În afara blocurilor din Vişoi, Rotunda şi Drumul Uzinei, municipalitatea a depus proiecte de eficientizare energetică, prin P.N.R.R., pentru Spitalul Câmpulung, Colegiul Tehnic şi Liceul Tehnologic Auto. Vestita, îi putem spune de acum înainte, Componentă 5, intitulată „Valul Renovării”, finanţează şi lucrările de reabilitare termică a clădirilor publice, dintre care au fost selectate, deocamdată, cele prezentate. Vă amintim că, pentru cele două licee, Primăria a mai făcut o încercare de a obţine fonduri nerambursabile şi anul trecut, printr-un program privind creşterea eficienţei energetice derulat de Administraţia Fondului de Mediu. Pe final de 2021, acest “tren” a fost ratat, banii epuizându-se foarte repede, dar, în această primăvară, s-a ivit altă oportunitate de finanţare prin P.N.R.R.
Spitalul Municipal Câmpulung – 18,6 milioane lei + 4 staţii de încărcare
În cazul Spitalului Municipal, valoarea maximă eligibilă se cifrează la 19.119.571,86 lei şi ea include valoarea renovării energetice de 18.627.301,86 lei şi contravaloarea a patru staţii de încărcare pentru vehicule electrice de 492.270 lei. Din bugetul local vor fi angajate cheltuielile neeligibile care asigură implementarea proiectului, aşa cum vor rezulta din documentaţiile tehnico-economice, respectiv contractul de lucrări solicitate în etapa de implementare. Această prevedere este valabilă şi pentru celelalte două clădiri publice pentru care s-au depus proiecte pentru fonduri europene alocate prin P.N.R.R. Elena Lasconi a fost împuternicită să semneze şi să depună, în numele municipiului Câmpulung, cererea de finanţare, precum şi orice aspect legat de implementarea proiectului şi derularea contractului de finanţare.
Conform expertizei tehnice, clădirea a fost construită în anul 1983, are o suprafaţă desfăşurată de 8.599,91 mp, este încadrată în gradul III de risc seismic şi nu are nevoie de lucrări de consolidare. Intervenţiile de reabilitare termică propuse pentru Spitalul Municipal conduc la o reducere a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire de cel puţin 50% faţă de consumul anual înainte de renovarea fiecărei clădiri. În plus, conduc la o reducere a consumului de energie primară şi a emisiilor de CO2, situată în intervalul 30%-60%, în comparaţie cu starea de pre-renovare.
Colegiul Tehnic – 6,6 milioane lei + 2 staţii de încărcare
La Colegiul Tehnic, valoarea maximă eligibilă a proiectului de eficientizare energetică se ridică la 6.900.699,93 lei, din care 6.654.564,93 lei reprezintă valoarea renovării energetice şi 246.135 lei, valoarea a două staţii de încărcare pentru vehicule electrice. Expertiza tehnică a indicat faptul că imobilul construit în anul 1969 are o suprafaţă desfăşurată de 3.072,30 metri pătraţi, este încadrat în gradul III de risc seismic şi nu are nevoie de lucrări de consolidare.
Liceul Tehnologic Auto – 7,6 milioane lei + 2 staţii de încărcare
Valoarea maximă eligibilă a proiectului de anvelopare a Liceului Tehnologic Auto, cu staţii de încărcare „la pachet”, este de 7.913.732,52 lei. Din acest total, renovarea energetică a construcţiei este de 7.667.597,52 lei, iar cele două staţii de încărcare a maşinilor electrice, 246.135 lei. Fostul Liceu Minier a fost construit în 1985 şi are o suprafaţă desfăşurată de 3.540 metri pătraţi. Asemenea celorlalte două, nu are nevoie de intervenţii de consolidare. „E.M.”