Până pe 22 august 2022 este deschisă, la Galeria „Arta”, expoziţia „Câmpulung prin culorile anotimpurilor”, vernisată de Zilele Municipiului, în organizarea Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”. Lucrările expuse sunt realizate de participanţii la recenta Tabără de Creaţie cu acelaşi nume, desfăşurată în perioada 15-22 mai 2022. Pe simeze, înaintea privitorului, se desfăşoară Câmpulungul prin reprezentări plastice ale unor locuri pitoreşti şi clădiri de patrimoniu purtând semnăturile unor arhitecţi importanţi. Dintre membrii Cenaclului de Arte Plastice „I.D. Negulici” expun: Alexandru Marinescu, Grigore Stan, Carmen Pascu Koszoruş, Mariana Claudia Filipescu, Liviu Cioacă, Rodica Neleţ, Gheorghe Zamfir, Marius Creţu, Ecaterina Mihai, Ion Hultoană, Carmen Măgureanu şi Cornel Popa. Invitaţi în expoziţie cu lucrările realizate la Câmpulung: Mihai Marin Cârstea, George Păunescu, Dorin Apreutesei, Tudor Meiloiu, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din Romania, filiala Bucureşti.
- „Hospelul Comunal” din Câmpulung, într-o expoziţie dedicată clădirilor din România influenţate de Regalitate
„Ne bucurăm că, în afară de membrii Cenaclului „I.D. Negulici” şi de cei apropiaţi Cenaclului şi Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” şi Galeriei „Arta”, au binevoit să vină la această expoziţie doamna conferenţiar dr. Carmen Oprescu, de la Universitatea din Piteşti, şi doamna Maria Popescu Dragomir.”, sunt cele două personalităţi nominalizate de gazda Ioan Crăciun dintre oaspeţii prezenţi la vernisaj.
Mesajul curatorului Galeriei „Arta” s-a concentrat pe marele nume al lui Tudor Muşatescu, pe care îl poartă clădirea nefuncţională de aproape 20 de ani. „Mă gândeam ce istorie are clădirea care găzduieşte Casa de Cultură şi Biblioteca, ce rezonanţă şi ce nume poartă! Poartă numele celui mai iubit fiu al Câmpulungului. S-a întâmplat să fiu invitat, nu de mult, la o expoziţie, care se cheamă „Arhitectură şi Regalitate”. Ea a fost organizată de Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al municipiului Bucureşti şi a fost vernisată, începând de acum câţiva ani, în 14 oraşe din România şi străinătate. Cei care au fost nucleul organizării au fost academicianul prof.dr.Răzvan Theodorescu, prof.dr.arh. Ioan Augustin, de la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”, şi mulţi alţii. O parte din expoziţie este undeva pe Kiseleff, în Bucureşti. În urmă cu câteva luni, era încă acolo. Printre marile clădiri interbelice şi de început de secol din Bucureşti, Sinaia, Alba Iulia, Curtea de Argeş, este şi o reproducere a proiectului de arhitectură, faţada principală a clădirii Palatului „Hospelul Comunal” din Câmpulung, arhitect Constantin Simionescu, cu semnătura şi apostila arhitectului. Mi-a făcut o mare plăcere şi o surpriză nemaipomenită regăsind printre marile clădiri legate de Regalitate, cumva influenţate de Regalitate, şi această clădire de patrimoniu.”, spunea Ioan Crăciun.
- Liviu Iana a ţinut să fie pictate Primăria şi Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”
Intenţia lui Liviu Iana, directorul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, este de a organiza, în fiecare an, o tabără de creaţie. „Şi să imortalizăm oraşul aşa cum este în cele patru anotimpuri. Privind în jur, regăsim Câmpulungul prin clădiri, prin peisaje, prin monumente istorice, prin biserici, mănăstiri ş.a.m.d. Am ţinut foarte mult ca, de Zilele Municipiului, această expoziţie să aibă loc la Galeria „Arta”, singurul loc în care putem expune. Sper ca, pe viitor, Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” să aibă un spaţiu în care să poată expune şi să facem lansări de carte şi mai multe activităţi culturale.”, relata Liviu Iana.
Acesta a ţinut să fie realizate în cadrul taberei de pictură două lucrări având ca temă Primăria şi Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”. „Eu am impus, pentru prima dată, într-o tabără de pictură şi mi-au reproşat cei de la Bucureşti – am avut şapte membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România – că nu este corect să impun o temă. Că artiştii pictează ce vor ei. Nu, eu vreau să pictăm oraşul Câmpulung. Şi constat, cu două zile înainte de final, că nu erau pictate cele două clădiri pe care eu îi rugasem să le picteze. Domnul Grigore Stan este unul dintre „vinovaţi”, care ne-a pictat Primăria, şi domnul Gheorghe Zamfir, clădirea Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”.”, mărturisea directorul instituţiei.
O parte dintre lucrări vor fi expuse şi în alte galerii argeşene, după care se vor întoarce la Câmpulung, neputând fi vândute. Şi de această dată, evenimentul cultural, plin de culoare graţie picturilor optimiste şi senine ale artiştilor expozanţi, a beneficiat de un plus de frumos, asigurat de florile aduse din grădina sa de Mariana Claudia Filipescu.
Magda BĂNCESCU