17/03/2025

Elena Lasconi: „Dacă primesc de la Prefectură un răspuns la fel de ambiguu, va trebui să opresc lucrările pe bulevard, ca să nu risc un dosar penal”

Sub presiunea procesului deschis de prefectul liberal Radu Perianu, pentru anularea autorizaţiei de construire emisă cu probleme în mandatul lui Liviu Ţâroiu, efectele unui eventual ordin de oprire a lucrărilor de pe Bulevardul „Pardon” s-ar putea să devină realitate. O realitate revoltătoare, căreia comunitatea nu i se poate împotrivi legal, ci doar moral, taxându-i la următoarele alegeri pe cei care au generat blocajul investiţiei cu câteva luni înainte de finalizare. Liberalii sunt autorii unei manevre lipsite de fairplay, prin care cred că îi vor întoarce pe câmpulungeni împotriva primăriţei, pentru care sistarea investiţiei, până la clarificarea litigiului de către instanţă, s-ar putea să nu fie o opţiune. Litigiu estimat să dureze un an, un an şi jumătate, poate chiar mai mult, până la definitivarea speţei. În acest răgaz, constructorul nu se mai poate atinge de şantierul suspendat, care, chiar şi static, va genera o cheltuială pentru acesta, întrucât va fi nevoit să ia măsuri de conservare şi protecţie a zonei asupra căreia a intervenit.

La ultima autorizaţie contestată, procesul s-a deschis după 200 de zile, în cazul Câmpulungului, după 50 de zile
Oricât de mult ar invoca prefectul Radu Perianu chestiunea legalităţii, care ar fi avut repercusiuni asupra sa dacă nu acţiona în instanţă municipalitatea, lupta politică miroase de la o poştă. După controlul I.S.C., care a scos la iveală lipsa mai multor documente la momentul emiterii ei, în 2019, când primar era Liviu Ţâroiu, prefectul avea două opţiuni. Să nu meargă mai departe în instanţă, variantă exclusă în opinia acestuia, întrucât risca el o eventuală sancţiune a legii, după cum şi-a apărat demersul în instanţă. Sau să meargă în instanţă, ceea ce a şi făcut. Dacă, într-adevăr, prefectul PNL ar fi avut o clipă în intenţie să se comporte ca un partener politic pentru Elena Lasconi şi ca un lider de judeţ, în care o localitate urbană este în pericol să rămână cu centrul vraişte, ar fi fructificat posibilitatea legală de a iniţia procesul în termen de şase luni.
Or Perianu, suspect de grăbit, a introdus acţiunea în mai puţin de două luni de la controlul Inspectoratului de Stat în Construcţii. Asta deşi Elena Lasconi a avut o întrevedere cu el, după vizita celor de la I.S.C., ca să ştie ce are de făcut. La o emisiune tv, la care primăriţa Câmpulungului a avut o intervenţie prin intermediul unei platforme video online, aceasta a povestit discuţia cu Radu Perianu, din care reiese, fără dubiu, lupta politică pe care liberalii, prin prefectul lor, au declanşat-o împotriva Elenei Lasconi.
„100% este politică.”, a precizat şefa Executivului câmpulungean, care şi-a argumentat afirmaţia povestind experienţa cu prefectul. „M-am dus şi am vorbit cu prefectul, căruia i-am spus că: doamna care a făcut controlul m-a anunţat că o să vă trimită la Prefectură şi dumneavoastră aveţi două opţiuni. 1.Să nu faceţi nimic, pentru că nu consideraţi necesar. 2.Să ne daţi în contencios. Eu nu vreau să vă spun ce să faceţi, dumneavoastră faceţi exact ce este legal şi cum consideraţi dumneavoastră. Eu vreau să vă rog doar atât. Să-mi spuneţi şi mie când vă pregătiţi să faceţi asta, ca să ştiu cum să fac comunicarea către oameni. Pentru că este o aşteptare extraordinară. Dar mai ştiu că dumneavoastră aveţi la dispoziţie şase luni să daţi sau nu în contencios.”, a povestit Elena Lasconi discuţia cu Perianu.
Prefectul n-a ţinut cont de solicitarea primarului Câmpulungului şi a deschis destul de repede procesul pentru anularea autorizaţiei de construire. Asta ca să nu aibă timp constructorul să încheie investiţia. Se întâmpla pe 16 mai 2022, la aproape două luni distanţă de controlul întreprins de I.S.C. la Câmpulung pe 18 martie. De fapt, termenul nu se calculează de la data controlului, ci de la data la care I.S.C. a anunţat Prefectura de rezultatul controlului. Iar asta s-a întâmplat, potrivit unei informaţii livrate în spaţiul public chiar de prefect, pe 24 martie 2022.
„La ultima autorizaţie contestată erau aproape 200 de zile, la mine a fost în 50 de zile. S-au mişcat foarte repede. Având în vedere toate aceste lucruri şi ştiind că suntem în alianţă la Câmpulung… nu m-a sunat şi vă spun că a fost o mişcare greşită din punct de vedere politic. După cum îmi spunea primarul de la Ciugud şi mare dreptate are: orice problemă este o oportunitate. Dacă el m-ar fi sunat şi mi-ar fi spus: fii atentă că am dat-o în contencios, că asta este calea dreaptă, eu aş fi făcut o comunicare şi probabil că jumătate din furia oamenilor că nu se termină acest bulevard o luam eu în plin. Doar că ei n-au bănuit că oamenii se întorc cu atâta emoţie împotriva a ceea ce au făcut ei. Este foarte clar că a fost o mişcare politică, pe care o consider una greşită, pentru că nu şi-au imaginat că lumea va reacţiona în acest fel şi că este atât de important acest proiect pentru câmpulungeni.”, a afirmat primăriţa.

Elena Lasconi are o plângere penală din partea unui „binevoitor”, pe motiv că n-a oprit lucrările pe bulevard
Elena Lasconi a primit comunicarea referitoare la acţiunea în justiţie, care are o formulare ambiguă, din care nu reiese dacă lucrarea trebuie sau nu oprită. Oamenii de Drept contactaţi, precum şi cei de la I.S.C., pe care primăriţa i-a consultat ca să ştie ce are de făcut, i-au spus că lucrările nu trebuie oprite. Însă nu şi-a asumat nimeni să-i dea în scris acest lucru.
Atunci, Primăria Câmpulung s-a adresat Prefecturii Argeş, pentru clarificarea situaţiei. „Este o chestiune ambiguă, prin care vor să mă aştepte la cotitură, poate, pentru un dosar penal. Practic, ar trebui să se oprească de drept, aşa spun unii, aceste lucrări. Eu am făcut o hârtie către Prefectură, să ne lămurească dacă trebuie să oprim. Aşteptăm răspunsul. Dacă ei dau un răspuns ambiguu, voi face o cerere către instanţă, ca să hotărască instanţa. Dar aştept şi răspunsul de la Prefectură. (…) Este această interpretare dacă să fie sau nu oprite de drept. În autorizaţia atacată, pe care am căutat-o în contencios administrativ, scria negru pe alb: „şi lucrările se opresc de drept”. În a noastră nu s-a scris. Şi eu mă tem că ei vor să mă aştepte la cotitură, să zică: da, trebuiau oprite de drept şi da, ar trebui să aibă o plângere penală. (…) Aştept acest răspuns. Dacă primesc un răspuns la fel de ambiguu, va trebui să opresc lucrările pe bulevard, ca să nu risc un dosar penal. Deja există plângere penală pe numele meu, pentru că eu nu am oprit lucrările. Trebuie să văd negru pe alb. Dacă nu, le oprim şi aşteptăm să vedem ce spune instanţa. N-am auzit ca vreo instanţă să fi oprit lucrări până la soluţionarea procesului pentru anularea autorizaţiei. Asta pe de o parte. Dar, pe de altă parte, o să ne lungească boala. Probabil, şi constructorul o să dea în judecată şi va spune că sunt cheltuieli foarte mari pentru a conserva, căci este un pericol pentru siguranţa oamenilor, în plus, creşte preţul materialelor ş.a.m.d. Din cauza acestor lucruri suferă o comunitate. Toată lumea este bucuroasă că mai este un pic şi se termină, căci se vede că se mişcă repede.”, sunt declaraţiile primăriţei, care dau fiori reci la gândul că şantierul va „încremeni” din raţiuni exclusiv politice.

Dacă lucrurile erau atât de grave pe şantierul bulevardului, I.S.C. ar fi putut opri lucrarea
Ce se întâmplă cu bulevardul este, fără doar şi poate, „lucrătură” politică. Documentaţiile care au lipsit la eliberarea autorizaţiei de construire, datată 13 decembrie 2019, există în prezent. „Am toate avizele. Dar I.S.C. nu a controlat situaţia de astăzi, a controlat starea autorizaţiei la data emiterii ei în 2019. Nu la ce au găsit în teren, acum, când sunt toate actele făcute. Eu le-am strâns cu gândul de a da o altă autorizaţie. M-am ocupat de ele, dar au durat, fiind vorba despre o lucrare într-un sit istoric. (…) I.S.C. Bucureşti a trimis-o pe doamna cea mai bună de la I.S.C. Ploieşti, pentru care am tot respectul, pentru că este foarte bună pe meseria ei. Doamna ne-a comunicat că, şi dacă era ceva rău, I.S.C. poate să oprească lucrările. Au văzut că suntem de bună credinţă şi că, în tot acest timp, n-am stat cu braţele încrucişate, aşteptând să se întâmple ceva. Nu, eu am făcut documentaţie. Cea mai multă energie am consumat-o pentru a repara lucrurile pe care le-am găsit.”, a mai spus Elena Lasconi.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!