Când am prezentat prima dată intenţiile municipalităţii de a dota oraşul cu toalete inteligente, au sărit o grămadă – dintre contestatarii primăriţei Elena Lasconi – să strige: „Păi, ce asta e realizare?!” Păi, dacă nu ai decât un grup sanitar public, este o realizare, amară, ce-i drept, să amplasezi în locurile aglomerate dotări elementare într-o localitate civilizată. Municipiul a avut un singur WC public, exceptându-le pe cele de la piaţă şi târgul săptămânal, care, în 2013, când au început lucrările la Grădina Publică în cadrul vechiului proiect „Kretzulescu”, a fost desfiinţat şi înlocuit cu altul. Două puncte de informare turistică prevăzute şi cu toaletă au fost create prin proiectul lui Călin Andrei, în parcurile „Merci” şi „Kretzulescu”, însă e funcţională numai cea din parcul central. Grupul sanitar din „Olga Bancic”, deşi dotat cu o centrală termică destul de scumpă la vremea aceea, n-a putut fi folosit niciodată în cei aproape zece ani trecuţi de la construcţie. În 2022, s-a şi securizat pentru a bloca accesul în interior al celor cu intenţii de distrugere.
Până va ajunge Primăria să cumpere toalete, care nu costă deloc puţin, dacă optează pentru cele cu funcţii suplimentare pentru asigurarea unei igiene depline, Elena Lasconi a găsit cum să rezolve această carenţă măcar în cel mai central punct al Câmpulungului. În fiecare an, compania Holcim face o donaţie în favoarea municipalităţii constând într-o dotare care să fie de folos beneficiarilor. În acest mandat, cei de la Holcim s-au implicat în acţiunea de dotare a Policlinicii cu un lift şi tot Holcim a sponsorizat Primăria cu două staţii de încărcare a vehiculelor electrice, care vor fi montate în cadrul investiţiei de realizare a unei parcări în vecinătatea sediului PSD Câmpulung.
Consultându-se cu primăriţa Elena Lasconi pentru următorul act de binefacere, acestora li s-a comunicat că este nevoie de nişte toalete performante. Administraţia evită să amplaseze WC-uri ecologice din acelea albastre, cum vedeţi pe la evenimentele în aer liber, pentru că este o mare problemă curăţarea lor. Prin urmare, a optat pentru grupuri sanitare cu autospălare. „În tot oraşul este o problemă cu toaletele şi, în acest an, vom avea primele două toalete cu spălare, care sunt cele mai bune de pe piaţă. Le vom primi donaţie de la Holcim. Eu le-am sugerat că asta le-aş dori. Una va fi neapărat în centru, pentru că avem o foarte mare problemă, alta la „Kretzulescu”. Am preferat ca toaletele să nu fie din acelea albastre, pentru că şi acelea sunt murdare. Acestea sunt foarte elegante, au panouri fotovoltaice şi, imediat ce a ieşit persoana, se spală singură. Sunt şi pentru persoanele cu dizabilităţi. Ni le vor cumpăra în acest an.”, a declarat primăriţa Elena Lasconi.
Vă amintim că două toalete moderne ar fi trebuit să fie amplasate în centru prin proiectul de amenajare a Pieţei Primăriei, realizat în mandatul lui Liviu Ţâroiu. Însă fostul primar s-a înţeles cu constructorul – acelaşi care a câştigat şi lucrarea de reabilitare a Bulevardului „Pardon” – să renunţe la aceste facilităţi atât de necesare. Lipsa lor se simte în oraş şi vizual, şi olfactiv. M.B.