- O spun oamenii dezamăgiţi de comportamentul şefului Prefecturii Argeş
Dacă, într-adevăr, inadvertenţele constatate în materia autorizării lucrării de pe Bulevardul „Pardon” erau de o severitate care impuneau sistarea lucrării, reprezentanta I.S.C., venită în control la Câmpulung, n-ar fi ezitat să dispună acest lucru. Inspectoratul de Stat în Construcţii are atribuţii de oprire a şantierelor în neregulă, după cum instituţia se putea adresa ea însăşi instanţei de judecată, pentru asigurarea legalităţii în care se desfăşoară lucrarea. Dar n-a făcut-o, pentru că n-a considerat că este cazul. Prefectul Radu Perianu, care se ascunde în spatele unei propuneri a ISC – instituţie subordonată Prefecturii – de atacare în instanţă a autorizaţiei de construire, a fost de altă părere. De ce a fost de altă părere? Este limpede pentru toată lumea. S-o „îngroape” electoral pe Elena Lasconi, neavând un om pe care să i-l opună din postura de contracandidat cu şanse să-i facă faţă. Ce-a obţinut Perianu, care flutură jenant argumentul legalităţii, când izul de sabotaj politic se simte de la o poştă? Un dispreţ colectiv la adresa lui şi a PNL, soarta celor de la nivel local fiind pecetluită. Dacă se opreşte lucrarea pe bulevard, liberalii pierd vremea candidând la următoarele alegeri.
- Dacă Prefectura va opri lucrarea, la reluarea lucrărilor, preţul nu va mai fi acelaşi
Ce n-au anticipat adepţii „legalităţii” care trebuie asigurată la finalul lucrării – deşi liberalii au avut timp doi ani să facă show-ul din prezent – este puternicul val de simpatie şi solidaritate declanşat de actul politic josnic. Câmpulungenii s-au coalizat în jurul primăriţei căreia pumnalul înfipt în spate de liberali îi va aduce şi mai mult capital electoral. PNL-iştilor li se aplică bătrâna şi etern valabila vorbă cu picatul în groapa săpată pentru altul. A ţine centrul răvăşit cât durează un proces de acest fel, poate şi doi ani, loveşte nu numai în primar, ci în întreaga comunitate câmpulungeană privată de finalitatea unei lucrări care şi aşa este sub aşteptări. Mult sub aşteptări, din păcate. Dar măcar să fie gata.
În situaţia dramatică în care se ajunge la sistarea investiţiei, pauza impusă de derularea procesului va crea greutăţi în cascadă pentru autoritatea locală. Poate, cea mai importantă este cea legată de bani. Preţurile, care au luat-o razna în acest an, vor continua să crească şi, până la soluţionarea litigiului, se vor majora mai mult decât s-a întâmplat până acum. Aşadar, pe lângă „înţepenirea” investiţiei, consecinţa va fi imposibilitatea de a plăti o lucrare scumpită excesiv. Pentru care, în prezent, există finanţarea. Dar să nu ne ducem atât de departe.
- Prefectul îşi minimalizează rolul. „Eu n-aveam altă alternativă.”, susţine Perianu
Controlul a avut loc la aproape o lună distanţă de momentul în care Anca Coşa a sesizat ISC. Pe 18 martie 2022, documentaţia de autorizare a investiţiei pe Bulevardul „Pardon” a fost verificată şi, pe 24 martie 2022, la Prefectura Argeş a fost înregistrată o adresă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, prin care – susţine prefectul Radu Perianu – i s-a solicitat să introducă acţiunea în instanţă.
După o lună şi jumătate, pe 16 mai 2022, Instituţia Prefectului Argeş se îndrepta împotriva primarului Câmpulungului, printr-o acţiune deschisă la Tribunalul Argeş. Graba cu care s-a mişcat Prefectura condusă de un om politic, care avea la dispoziţie un termen de şase luni pentru introducerea acţiunii, denotă fără echivoc intenţia: să paralizeze lucrarea pe bulevard, care mai avea nevoie de câteva luni pentru a fi finalizată.
Dacă asta nu miroase a „lucrătură” politică… Perianu susţine contrariul. „Tehnic vorbind, chestiunile astea au fost constatate de Inspectoratul de Stat în Construcţii. Eu nu am făcut decât să dau curs adresei dumnealor, în care mi se solicită promovarea unei acţiuni în instanţă pentru anularea autorizaţiei de construire. Nu, nu este nicio decizie politică, este o adresă pe care Prefectura a primit-o de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, însoţită de procesul verbal de control pe care îl are şi doamna primar. Eu n-aveam altă alternativă. Dacă ziceam “nu” cu de la mine putere, putea să mă întrebe oricine, să mă tragă de mânecă, de la orice instituţie: domnule, ai avut sesizare, ţi s-a şi spus ce să faci şi n-ai făcut. De ce n-ai făcut?”, a declarat, pentru Muscel TV, prefectul Radu Perianu.
Prefectul avea alternativă. Nu-i spunem noi ce trebuia să facă. I-o spun oamenii. „Într-o ţară normală, prefectul, împreună cu toate instituţiile abilitate, venea şi dădea o mână de ajutor în vederea remedierii situaţiei de fapt, nu intenta proces, care, după mintea lor, este cel mai uşor. Gata, s-au spălat pe mâini, domne’, noi respectăm legea. Dar cum nu suntem o ţară normală, plătitorul de taxe, agenţii comerciali, dar, mai ales, locuitorii oraşului sunt singurii care suferă de pe urma acestei aşa-zise respectării a legii.”, este comentariul unui telespectator al televiziunii locale care a urmărit declaraţia prefectului.
Vom reveni curând cu informaţii despre controlul I.S.C. şi despre recomandările lăsate Primăriei Câmpulung, pentru a vă arată pentru ce este ţinută în tensiune o comunitate întreagă de interese politice.