Ministerul Educaţiei a finalizat selecţia proiectelor ce urmează a fi finanţate în prima etapă a Programului Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar (PNRAS), cuprins în cadrul Proiectului Naţional de Reformă „România Educată”, aprobat de Comisia Europeană pentru finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu o valoare de 543 milioane euro. Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educaţie (MATE), care stă la baza implementării programului, este un instrument dezvoltat şi pilotat de Ministerul Educaţiei cu sprijinul Băncii Mondiale şi cu finanţare prin Instrumentul de asistenţă tehnică DG REFORM al Comisiei Europene.
PNRAS reprezintă răspunsul Ministerului Educaţiei la problematica părăsirii timpurii a şcolii şi a abandonului şcolar, se adresează elevilor aflaţi în risc de abandon, în special elevi aparţinând grupurilor vulnerabile, elevi aparţinând minorităţii rome, elevi din mediul rural şi urban mic, elevi cu dizabilităţi sau cerinţe educaţionale speciale (CES), elevi din comunităţi dezavantajate economic, copii în risc de excluziune socială pe fondul sărăciei, lipsa locuinţei, familie monoparentală, familii dezorganizate, elevi expuşi altor riscuri sociale. Programul este unul de susţinere a reformei sistemului educaţional, iar obiectivele sale sunt pliate pe realitatea şi nevoile educaţionale ale fiecărui elev în parte şi ale tuturor elevilor dintr-o şcoală, iar în implementarea lui se vor regăsi şi componente sociale.
PNRAS este cel mai mare program de sprijinire a participării la educaţie din istoria recentă a României şi primul program coerent la nivel naţional care urmăreşte scalarea unor măsuri dovedite eficiente la nivel local, individual, în scopul atingerii unui important obiectiv de ţară: creşterea gradului de echitate a sistemului de învăţământ.
În urma evaluării de către experţi externi a calităţii planurilor de acţiune propuse de unităţile de învăţământ, dintr-un total de 35 de cereri de finanţare depuse la nivelul judeţului Argeş, 32 au obţinut un punctaj care le califică pentru finanţare conform metodologiei. Dintre acestea, una este din Câmpulung şi 14 din Muscel:
- Şcoala Poienarii de Muscel (mic): 10 puncte
- Şcoala Schitu Goleşti (mediu): 10 puncte
- Şcoala Davideşti (mediu): 9,50 puncte
- Şcoala Bughea de Jos (mediu): 9 puncte
- Şcoala Vultureşti (mediu): 9 puncte
- Şcoala „IC Lăzărescu” Ţiţeşti (mare): 9 puncte
- Şcoala „Ion Iorgulescu” Mihăeşti (mare): 9 puncte
- Şcoala „Iordache Păcescu” Coşeşti (mare): 8,50 puncte
- Şcoala Broşteni-Aninoasa (mediu): 8,50 puncte
- Şcoala „Iosif Catrinescu” Dragoslavele (mediu): 8,50 puncte
- Şcoala Hârtieşti (mediu): 8,50 puncte
- Şcoala Valea Mare Pravăţ (mare): 8,50 puncte
- Şcoala Bughea de Sus (mic): 8,50 puncte
- Liceul cu Program Sportiv (mediu): 8 puncte
- Şcoala Cetăţeni (mediu): 6 puncte
Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş a trimis o adresă către UAT-urile din judeţ pentru a solicita un necesar de microbuze şcolare electrice. Acestea vor fi achiziţionate de Ministerul Educaţiei prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Microbuzele şcolare electrice pe care le va achiziţiona Ministerul Educaţiei sunt destinate în special şcolilor din mediul rural, în special pentru zonele în care populaţia şcolară este scăzută.
Administraţiile publice locale trebuie să îşi ia angajamentul că vor asigura costurile cu reparaţiile, resursa umană, dar şi cu alimentarea.
„Asigurarea transportului pentru ca elevii să ajungă la şcoală uşor în siguranţă este o prioritate pentru Ministerul Educaţiei şi se realizează prin achiziţia de microbuze electrice pentru care se alocă şi 1.400 de euro (fără TVA) pentru staţie de încărcare. Destinaţia microbuzelor este propusă cu precădere pentru mediul rural, luându-se în considerare următoarele criterii: numărul de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi structuri din Unitatea Administrativ Teritorială, distanţa totală zilnică pe care se realizează transportul şcolar, numărul de trasee distincte pe care se asigură transportul şcolar, numărul de microbuze funcţionale existente cu vechime mai mică de 7 ani, angajamentul Autorităţii Publice Locale de a asigura pe o durată minim de 4 ani, resursa umană, costurile de reparaţii şi întreţinere a microbuzelor şi costurile de alimentare”, se arată în adresa Ministerului Educaţiei.
Cererile pentru microbuzele electrice se transmit la Ministerul Educaţiei până pe 11 aprilie.