După doi ani de restricţii şi două ediţii aproape pierdute în perioada neagră a pandemiei, în noaptea în care Istoria, Tradiţia, Cultura şi Arta vor prinde viaţă, strălucind sub clar de lună pentru a marca Ziua Internaţională a Muzeelor, Muzeul Municipal Câmpulung are deosebita plăcere de a vă invita la un tur cultural, cu pace, pe care cu toţii ne-o dorim atât de mult.
În acest an, cea de 18-a ediţie a Nopţii Muzeelor va avea loc la nivel naţional sâmbătă, 14 mai 2022, şi propune publicului larg numeroase expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, spectacole, ateliere, concerte, tururi interactive, toate desfăşurate în format fizic.
În buna tradiţie a Nopţii Muzeelor din întreaga Europă, în România, în acest moment, sunt anunţate activităţi în peste 207 obiective culturale atât din mediul urban, cât şi din cel rural.
În Noaptea Muzeelor, în peste 87 de localităţi din 39 de judeţe, vor străluci luminile culturii româneşti, trasând o linie a speranţei între trecut, prezent şi viitor.
Pe harta-program a ofertei culturale naţionale din Noaptea Muzeelor, ediţia 2022, apare la loc de cinste şi Muzeul Municipal Câmpulung prezentat ca „oraşul care nu este reşedinţă de judeţ şi care are cele mai multe obiective (6) prezente…”.
„Vă invităm, să coborâm împreună de la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş, să facem un popas la Casa Memorială „George Topîrceanu” din Nămăeşti, un altul la Secţia de Istorie, Artă Plastică şi Ştiinţe ale Naturii, după care să ne regăsim pe prispa Secţiei de Etnografie şi Artă Populară pentru a pleca mai departe la Muzeul Automobilului Românesc, încheindu-ne drumul la Castrul Roman Jidova.”, este mesajul lui Alexandru Oprea, managerul Muzeului Municipal Câmpulung.
Programul Muzeului Municipal Câmpulung de Noaptea Muzeelor
MAUSOLEUL EROILOR DE LA MATEIAŞ
- expoziţie temporară – Corpul 1 de Rezervă German
- eveniment de reconstituire istorică – Detaşamentul Mateiaş
- expoziţie de bază
ORAR: 19.00 – 01.00
CASA MEMORIALĂ „GEORGE TOPÎRCEANU” NĂMĂEŞTI
- recital de poezie – Primăvara în versurile lui Topîrceanu
- expoziţie de bază
ORAR: 19.00 – 23.00
SECŢIA DE ISTORIE, ARTĂ PLASTICĂ ŞI ŞTIINŢE ALE NATURII
- expoziţie temporară – Reclama sufletul comerţului
- expoziţie de bază
ORAR: 19.00 – 01.00
SECŢIA DE ETNOGRAFIE ŞI ARTĂ POPULARĂ
- expoziţie temporară – Din comorile Transilvaniei – cămaşa femeiască
- spectacol folcloric – Hai şi petreceţi voioşi
- expoziţie de bază
ORAR: 19.00 – 01.00
MUZEUL AUTOMOBILULUI ROMÂNESC
- expoziţie temporară – Expediţii cu ARO în lumea largă
- expoziţie de bază
ORAR: 10.00 – 23.00
CASTRUL ROMAN JIDOVA (Muzeul Judeţean Argeş)
- expoziţie de bază
ORAR: 09.00 – 23.00 (intrare cu plată)
Noaptea Muzeelor este un important eveniment european iniţiat, în anul 2005, de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa.
Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, UNESCO şi, nu în ultimul rând, de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).
Noaptea Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc tradiţional în luna mai.
România este participantă încă de la prima ediţie, iar numărul muzeelor implicate a crescut anual.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România este partener oficial al evenimentului la nivel internaţional şi coordonează organizarea acestuia în România şi promovarea sa.