9 C
Campulung Muscel
24/01/2025

“Ei nu văd lumea, dar o simt! Tu vezi lumea, dar o simţi?”

  • Mesaj tulburător al “leuţilor” şi colegilor de la Liceul Sportiv, de Ziua Internaţională a Nevăzătorilor

Ziua Internațională a Nevăzătorilor sau Ziua Bastonului Alb este stabilită pe 15 octombrie a fiecărui an. Cu ocazia acestui moment, vineri, 14 octombrie 2022, leuții din cadrul Clubului LEO Leolution Câmpulung, împreună cu elevii Liceului cu Program Sportiv, sub îndrumarea LEO Adviser Carmen Bârloiu, au participat la un experiment de „Blind Date”, la Janet. În cadrul acestui test, copiii au servit mâncăruri și băuturi, s-au deplasat pe distanțe scurte și au socializat legați la ochi, pentru a trăi câteva clipe asemenea unor oameni nevăzători. O statistică realizată de către Direcția Generală pentru Protecția Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a arătat că în România trăiesc 3.200 de copii și 106.588 adulți cu handicap vizual. Neputința de a vedea reprezintă o barieră peste care, de cele mai multe ori, nevăzătorii nu o pot traversa, ei au nevoie de sprijin și de ajutor din partea altor oameni pentru realizarea diferitelor activități pentru care mulți ar fi de părere că sunt banale. Astfel, prin „Blind Date”-ul organizat la Janet s-a dorit, în primul rând, ca participanții să simtă ceea ce o persoană cu deficiențe de vedere ar simți și ce obstacole ar putea întâmpina în desfășurarea unor activități normale, iar, în al doilea rând, s-a dorit să se arate și altor oameni cât de greu este să fii într-o astfel de situație.

Istoria “Bastonului Alb”
Potrivit mesajului lui Carmen Bârloiu, care explică semnificaţia zilei marcate: „Bastonul alb este un instrument necesar persoanelor fără vedere și, totodată, un simbol al independenței. De secole, nevăzătorii foloseau bastonul numai ca instrument ajutător în călătorii. Abia în secolul al XX-lea, în perioada dintre cele două războaie mondiale, el a fost promovat ca simbol pentru a avertiza lumea că purtătorul este nevăzător, începând din Europa și apoi răspândindu-se în America de Nord. James Biggs, un fotograf englez din Baristol, susține că el este inventatorul bastonului alb, în 1921. În urma unui accident care l-a costat vederea, artistul a hotărât să-și vopsească bastonul în alb pentru a fi văzut mai ușor de către șoferi. Nu au trecut zece ani și bastonul alb și-a făcut prezența în societate.

Introducerea bastonului alb în America de Nord i se atribuie Clubului Internațional „Lions”. În 1930, un membru al clubului, George A. Bonham, a realizat că bastonul negru nu este prea bine văzut de șoferi. Clubul „Lions” a decis să vopsească bastonul în alb pentru a fi cât mai vizibil pentru conducătorii auto. În 1931, clubul a început un program național, în SUA, de promovare a utilizării bastonului alb de către nevăzători. În anii 1920-1930, nevăzătorii mergeau ținând bastonul diagonal în fața lor într-o poziție fixă. Dar atunci când veteranii orbi din Al Doilea Război Mondial s-au întors în America, forma și modul de utilizare a bastonului alb au fost iarăși schimbate, în încercarea de a-i ajuta pe veterani să se reîntoarcă la o viață activă.
Pe la începutul anilor 1960, mai multe organizații statale și agenții de readaptare, care ofereau servicii nevăzătorilor și celor cu deficiențe de vedere, au făcut presiuni asupra Congresului american pentru a desemna ziua de 15 octombrie a fiecărui an ca „Ziua bastonului alb” în toate statele din SUA. Pe 6 octombrie 1964, Congresul SUA a emis Rezoluția, prin care îl autoriza pe președintele SUA să proclame ziua de 15 octombrie a fiecărui an ca fiind „Ziua bastonului alb”.

Iată că o acțiune începută, promovată intens și susținută de cluburile LIONS este acum sprijin pentru milioanele de oameni din întreaga lume. Important de menționat este faptul că Lions Club International devine, în 1954, membru fondator cu statut de țară al Organizației Națiunilor Unite, reprezentanții organizației contribuind la întocmirea statutului a ceea ce avea să devină ulterior ONU. Asociația LIONS Club International este cea mai mare organizație de voluntari din lume. Este prezentă în peste 200 de țări, având 842 districte cu peste 45.000 de cluburi și 1.400.000 de membri. Primele cluburi Lions au prins contur în România în primăvara anului 1990, la București și Craiova, și au fost înregistrate în Asociația Internațională a Cluburilor LIONS, cu sediul în Oak Brook, în SUA”.

Așadar, un astfel de club își desfășoară activitatea de mai bine de 30 de ani, în Câmpulung, respectiv Clubul LIONS Negru Vodă, căruia de 4 ani îi aparține Clubul LEO Leolution. Acesta din urmă este un club binecunoscut, iar una din marile realizări a fost doborârea unui record mondial înregistrat în Guinness World Records cu cel mai mare logo mozaic realizat din caiete reciclabile. Aceștia „au organizat, marcând ziua bastonului alb, „Blind Date”: o întâlnire la care au stat de vorbă, s-au deplasat într-un spațiu restrâns, chiar au mâncat legați la ochi cu o bandană, încercând să se pună în pielea unui nevăzător măcar pentru o perioadă scurtă, de câteva ore”, conform Carmen Bârloiu.

Experienţa „Blind Date”
Janet a fost locul ales pentru desfășurarea evenimentului „Blind Date”. Atât copiii din cadrul Clubului LEO Leolution, cât și elevi ai Liceului cu Program Sportiv au pășit legați la ochi, în încăpere, pentru a socializa, a mânca, a-și desfășura activități obișnuite, însă din perspectiva unui nevăzător. Aceștia, deși au fost încântați să participe la un astfel de experiment, au realizat cât de dificil poate fi atunci când viața ta se schimbă, iar normalitatea cu care erai învățat devine tot mai greu de atins.

Puși în dificultatea de a realiza simple sarcini precum mâncatul sau deplasatul într-un spațiu restrâns, au întâmpinat mici probleme, realizând cât de greu poate fi fără a vedea ce se întâmplă în jur. În urma acestei experiențe, LEO Club Câmpulung Leolution a postat pe pagina de Facebook următorul mesaj: „Ai văzut cât de tare a fost răsăritul azi dimineață ? Dar cât de roz era cerul în seara aceasta? Nu-i așa că marea era sublimă astă-vară? Acum imaginează-ți că nu mai ai capacitatea să le vezi. Ce simți? Anxietate? Panică? Noi am trecut printr-un vârtej de emoții punându-ne în locul nevăzătorilor prin proiectul nostru „Blind Date” cu ocazia Zilei Bastonului Alb. (…) Proiectul „Blind Date” a fost despre cum ne punem pentru o perioadă scurtă, de câteva ore, în pielea lor, în lumea acestora. Ei nu văd lumea, dar o simt! Tu vezi lumea, dar o simți?”.
De altfel, Liceul cu Program Sportiv Câmpulung, luând parte la acest eveniment prin câțiva elevi, a adresat următorul mesaj pe Facebook: „Ne-ar fi plăcut să putem participa în număr mult mai mare la activitatea „leuților”, dar datorită faptului că vinerea, mare parte din elevii noștri interni pleacă acasă la familiile lor, anul acesta am avut o reprezentare minimă la activitate: Diana, Ștefania, Ana Maria și Elena.”

Sursa informațiilor: Facebook Carmen-Victoria Bârloiu, LEO Club Câmpulung Leolution, Liceul cu Program Sportiv.
Sursa foto: Facebook Carmen-Victoria Bârloiu
Robert Adrian ŞTEFAN

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!