. În condiţiile în care un operator regional dacă are zece avarii pe lună
Potrivit informaţiilor furnizate de Mihai Vasilescu, directorul Edilului, în cadrul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, de ieri după amiază, în 2021 s-au înregistrat 575 de avarii numai pe teritoriul Câmpulungului. Pe anul în curs, situaţia este şi mai gravă. Mult mai gravă! „În 2022, în primele şase luni, am avut peste 530 de avarii. Dacă facem o socoteală, s-ar putea să se dubleze. Ceea ce înseamnă foarte mulţi metri cubi de apă care se pierd. Ca să putem interveni cât mai repede, să nu stăm cinci-şase ore, dăm drumul la hidranţi, aerisim… vedeţi apa pe stradă…, ca să putem rezolva avaria în două-trei ore. Media costurilor unei avarii este de 1.500-2.000 de lei. Vă daţi seama ce înseamnă per total, când noi am putea să facem modernizări, extinderi de reţele şi cu totul alte lucruri.”, afirma Mihai Vasilescu.
La una dintre întrunirile Asociaţiei Române a Apei de anul trecut, directorul Edilului i-a întrebat pe alţi colegi, chiar din oraşe mari, apropiate, cum stau la acest capitol. Dacă au zece avarii pe lună! „Şi ei nu se ocupă de avarii. Vorbim de întreaga arie de operare a operatorului regional, care nu este numai pe Braşov.”, relata Mihai Vasilescu. La polul opus, la Câmpulung, se înregistrează costuri extraordinare şi pierderi de apă incredibile.
„Aceasta este situaţia şi aş vrea s-o ştie toţi câmpulungenii. Tocmai de aceea am invitat presa la acest Comitet Local pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că vrem transparenţă totală şi să înţeleagă toţi oamenii că situaţia nu este roz deloc. Dimpotrivă, este gravă. Ştiţi cum se spune, culmea prostiei este să faci acelaşi lucru şi să ai aşteptări diferite. Nu ne mai permitem să facem asfalt electoral, ca până acum. Este adevărat că mandatul unui primar este de patru ani. Al meu este mai scurt, de trei ani şi jumătate. Dacă oamenii înţeleg, bine. Dacă nu, eu vă spun că nu o să mă abat de la linia de a face lucrurile sănătos şi anume să pornim de dedesubt. Refuz să fac asfalt electoral şi prefer să ne batem capul cu proiecte europene, prin care să schimbăm toate conductele din oraş şi să facem extinderi acolo unde nu avem apă şi canalizare. Eu sunt absolut sigură că toţi câmpulungenii înţeleg, pentru că fiecare se gospodăreşte la el acasă şi ştie cât de importante sunt instalaţiile.”, declara Elena Lasconi încrezătoare că, duminică, oamenii vor avea apă la robinet. M.B.