Contestatarii deciziilor Elenei Lasconi, care au avut interes să oprească lucrarea de pe Bulevardul „Pardon”, pentru a inflama mai tare nemulţumirea pricinuită de lungirea ei peste limita suportabilului, au sesizat, printre altele, şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. Cauza inspecţiei a fost punctată de primăriţă la una dintre întrunirile Consiliului Local din această săptămână, la care s-a discutat despre investiţia care se scurtează şi se scumpeşte. A fost singura soluţie găsită pentru finalizarea unui proiect care a durat prea mult, interval în care preţurile materialelor de construcţii au luat-o razna, afectând şi şantierul central. Ca să asistăm în acest an la un final, s-a ajuns la un compromis care nu place auzului, dar altă variantă, se pare, n-a existat. Distanţa dintre Biserica „Sfântul Nicolae” şi Policlinică va fi amenajată printr-un alt proiect, pentru care se va organiza altă licitaţie. Concentrarea în acest moment este să se ducă la capăt reabilitarea bulevardului propriu-zis, poticnit în telenovela teilor, al cărei deznodământ îl vom afla după sărbători.
- Autorizaţia emisă de Ţâroiu nu avea la bază studii obligatorii
„Controlul de la I.S.C. a venit în urma numeroaselor piedici care au fost puse cu bună ştiinţă.”, a deschis subiectul primăriţa Elena Lasconi. Lucrătorilor de la Inspectoratul de Stat în Construcţii le-a atras atenţia autorizaţia de construire emisă de Primăria Câmpulung în decembrie 2019, pentru lucrarea de amenajare a Bulevardului „Pardon”. Autorizaţie care nu s-a bazat pe documentele legale, care trebuiau întocmite obligatoriu. Ele s-au făcut ulterior, în acest mandat, sub coordonarea arhitectului şef Mădălina Zăgărin. Adică la doi ani distanţă de momentul eliberării actului defectuos, care s-a lăsat cu o sancţiune la adresa fostului primar Liviu Ţâroiu.
Şefa Urbanismului câmpulungean a recunoscut că autorizaţia de construire emisă în timpul lui Ţâroiu avea probleme. „Pentru că am avut un control de la I.S.C., cu ocazia căruia au fost găsite şi neregularităţi, însă I.S.C. nu s-a pronunţat în sensul că este legală sau nu este legală. N-a existat această concluzie. I.S.C. a constatat doar lucruri care erau în regulă şi lucruri care nu erau în regulă. Aşa că am transmis mai departe către Prefectură ca să se tragă concluzia. I.S.C. nu a tras nicio concluzie în acest sens. În acest moment, noi nu avem o concluzie fermă.”, a precizat arhitectul şef Mădălina Zăgărin.
„Noi ştim că I.S.C. l-a amendat pe domnul Liviu Ţâroiu cu 10.000 de lei, bani pe care am înţeles că i-a şi plătit, pentru acea autorizaţie. Tot proiectul a avut probleme. Aşa ceva n-o să se mai întâmple cât o să fiu eu primar. Toate proiectele noi sunt făcute ca la carte. A fost un proiect defect.”, a adăugat primarul Elena Lasconi.
- Chiar dacă Prefectura atacă actul în instanţă, lucrarea nu se opreşte
Neajunsurile traduse în sancţiunea despre care vorbea primăriţa au constat în lipsa unor studii importante, executate retroactiv, în acest mandat. Aceste completări au constat în ridicare topo, studiu geotehnic, studiu arheologic. „Ele au fost făcute de doamna primar şi de mine. Toate actele, acum, sunt în regulă, dar n-au fost făcute în momentul în care s-a emis autorizaţia de construire. Şi aceasta a fost neregula pe care a constat-o ISC. I.S.C. nu s-a pronunţat în niciun caz în ceea ce priveşte legalitatea. Nici Prefectura nu se va pronunţa. Dacă Prefectura decide că este, într-adevăr, o nelegalitate, se va trimite către instanţă.”, a mai spus şefa Direcţiei Tehnice a Primăriei.
„Dar prefectul poate să spună că nu este nicio problemă şi nu ne anulează autorizaţia. Dacă consideră că este o problemă şi că trebuie anulată autorizaţia, va trimite în Contencios Administrativ şi ne vom judeca.”, a afirmat Elena Lasconi. Potrivit Mădălinei Zăgărin, ea, ca arhitect şef, n-are nicio dispoziţie legală din partea unui for superior care să-i dispună oprirea sau anularea autorizaţiei. „Deşi nu este justiţie, putea să facă propuneri în acest sens. I.S.C. nu a propus să se anuleze autorizaţia. Nu a propus aşa ceva. Singura recomandare este ca arhitectul şef să ia în continuare măsurile legale pe care le consideră necesare. Nu am primit nicio dispoziţie de la niciun for superior în sensul acesta. Consider că este nevoie să-l terminăm şi nu sunt câmpulungeancă.”, a încheiat arhitectul şef Mădălina Zăgărin.
Chiar dacă se ajunge la o acţiune iniţiată de Instituţia Prefectului Argeş împotriva municipalităţii pe tema acelei autorizaţii defectuoase, Elena Lasconi nu are temeri în privinţa continuării investiţiei. Doar să se mişte cum trebuie constructorul, căci de el depinde finalul, nu de instanţă. „Şi dacă se ajunge în Contencios, putem să continuăm lucrările, pentru că nimeni nu ne interzice asta până când nu se termină judecata. Eu vă spun că, până atunci, o să şi terminăm.”, este convinsă şefa Executivului.
Magda BĂNCESCU