În ultimii doi ani, echipele de intervenţie rapidă ale Conservation Carpathia au acţionat în peste 500 de sesizări ale localnicilor, care s-au trezit cu animalele sălbatice în gospodării.
Fundaţia Conservation Carpathia gestionează 78.000 hectare (5 fonduri cinegetice) în sud-estul Munţilor Făgăraş, unde creează un model de convieţuire a oamenilor cu animalele sălbatice bazat pe prevenţie – intervenţie – compensare.
Prevenţia presupune donarea de Ciobăneşti Carpatini şi instalarea de garduri electrice pentru a întări paza de noapte în gospodăriile localnicilor de sub munte. Până în prezent, fundaţia a donat 51 de Ciobăneşti carpatini. În plus, 40 de garduri electrice au fost puse la dispoziţie gratuit localnicilor unde există probleme cauzate de faună, şi sunt eficiente.
Intervenţia înseamnă crearea unor echipe de intervenţie rapidă, care să acţioneze pentru rezolvarea conflictelor directe dintre animale sălbatice şi localnici. Din luna mai 2019 până în prezent, cele două echipe au răspuns la 508 sesizări. Măsurile compensatorii inovatoare presupun înlocuirea în timp real a animalelor domestice omorâte de carnivore mari. Organizaţia a donat voluntar 38 oi şi 9 vaci în schimbul celor pierdute de 22 de localnici, în urma atacurilor.
Ursul de la Voina nu se mai speria de turişti
În cursul anului 2021, un urs a fost o prezenţă aproape constantă în zona cabanei Voina, unde a rupt garduri, a pătruns în incinte, în căutare de resturi de alimente, răsturnând deseori tomberoane. Au fost destule cazuri în care oamenii nu au sunat la 112, pentru a declanşa oficial sistemul de intervenţie.
Anul acesta, după ieşirea din bârlog, ursul a revenit la vechile obiceiuri şi şi-a pierdut tot mai mult frica de oameni. De data aceasta, în urma apelurilor repetate la 112 şi a deciziei Comisiei echipei de intervenţie, constituită conform OUG 81/2021, ursul a putut fi capturat şi relocat. “E.M.”