Reţinuţi preventiv, anul trecut, pentru trafic de droguri de mare risc, deţinere de droguri de mare risc în vederea consumului sau infracţiunii de efectuare fără drept de operaţiuni comerciale cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, nouă tineri, cu vârste între 21 şi 32 de ani, majoritatea câmpulungeni, au fost condamnaţi. Cinci au primit pedepse cu executare în condiţii privative de libertate, iar ceilalţi patru, cu suspendare. Indivizii au vândut cocaină, cannabis şi alte substanţe psihoactive consumatorilor din judeţ, dar şi poliţiştilor sub acoperire. Majoritatea tinerilor au contestat condamnările instanţei de fond.
Suspecţii au fost reţinuţi
„La data de 29 septembrie 2021, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Piteşti, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciu Teritorial Piteşti, au efectuat 11 percheziţii domiciliare, dintre care 10 în Câmpulung şi una în Schitu Goleşti, pentru destructurarea unei grupări specializate în trafic de droguri de risc şi de mare risc, formată din 12 persoane. Din cercetări a reieşit că, după arestarea şi trimiterea în judecată, în cursul anului 2020, a membrilor altor grupări cu aceleaşi preocupări, din municipiul Câmpulung, cei în cauză ar fi comercializat droguri în plan local. În urma percheziţiilor, au fost descoperite aproximativ 50 de grame de fragmente vegetale, precum şi seminţe plantate de cannabis, aproximativ 5 grame de substanţă purvelurentă, susceptibilă a fi droguri, ustensile pentru preparare, cântărire şi consum de droguri, dar şi alte mijloace de probă. Două dintre persoanele vizate de anchetă sunt în prezent arestate în altă cauză. De asemenea, 8 persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Piteşti, iar, după administrarea probatoriului, 7 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore. Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română. Pe parcursul cercetărilor, au fost efectuate mai multe activităţi cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpulung. La activităţi au participat şi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş.” a transmis IPJ Argeş în toamna anului trecut.
Oamenii legii îi filau de mai mult timp pe membrii grupării de trafic de droguri de mare risc, unul dintre ei fiind săltat încă din iulie, anul trecut. Urmărirea a continuat, şapte fiind reţinuţi în septembrie, iar al nouălea în octombrie 2021.
Poliţiştii sub acoperire au devenit clienţii traficanţilor şi au cumpărat de la ei de mai multe ori, toate tranzacţiile fiind contabilizate ca acte materiale în dosar. După reţinerea din toamna anului trecut, unii au fost cercetaţi în arest la domiciliu sau sub măsura controlului judiciar.
Cinci au de executat pedepse cu închisoarea, ceilalţi patru, sub supraveghere
După mai multe luni de cercetări şi procese, pe rolul Tribunalului Argeş, pentru trafic de droguri de risc şi mare risc, dar şi pentru deţinere în vederea consumului, indivizii, majoritatea din Câmpulung, şi-au primit pedepsele. Pe 1 iulie 2022, unii au primit de la 2 ani la 4 ani, cu executare în regim de detenţie, iar alţii, cu executarea pedepselor sub supraveghere.
Toţi au primit şi pedepse accesorii de interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe perioade între unu şi doi ani, li s-au scăzut din condamări perioadele cât au fost reţinuţi, arestaţi preventiv sau în arest la domiciliu. Pentru cei cărora le-au fost aplicate pedepse cu suspendare, Tribunalul Argeş a stabilit că trebuie să facă muncă neremunerată în folosul comunităţii.
Constantin Iulian P. a primit 2 ani închisoare în condiţii privative de libertate; Ionuţ Alexandru M. va executa 3 ani şi 6 luni, cu executare; Gabriel Bogdan Ş. va sta în închisoare 4 ani; Petruţ Viorel M. are de executat 2 ani de închisoare; Petre Marius M. a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni, cu executare în regim de detenţie. Ceilalţi patru au primit condamnări cu suspendarea executării şi muncă neremunerată în folosul comunităţii. Radu Damian B. 2 ani şi 3 luni şi 120 de zile lucrătoare în cadrul Primăriei Câmpulung sau al Complexului de Servicii Comunitare Câmpulung. Laurenţiu Florin M. a primit 2 ani şi 8 luni şi 120 de zile muncă în folosul comunităţii la Primăria Câmpulung sau la Complexului de Servicii Comunitare Câmpulung. Ion Kemal B. are de ispăşit 8 luni şi 100 de zile lucrătoare la Primăriile Mioveni sau Davideşti; iar Alexandru Marian T., 2 ani şi 120 de zile, muncă neremunerată la Primăria Câmpulung sau Complexul de Servicii Comunitare Câmpulung.
În afară de Ion Kemal B., pentru toţi ceilalţi, Tribunalul Argeş a dispus prelevarea de probe biologice în vederea introducerii profilurilor genetice în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.
Tribunalul Argeş a mai stabilit confiscarea specială a: 8,21 grame MDMB 4en PINACA şi 0,41 grame MDMB 4en PINACA; 0,43 grame cocaină; 2,57 grame cannabis; 1,15 grame rezină de cannabis; 0,27 grame cocaină; 1,3 grame cannabis şi 0,19 grame cocaină; 0,85 grame cannabis şi 0,75 grame mefedronă; 1,8 grame cannabis şi 0,38 grame cocaină; 8,87 grame EDMB PINACA şi 17,76 EDMB PINACA, 8,44 grame cannabis, 1,41 grame Psilocină, 3,48 grame cannabis, un dispozitiv bong cu urme de THC, un cuţit de bucătărie cu urme de EDMB PINACA, o pensulă cu urme de EDMB PINACA, un cutter metalic cu urme de EDMB PINACA, două cântare electronice cu urme de THC, o pipă de metal cu urme de THC, 3 grindere cu urme de THC, un cântar electronic cu urme de THC, două grindere cu urme de THC, un grinder metallic maro, un grinder metallic maro cu urme de THC. Dar, s-a mai dispus confiscarea de la inculpaţi a sumele de bani plătite acestora în schimbul drogurilor şi a substanţelor susceptibile de a avea efecte psihoactive, din fondurile speciale ale DIICOT şi DCCO: 200 lei de la Radu Damian B.; 200 lei de la Laurenţiu Florin M.; 50 lei de la Ion Kemal B.; 650 lei de la Ionuţ Alexandru M.; 450 lei de la Petruţ Viorel M.; 650 lei de la Gabriel Bogdan Ş.; 1.150 lei de la Petre Marius M.; 550 lei de la Constantin Iulian P.; 380 lei de la Alexandru Marian T.
Cei condamnaţi trebuie să suporte şi cheltuielile judiciare către stat, Ionuţ Alexandru M. 1.900 lei; Petre Marius M. alţi 1.800 lei; Gabriel Gogdan S. şi Alexandru Marian T., fiecare câte 1.780 lei; Radu Damian B., Laurenţiu Florin M. câte 1.740 lei; Ion Kemal B. şi Petruţ Viorel M., fiecare câte 1.700 lei; iar Iulian Constantin P, încă 1.540 lei.
Decizia Tribunalului Argeş nu este definitivă, fiind deja atacată de majoritatea inculpaţilor. Adrian TĂNASE