Anul acesta, Holcim aniversează 25 de ani de când este în România. La moment aniversar, fabrica de ciment Holcim Câmpulung şi-a deschis porţile pentru comunitate. Trei zile, în perioada 17-19 august, muscelenii au putut vizita locaţia din comuna Valea Mare Pravăţ, acţiune care s-a bucura de un număr foarte mare de doritori.
„Au trecut patru ani de la ultima acţiune de „Zile de porţi deschise”. Am organizat trei zile pline, cu foarte mulţi vizitatori. Holcim este de 25 de ani în România, când a achiziţionat o fabrică în Turda şi după aceea, a apărut pe firmament Câmpulungul, fabrica de la Aleşd, staţiile de betoane şi alte businessuri. În Câmpulung, Holcim a venit între 1999 şi 2000, a fost o întreagă discuţie, „ce facem cu fabrica de la Câmpulung?” Era problema mare de mediu, la acea dată, s-au studiat mai multe variante, iar una dintre ele a fost să modernizăm trei linii de fabricaţie din cele şase. Am discutat pe varianta asta vreo doi ani, am ajuns la concluzia că nu e bine şi, între timp am hotărât să construim o nouă fabrică, au rămas decât silozurile vechi de ciment şi cam atât şi o parte din clădiri. În Câmpulung suntem din 2000, prima parte Holderbank după aceea Holcim. În 1970-1972 s-a produs primul sac de ciment şi de atunci numai asta facem, facem mai multe tipuri de ciment. În ultimii ani a apărut o politică nouă a grupului, ne extindem şi diversificăm businessul, nu o să mai mergem numai pe ciment şi o să intrăm şi în alte sectoare. În Holcim România a apărut Somaco, una dintre cele mai bune firme de prefabricate din România, cu cinci fabrici de prefabricate şi o fabrică de BCA, undeva pe lângă Adjud.
Goecycle este fostul Ecovalor, sunt „copiii” noştri cu care ne facem treaba pe partea de combustibil alternativ şi anul acesta, o nouă companie, care e membră a Grupului Holcim, General Beton, care au staţiile de beton. În momentul în care am venit eu, în 2016, media de vârstă era de 49 de ani, astăzi, media este de 43 de ani. Încercăm să o reducem, astfel încât să ajungem la o medie de vârstă sub 40 de ani pentru angajaţii pe care îi avem în companie. La fabrica Câmpulung suntem 150 de angajaţi, iar, împreună mai lucrează circa 150, ai firmelor terţe, care lucrează cu noi sau pentru noi în ultimii ani. Cu 300 de oameni reuşim să facem câteva milioane de tone de ciment, pe care le valorificăm în partea de sud a României, dar am început să mergem şi către partea de Est. E o piaţă foarte competitivă în comparaţie cu ce se întâmplă în rest în România, sunt foarte multe companii mari de construcţii, care au stabilit nişte cerinţe undeva în afara României şi vor să le aibă şi în ţară.”, ne-a declarat directorul Holcim Câmpulung, Cornel Banu.
În pandenie, Holcim a ajutat spitalele din Câmpulung
Pe lângă fabricat ciment, Holcim Câmpulung s-a implicat şi acţiuni sociale în domenii ca educaţie, sănătate, mediu şi infrastructură. În ultimii şase ani, Holcim România a virat către aceste direcţii peste 7,5 milioane de euro, prin donaţii pentru susţinerea a 20 de spitale Suport COVID (2,3 milioane de euro în 2020 şi 2021), plus susţinerea proiectelor educaţionale (vocaţionale, ecologice şi tehnice profesionale), campanii de plantări de copaci.
În Câmpulung, Valea Mare Pravăţ, Stoeneşti şi Boteni, în ultimii şase ani, au fost realizate proiecte de peste un milion de euro.
La şcoli au ajuns 300.000 de euro, fiind dotate şapte Laboratoare de Informatică în şcolile gimnaziale şi liceele din Câmpulung; trei la şcolile din Boteni, Stoeneşti şi Valea Mare Pravăţ; plus un laborator de ştiinţe la Şcoala „Oprea Iorgulescu”. La Şcoala Boteni a ajuns şi mobilier ergonomic; la Şcoala „Nanu Muscel”, elevii au fost susţinuţi pentru deschiderea unei staţii radio; iar la şcolile din Boteni, Stoeneşti şi „Oprea Iorgulescu”, toate clasele au fost dotate cu display-uri interactive în vederea predării on-line.
Pe partea de sănătate, în perioada pandemiei, Holcim a sprijinit Spitalul Municipal şi pe cel de Pneumoftiziologie cu circa 280.000 de euro (medicamente şi echipamente medicale de protecţie, până la aparatură pentru pacienţi şi centrul de testare PCR). Au mai fost donate aparatură medicală performantă pentru Secţiile de Chirurgie, Oftalmologie, mobilier şi ventilatoare la Secţia ATI, complet utilată, şi multe alte secţii.
Pentru realizarea locurilor de joacă şi a terenurilor multi-sport, Holcim a donat peste un milion de euro în ultimii şase ani. Cu aceşti bani, au fost amenajate două locuri de joacă în parcurile din Câmpulung şi unul la o grădiniţă, plus alte patru la Boteni, Stoeneşti şi Valea Mare Pravăţ. De terenurile multi-sport se bucură elevii de la două şcoli din Câmpulung. E.M.