Îndemnul la „comunitate unită”, pe care îl auzim tot mai des, şi-a găsit din nou corespondent în realitate prin seara de teatru oferită de Complexul Ceramus, vineri, 24 iunie 2022, în aer liber, într-o atmosferă prietenească. Piesa aleasă pentru a fi prezentată iubitorilor de teatru musceleni, „Titanic Vals”, garanta succesul evenimentului, care a atins şi un alt scop, în afara celui cultural: acela de a-i aduce pe câmpulungeni împreună – sloganul repetat cu insistenţă în aceste vremuri – şi de a-i face să se simtă bine. Ce s-a întâmplat aseară a fost mai mult decât un simplu simţit bine, căci am văzut oameni râzând cu poftă, oameni cu adevărat fericiţi, care s-au „contaminat” unii pe alţii cu energie pozitivă. Invitaţii lui Dorin Mirea şi ai colaboratorilor săi de la GAL Muscel, sub auspiciile căruia a avut loc punerea în scenă a unei piese de teatru valoroase, au fost actorii Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, ovaţionaţi după fiecare dintre cele trei acte ale piesei monumentale.
- Participarea până la ocuparea ultimului loc disponibil a arătat că oamenii îşi doresc să fie laolaltă la evenimente de calitate
Nici că se putea o alegere mai potrivită pentru a oferi, după o foarte mare absenţă, un spectacol de teatru la Câmpulung precum „Titanic Vals”, comedia cu succes neegalat în istoria teatrului românesc. „Titanic Vals” place şi dacă eşti muscelean, şi dacă nu eşti muscelean, dar nouă ne place cu atât mai mult cu cât autorul ei este Tudor Muşatescu, a cărui operă a învins timpul. Reprezentaţia actorilor de la Teatrul „Anton Pann”, proaspătă şi savuroasă, i-a făcut pe cei prezenţi să nu-şi dea seama cum au „zburat” cele aproape trei ore în care au fost tot un zâmbet. Oriunde întorceai privirea, vedeai zâmbete largi, din inimă, semn al unei bune dispoziţii colective produse de interpretarea originală a protagoniştilor din „Titanic Vals”.
Cei şapte artişti au realizat un spectacol excepţional, care a plăcut, a bucurat şi a fost gustat, scenă cu scenă, de un public dornic de un act cultural de calitate. Pregătirea acţiunii a presupus montarea unei scene cu decorul aferent, unul muncit pe durata întregii zile, judecând după abundenţa detaliilor. Totul a fost impecabil: prestaţia artistică, ambianţa de pe scenă, costumele şi coafurile actorilor, sonorizarea şi luminile, pentru care laudele se cuvine a fi împărţite cu cei din staff-ul tehnic al Teatrului „Anton Pann”.
Iar spectatorii au răsplătit cu prezenţa şi aplauzele lor tot ce s-a derulat înaintea ochilor lor. Oamenilor le-a fost dor de evenimente, cu atât mai mult de un spectacol de teatru, care se întâmplă foarte rar la Câmpulung. Iar când se întâmplă, în sala Clubului ARO, un loc neprietenos, taciturn şi rece, nu atrage publicul. De aceea merită felicitări organizatorii care au conceput evenimentul sub forma unei vizionări pe păturică, ceea ce le-a permis participanţilor să se relaxeze ca la ei acasă. Muscelenii au stat cum au dorit, chiar întinşi cu totul pe pătură, situaţie care impunea o ţinută lejeră. Libertate 100%!
S-a renunţat la „etichetă” şi la regulile nescrise atunci când mergi la teatru, într-o sală proprie acestui tip de evenimente. A fost teatru şi atât. Nu fast, nu vestimentaţii de gală, nu cadrul clasic „scorţos”, care obligă la sobrietate. S-a simţit sinceritate din ambele părţi, organizatori şi public, care şi-au oferit unii altora respect şi plăcerea de a fi împreună.
Locurile au fost ocupate în totalitate şi n-o să facem afirmaţia că participarea a fost peste aşteptări, căci era de aşteptat să vină multă lume. A contat şi notorietatea piesei de teatru jucate, după cum a contat şi maniera de organizare, care a stârnit curiozitatea multora. În egală măsură, a contat locul „faptei”, într-un spaţiu deschis, pe poiana din incinta Ceramus, lângă lac, unde decorul de pe scenă a fost completat cu ceea ce oferă aici natura: miros de iarbă proaspătă, briza serii, cântatul greierilor, un asfinţit de vis, ocazie pentru unii să se şi dezmorţească, făcând o plimbare în apropierea scenei.
- Vara culturală continuă cu Festivalul de Film, între 23-26 august
Proiectul cultural face parte dintr-un calendar de acţiuni realizate în cooperare de GAL Muscel şi GAL Câmpulung Muscel. Prin acelaşi parteneriat au fost posibile şi târgul tradiţional din 1 iunie, dublat de concerte care au ţinut întreaga zi, şi editarea unui album de costume populare aflate în colecţia muzeului Mănăstirii Nămăeşti. Amănunt punctat inspirat de Dorin Mirea în mesajul de deschidere adresat invitaţilor săi, mai ales că pe 24 iunie, de Sânziene, este elogiată ia, un simbol naţional, care a fost etalată de unii dintre spectatori.
Alt rezultat al colaborării între cele două GAL-uri l-a constituit tabăra de film din vara anului 2021, în care au fost implicaţi 12 adolescenţi din Muscel. „A ieşit ceva superb! Au realizat nişte filme minunate cu ajutorul unor profesori de la UNATC. În cadrul aceluiaşi proiect mai avem lansarea unei aplicaţii prin intermediul căreia vom face cunoscut tot ce înseamnă turism, meşteşuguri, producţie din zona Muscel. Va fi lansată, probabil, în două săptămâni. În această vară, va mai fi un proiect al Complexului Ceramus, un Festival de Film, care se va desfăşura în perioada 23-26 august.”, a anunţat Dorin Mirea, proprietarul Complexului Ceramus. În afară de film, evenimentul din august include un workshop la care copiii interesaţi să participe sunt aşteptaţi să se înscrie. Condiţiile de înscriere vor fi prezentate curând. „Vom avea şi concerte cu tineri din oraş.”, este alt „supliment” al Festivalului de Film, cu care continuă vara culturală în această parte a Câmpulungului.
„Rezistenţă prin culturală” citim deseori în subsolul articolelor despre puţinele manifestări culturale din Câmpulung, care au puterea de a schimba mentalităţi „prăfuite”, cu condiţia valabilă pentru organizatori de a le împrospăta şi a le ridica nivelul. Prin evenimente cum este cel pe care vi-l prezentăm, se ajunge la „unitate prin cultură”, căci unitate a fost sentimentul produs prin vederea atâtor oameni la un loc, uniţi de dorinţa de a fi părtaşi unor momente preţioase, din păcate, şi prin raritatea lor.
Magda BĂNCESCU