„Patriarhul arhitecturii româneşti” este expresia consacrată de Înaltpreasfinţitul Calinic care, în trei cuvinte, a cuprins uriaşa personalitate şi creaţie a lui Dimitrie Ionescu-Berechet. „Când rosteşti Dimitrie Ionescu-Berechet, trebuie să te ridici în picioare.”, spunea Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului despre geniul elogiat, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul a două evenimente reuşite, cu public numeros. Interesul participanţilor l-a reprezentat achiziţionarea albumului monografic realizat de Ştefan Ionescu-Berechet, „Arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet (1896-1969). Viaţa şi opera”. Una dintre cele mai interesante veşti lansate în cadrul evenimentului de la Primărie, organizat de Biblioteca Municipală „Ion Barbu”, priveşte intenţia de canonizare a arhitectului câmpulungean, care îşi doarme eternitatea la Biserica Caşin din Bucureşti. S-a vorbit chiar despre posibilitatea de a-i fi aduse la Câmpulung rămăşiţele pământeşti, aspect care depinde de voinţa familiei obligate să respecte dorinţa ilustrului lor înaintaş.
- ÎPS Calinic: „Fiecare lucrare şi desen al lui Berechet este o rugăciune adresată lui Dumnezeu”
Savuros şi nonconformist în limbaj, Înaltpreasfinţitul Calinic a dominat evenimentul de la Primărie de lansare a albumului elaborat de nepotul strălucitului arhitect. Lăudând albumul extrem de valoros, care reflectă impresionanta creaţie a arhitectului şef al Patriarhiei Române vreme de 30 de ani, liderul Bisericii argeşene a lansat ideea canonizării lui Dimitrie Ionescu-Berechet. „V-aţi uitat la chipul lui Dimitrie Ionescu-Berechet? Ce om! Parcă vine din alte lumi! Parcă este făcut deodată cu pământul. (…) Ce şcoală a avut acest mare arhitect artist puţin spus, vai de mine! Ce forţă a avut acest om! Este un miracol, un geniu! Demiurg! Berechet este un fenomen! Dimitrie Ionescu-Berechet este sfântul arhitecturii româneşti. N-avea cum să nu fie ajutat de Dumnezeu, căci el a fost tare sincer. E sfânt.”, spunea ÎPS Calinic amintind de proiectul reconstruirii cartierului Şubeşti, după incendiul din 1934.
Sistematizarea noului cartier s-a realizat după gândirea lui Berechet, care a proiectat o parte dintre case fără să pretindă onorariul de arhitect. „Berechet era foarte preocupat de geometria în spaţiu, ca nu cumva să-i greşească ceva lui Dumnezeu, care a făcut lucrurile frumoase. El, ca arhitect, a completat. La ce a creat Dumnezeu, Berechet a venit cu ofranda lui şi a adăugat la frumuseţea lumii văzute frumuseţea lucrării acestui celebru, nemaiîntâlnit, fenomenal artist, proiectant şi arhitect Dimitrie Ionescu-Berechet. Am scris că este „Patriarhul arhitecturii româneşti”. Fiecare lucrare şi desen al lui Berechet este o rugăciune adresată lui Dumnezeu. Ce poate fi mai frumos?”, se întreba retoric Înaltpreasfinţitul Calinic.
- „Vreau să vă spun că arhitecţii de astăzi, vreau să mă ierte…, ce mai case, ce mai şuri, ce mai nenorociri, ce mai harbalete, şi paiete, şi tampete!”
Cele peste o sută de proiecte în domeniul arhitecturii religioase, completate cu restul de până la 466 de edificii publice şi particulare, purtând semnătura unui om de-o valoare nemaiatinsă până la el şi nici după el în acest domeniu, mai-marele Bisericii argeşene a vorbit despre posibilitatea declarării ca sfânt a lui Dimitrie Ionescu-Berechet.
„Trebuie să fie oamenii prea proşti şi noi prea leneşi ca să nu fie declarat sfânt!”, spunea acesta. Iar dacă se va întâmpla ca rămăşiţele sale pământeşti să fie aduse în oraşul natal, pe care l-a iubit cel mai mult, de l-a înzestrat cu cele mai frumoase clădiri care există şi astăzi, se cuvine a-i ridica un monument pe măsura uriaşei sale personalităţi.
„Pentru Berechet trebuie făcut un mausoleu la Câmpulung şi aşezat cum trebuie între musceleni, pentru care a lucrat cel mai mult. Argumentele de canonizare a lui Dimitrie Ionescu-Berechet sunt că acesta a proiectat frumuseţi perfecte. N-a venit să urâţească zona. Vreau să vă spun că arhitecţii de astăzi, vreau să mă ierte…, ce mai case, ce mai şuri, ce mai nenorociri, ce mai harbalete, şi paiete, şi tampete! Hai, domnule, să fim serioşi! O crimă la adresa arhitecturii româneşti! Oricare ar fi arhitecţii care fac tot felul de porcării, să mă iertaţi! Nu toţi, n-am nominalizat pe nimeni, să fim sănătoşi! Toţi laolaltă nu fac nici cât degetul mic al lui Berechet! Să se supere toţi şi să-l ajungă din urmă pe Berechet. Dar avem o mizerie, doamna primar. Noroc că aici, în Câmpulung, cei care au clădit din casele acestea frumoase proiectate de Berechet n-au pus hale şi porcării. Primarii de la Câmpulung au fost şi deştepţi şi i-au dus pe comunişti: vreţi o dezvoltare, hai pe la Vişoi, hai pe la Valea lui Priboi, ca să salveze centrul, casele care trebuie restaurate. Doamna primar, trebuie să aveţi o sută de mandate ca să puteţi pune la punct arhitectura, s-o refaceţi şi s-o înnoiţi. Dumneavoastră, primarii, n-aţi venit numai să spuneţi „I love you!” la Câmpulung. Aia mi-o spuneţi mie în particular. Asta ca să vă provoc puţin. Să mă iertaţi, sunt un provocator.”, a spus în glumă ÎPS Calinic un mare adevăr. M.B.