22/04/2025

Arhitectul şef Mădălina Zăgărin îi anunţă pe deţinătorii de garaje de la D20 că vor trebui să le demoleze într-o lună

După parcarea blocurilor dintre Stomatologie şi Şcoala „Nanu Muscel”, a doua zonă cuprinsă în proiectul „Grădina mea, oraşul meu”, este vecinătatea blocului D20, din Grui. Şi nu numai a acestuia, căci terenul interior este comun tuturor blocurilor aflate în stânga complexului comercial al cartierului. Este un spaţiu care permite şi parcări, şi zonă verde, cu condiţia de a fi demolate garajele şi de a fi scoase resturile de betoane datând de la construcţia cartierului în anii ’80. De atunci, nu s-a reparat şi nu s-a îmbunătăţit nimic. Nici spaţiul verde, care, peste tot, în toate cartierele, arată ca nişte tăpşane neîngrijite, cosite la răstimpuri de căruţaşii din cătunele din apropierea Câmpulungului. Şi nici aleile interioare, de la intrările în blocuri, parcările ori trotuarele mărginite de o bordură atât de tocită, încât a ajuns la nivel cu spaţiul pietonal şi carosabilul. În plus, sunt acoperite de vegetaţie care a învins asfaltul antic. Strada, spre norocul celor care o tranzitează, a văzut ceva bitum şi mai recent, în cele patru decenii trecute de la amenajarea cartierului. În rest, totul este o ruină înghiţită de mărăcinişuri.

La cererea cetăţenilor, în spatele blocului va fi amplasat un foişor
Blocul D20 a fost al doilea, după cel de pe Drumul Poienari, cu asociaţie de proprietari înfiinţată în acest mandat, luat în calcul de primăriţa Elena Lasconi pentru a-l include în pachetul depus pentru eficientizare energetică, prin P.N.R.R., cu fonduri europene. Însă oamenii nu au dorit, iar motivul lor este unul pertinent: au faţada făcută şi pe faţă, şi pe spate şi, dacă acceptau să intre în program, ar fi trebuit s-o dea jos. Le amintim oamenilor că prin investiţia plătită cu bani europeni, pe lângă faţadă, beneficiarii se aleg şi cu tâmplărie nouă, şi cu acoperiş finanţate din acelaşi program.
Şi proprietarii de apartamente din blocul D20 aveau posibilitatea să-şi schimbe termopanele şi acoperişul care, se pare, are nevoie de reparaţii, dar, având blocul anvelopat, au declinat oferta primăriţei. Reticenţa lor, după cum am precizat, este justificată, căci au scos nişte bani frumoşi din buzunar, unii au făcut, poate, împrumuturi, ca să-şi reabiliteze termic locuinţele şi nu s-au îndurat să strice faţada, care arată bine, pentru nişte planuri care, la prima auzire, li s-au părut nesigure.
Totuşi, acest bloc şi cele învecinate, cuprinse între troiţă şi complexul Grui, sunt incluse într-un proiect de amenajare urbanistică al Primăriei, conceput de arhitectul şef Mădălina Zăgărin şi pus în operă de ADP, începând din această primăvară. „Grădina mea, oraşul meu” se numeşte proiectul axat pe înfrumuseţarea împrejurimilor blocurilor, acolo unde există terenuri nevalorificate ca parcări şi spaţiu verde. Aici, la D20, este spaţiu „gârlă” şi va fi şi mai mult după eliminarea garajelor ai căror titulari au rămas fără contract începând cu 1 aprilie 2022.
Acestora li s-au trimis notificări să se conformeze obligaţiei de demolare în maximum o lună, nu două luni, termenul de graţie acordat celorlalţi, datorită proiectului pe care Primăria vrea să-l demareze, după cum relatam, în această primăvară. „Pe lângă notificare, ei primesc o adresă prin care le solicităm să demoleze mai repede.”, ne spunea arhitectul şef Mădălina Zăgărin. Câteva s-au demolat, judecând după temeliile „dezgolite” de construcţiile desfiinţate şi resturile care n-au fost adunate în totalitate.
De rapiditatea cu care se vor mişca cetăţenii depinde momentul în care serviciul public al Primăriei începe amenajarea terenului. Ca să câştige spaţiu, Bogdan Pătru intenţionează să blocheze toate drumeagurile inutile care împânzesc zona şi să transforme în spaţiu verde un platou cu aspect de maidan. „Să luaţi în calcul că oamenii vor aici un foişor.”, le-a cerut primăriţa Elena Lasconi celor doi colegi care au însoţit-o pe teren.
Şi aici Elena Lasconi a avut prilejul de a-şi “delecta” privirea cu tot soiul de garduri încropite ignorând criteriul estetic. Cel pe care i-au căzut ochii arăta înspăimântător şi va avea, cel mai probabil, aceeaşi soartă ca a împrejmuirii de la blocul 18, din Vişoi, desfiinţat în aceeaşi săptămână în care şefa Executivului l-a depistat mergând pe teren. Şeful ADP Câmpulung, Bogdan Pătru, a venit în zonă, în urmă cu trei săptămâni, împreună cu Viorela Bâlă şi Georgeta Bratu, de la Poliţia Locală – Compartimentele de Mediu şi Inspecţia în Construcţii, pentru a organiza acţiunea de demolare a tot ceea ce nu corespunde din punct de vedere urbanistic. Ce i-a plăcut primăriţei sunt sălciile tinere, pe care are intenţia să le păstreze, pentru că, într-adevăr, arată bine. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!