2022 este anul în care toleranţa autorităţilor faţă de proprietarii de case şi terenuri neîngrijite se va încheia. Supraimpozitarea nu s-a putut aplica din acest an, întrucât oamenilor trebuia să li se dea o perioadă de graţie, în care să-şi pună la punct imobilele cu probleme de ordin estetic. Multe case din zona centrală au nevoie şi de consolidări, dar Primăria le cere deţinătorilor să arate bine pe dinafară, ca să nu afecteze imaginea care vedem bine cu câte sacrificii financiare şi emoţionale se îmbunătăţeşte. În 2023, aplicarea unui impozit de 200% – atât s-a votat pentru acest an, dar rămâne de văzut dacă se menţine cuantumul şi la anul – este certitudine, altminteri nu scăpăm de aspectul neglijent al unor curţi invadate de bălării, case cu faţade căzute şi garduri prăpădite. La şedinţa extraordinară a Consiliului Local, ţinută vineri dimineaţă, Sergiu Cicu a sesizat o problemă personală, dar de interes general, fiind şi alţii în situaţia lui.
Este incredibilă starea de sălbăticie în care se află o curte din Câmpulung
Revenit în Consiliul Local după un an şi jumătate de pauză, alesul a povestit un fapt deranjant, care se întâmplă lângă proprietatea sa de pe strada Sfântul Gheorghe. Clădirea din curtea alăturată este îngropată, la propriu, în buruieni, a căror înălţime a depăşit ferestrele. Şi este vorba despre o casă înăltuţă, cu o arhitectură superbă, care se prezintă în condiţii bune. Imobilul nu pare să aibă vreo problemă. Problema este curtea care arată exact ca-n basmul „Frumoasa din pădurea adormită”. Hăţişurile s-au revărsat din incinta împrejmuită cu gard în afară, pe trotuar, pe care n-ai cum să te deplasezi în dreptul acestei construcţii. Nişte tufe bogate, care n-au simţit de decenii bune o toaletare decentă, care să permită circulaţia pietonilor pe spaţiul destinat lor, s-au întins excesiv peste gard.
Trotuarul este în aceeaşi notă de abandon total: iarbă crescută din abundenţă, iar sub tufele umbroase asfaltul a fost acoperit de muşchi. Locul este o sălbăticie în toată puterea cuvântului: arbori falnici, arbuşti care ţintesc cu îndrăzneală să le facă concurenţă, rugi, mărăcinişuri, ierburi de toate naţiile. Iar Sergiu Cicu spune că umblă prin tufişurile cu pricina şi sălbăticiuni. Totul se întâmplă gard în gard cu el. „Pe strada pe care locuiesc, Sfântul Gheorghe, chiar gard în gard cu mine, există o proprietate la care vecinii mei n-au mai venit cred că de 15-20 de ani. Este o şerpărie acolo! Ştiu că este obligaţia celui care este proprietar să facă şi curăţenie, şi în faţă, şi în interior. E un pericol, sunt vulpi, şerpi, dihori, tot felul de animale.”, a sesizat Sergiu Cicu, menţionând că nu vrea să le facă rău oamenilor, ci doar să scape de „crângul” din vecinătate.
Oraşul este vraişte, iar Disciplina în Construcţii a Poliţiei Locale n-a făcut decât 49 de procese verbale în trei ani
Preşedintele de şedinţă, Adrian Vlădău, a plusat cu un exemplu din cartierul în care locuieşte el, însoţit de rezolvarea speţei. Care n-are de ce să nu funcţioneze şi în cazul lui Sergiu Cicu. „În aceeaşi situaţie am avut, la Mărcuş, două proprietăţi, cu proprietari plecaţi în Franţa. Eu i-am contactat, le-am spus că o să primească amendă, au sunat la rude, au plătit pe cineva şi au făcut curăţenie. Dacă puteţi să-i contactaţi…”, a fost sugestia lui Adrian Vlădău pentru Sergiu Cicu. „Am încercat, am vorbit, au promis că vin de nu ştiu câte ori.”, a afirmat alesul care a deschis discuţia.
Cazuri precum cele reclamate de cei doi consilieri au la bază şi slaba acţiune a departamentului Poliţiei Locale, responsabil de notificarea şi sancţionarea câmpulungenilor în culpa încălcării obligaţiei de întreţinere a spaţiilor care le aparţin. „Eu am trimis Poliţia Locală pe străzile din Câmpulung cu notificări scrise, că sunt obligaţi să-şi facă curăţenie pe şanţuri. Nu trebuie să meargă ADP. O să vă aduc la cunoştinţă concluzia auditului intern care a avut loc la Poliţia Locală. Sper să înţeleagă că trebuie să facă nişte lucruri, pentru că asta le cere legea, în primul rând. Am demarat acest lucru pe toate străzile din Câmpulung. Concluzia auditului pe Disciplina în Construcţii, ca să vă faceţi o idee: 49 de procese verbale, iar oraşul arată cum arată, în 300 de zile lucrătoare. Sper că v-am răspuns. O să folosim toate pârghiile necesare şi legea şi poate că o să înţeleagă toţi că trebuie să-şi facă treaba.”, a declarat primăriţa Elena Lasconi.
Sergiu Cicu a fost sfătuit să transmită angajaţilor Poliţiei Locale cu astfel de responsabilităţi datele de contact ale proprietarilor, ca să poarte ei „tratativele” de salubrizare a curţii şi exteriorului ei. Care, după cum arată imaginile, întrece orice limită a suportabilului lângă astfel de sălbăticii. Magda BĂNCESCU