Muzeul Municipal Câmpulung şi Asociaţia Obştească „Monumentum” din Chişinău au deosebita plăcere de a vă invita să vizitaţi expoziţia temporară „MONUMENTELE UITATE ale BASARABIEI”, deschisă între 15 august şi 15 septembrie 2022 în Mausoleul Eroilor de la Mateiaş.
Locaţia pentru prezentarea expoziţiei nu a fost aleasă întâmplător. Mausoleul Eroilor de la Mateiaş fiind cel mai mare monument comemorativ de pe partea Sudică a Carpaţilor dedicat eroilor din Războiul de Întregire Naţională dintre anii 1916 – 1918 şi, astfel, locul cel mai potrivit pentru prezentarea „Monumentelor Basarabiei Furate”, aşa cum expoziţia a fost prezentată în Republica Moldova şi în alte muzee din ţară.
Expoziţia, care nu merită ratată de nici un iubitor al istoriei românilor, cuprinde peste 30 de roll-up-uri cu informaţii şi fotografii din campania de restaurare a monumentelor din patrimoniul românesc din Republica Moldova, realizate în perioada interbelică pe timpul României Mari. Expoziţia mai este îmbogăţită şi cu piese în miniatură turnate în bronz pentru a ilustra din punct de vedere muzeal demersul expoziţional.
Asociaţia Obştească Monumentum a fost înfiinţată de un grup intelectuali români din Chişinău – Republica Moldova.
Unul din obiectivele principale ale Asociaţiei îl reprezintă restabilirea monumentelor interbelice realizate în teritoriul dintre Prut şi Nistru în perioada interbelică.
Pe parcursul ultimilor ani, au fost edificate prin reconstituire busturile Regelui Ferdinand I din: Ialoveni, Nisporeni, Ţepilova Mare (Soroca), Rezina, Varniţa şi Verejeni. De asemenea, au fost reconstruite: Monumentul celor Trei Martiri din Parcul Catedralei din Chişinău, Cenotaful Generalului Stan Poetaş din Soroca, bustul primului preşedinte al Curţii de Apel Chişinău – Vespasian Erbiceanu, monumentele închinate eroilor români şi grănicerilor din Cosăuţi, Olăneşti, Mălăieşti, Leova, Rezina şi Floreşti, Cimeaua Generalului P. Ion din Chişinău, bustul mecenatului Vasile Stroescu şi multe altele.