6.7 C
Campulung Muscel
23/01/2025

Năftănăilă, condamnat pentru abuz în serviciu şi complicitate la fals în înscrisuri. Fiind recidivist, pedeapsa creşte la cinci ani de detenţie

  • După deturnarea fondurilor APIA şi băutură la volan, pentru fostul primar a urmat a treia condamnare penală

Din spatele gratiilor, unde îşi ispăşea pedeapsa de patru ani pentru frauda cu fonduri APIA şi şofat sub influenţa alcoolului, Ion Năftănăilă a primit, pe 18 martie, vestea unei noi condamnări. Cel mai probabil, verdictul produs după mai bine de trei luni de amânări succesive, era unul aşteptat, din cauza stării de recidivă în care se găsea fostul primar de la Albeştii de Muscel. Prima condamnare a politicianului, produsă în 2014, la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru detunarea destinaţiei banilor europeni, s-a transformat în detenţie după ce Năftănăilă a comis un accident în stare de ebrietate. A doua infracţiune s-a întâmplat în termenul de încercare de 6 ani, în care edilul ar fi trebuit să nu comită nicio faptă penală. Pe 2 decembrie 2021, Curtea de Apel Piteşti a revocat suspendarea executării pedepsei de 3 ani de închisoare, aplicată prin sentinţa penală din 16 martie 2014 a Curţii de Apel Piteşti, definitivă prin decizia din 28 noiembrie 2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Instanţa a dispus executarea pedepsei de un an, pentru băutură la volan, alături de ceilalţi 3 ani de închisoare. Până la noua hotărâre din procesul de corupţie, Ionel Năftănăilă avea de ispăşit patru ani. Totalul anilor de puşcărie urcă la 5, după ce Tribunalul Argeş contopit pedepsele „colecţionate” de Năftănăilă şi a decis suportarea celei mai grele.

Procesul pentru „infracţiuni de corupţie” a durat doi ani şi jumătate
Pronunţarea celei de-a treia hotărâri vizându-l pe Ion Năftănăilă s-a produs pe 18 martie 2022, după şapte amânări, începând din noiembrie, anul trecut. Ce acuzaţii i-au îngreunat soarta? În octombrie 2018, DNA l-a trimis în judecată pentru: abuz în serviciu, în formă continuată; complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (5 fapte). În afara fostului primar, au fost inculpaţi Ion Bodea, contabil şef al Primăriei Albeştii de Muscel, şi Eftimie Ionescu, administrator al unei societăţi comerciale.
Procurorii DNA l-au acuzat pe Ion Năftănăilă că, în perioada 2006-2012, şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor legale, cu ocazia atribuirii, încheierii şi executării unui contract de execuţie de lucrări şi plăţilor efectuate către societatea administrată de Eftimie Ionescu, în contextul realizării unui proiect privind alimentarea cu apă la Albeştii de Muscel. Primarul a beneficiat şi de ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, plăţile fiind făcute fără niciun fel de documente justificative sau pe baza unor situaţii de lucrări, borderouri, centralizatoare cu menţiuni necorespunzătoare adevărului, pentru lucrări care, în fapt, nu au fost realizate. Primăriei i-a fost cauzat un prejudiciu de 650.902 lei.
Cauza a fost înregistrată la Tribunalul Argeş pe 23 noiembrie 2018, iar judecata a început pe 17 septembrie 2019. Doi ani mai târziu, pe 14 septembrie, instanţa a schimbat încadrarea juridică, pentru aplicarea legii penale „mai favorabile” până la judecarea definitivă a cauzei.
Pe 18 martie 2022, Tribunalul Argeş a hotărât pedepsele celor trei. Bodea şi Ionescu scapă de puşcărie, dar vor plăti pentru acoperirea pagubei, iar Năftănăilă rămâne unde este, şederea fiindu-i prelungită cu un an. Condamnarea s-a făcut fără acordul de recunoaştere a faptelor de către inculpaţi.

Afaceristul Eftimie Ionescu, 3 ani închisoare cu suspendare
Afaceristul Eftimie Ionescu a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni închisoare pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale). Instanţa i-a interzis, cu titlu de pedeapsă complementară, pe o durată de 4 ani, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorității de stat, precum şi dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. Aceleaşi drepturi îi sunt interzise, cu titlu de pedeapsă accesorie, de la rămânerea definitivă a sentinţei, până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.
Omul de afaceri a fost condamnat şi la un an închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Instanţa a contopit pedepsele principale şi a dispus ca Eftimie Ionescu s-o execute pe cea mai grea, de 2 ani şi 8 luni închisoare, sporită cu 1/3 din cealaltă pedeapsă, respectiv cu 4 luni, în total, 3 ani închisoare.
Instanţa a dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei rezultante de 3 ani, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, care începe să curgă de la data rămânerii definitive a hotărârii. Inculpatul va fi obligat să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Argeş la datele fixate; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă, informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Pe durata supravegherii, Eftimie Ionescu va urma un program de reintegrare socială dintre cele derulate de către Serviciul de Probaţiune Argeş sau în colaborare cu instituţii din comunitate. Magistratul a mai stabilit că inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, timp de 90 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei Piteşti sau al Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş. Omului de afaceri i s-a atras atenţia asupra consecinţelor la care se expune în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni sau al nerespectării cu rea-credinţă a măsurilor ori obligaţiilor stabilite în cursul termenului de supraveghere.

Fostul contabil Ion Bodea, 3 ani închisoare cu suspendare
Fostul contabil al Primăriei Albeştii de Muscel, Ion Bodea, a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată (4 acte materiale). Pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor precizate mai înainte va fi pe o durată de 4 ani. Interdicţia operează şi ca pedeapsă accesorie, cât ţine executarea pedepsei. Instanţa a suspendat sub supraveghere executarea pedepsei de 3 ani închisoare, pe un termen de încercare de 5 ani, timp în care Bodea va respecta măsurile de supraveghere. În cazul comiterii altei fapte penale, i se revocă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Fostul primar Ion Năftănăilă, 5 ani închisoare cu executare
Cea mai mare pedeapsă i-a fost aplicată fostului primar Ion Năftănăilă, condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (16 acte materiale). Pedeapsa complementară a constat în interdicţia drepturilor elective şi al celui de a mai ocupa funcţia de primar timp de 5 ani. Cu titlu de pedeapsă accesorie, aceste drepturi îi sunt interzise pe durata executării pedepsei.
A doua pedeapsă aplicată lui Ion Năftănăilă este de un an închisoare pentru complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi în stare de recidivă postcondamnatorie.
Instanţa a constatat că infracţiunea pentru care a fost tras la răspundere Năftănăilă în această cauză este concurentă celor pentru care a fost condamnat în 2014. Astfel, a fost anulată suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare aplicată în urmă cu opt ani.
Într-un final, instanţa a contopit pedeapsa principală de 3 ani şi 6 luni închisoare şi cea complementară a interzicerii executării drepturilor pe o durată de 5 ani, aplicată la capătul acestui proces, cu sancţiunile dispuse în 2014. Ion Năftănăilă va avea de executat pedeapsa cea mai grea, de 3 ani şi 6 luni închisoare, sporită cu 6 luni închisoare, rezultând în final 4 ani închisoare şi 5 ani interzicerea exercitării drepturilor. Acestei sancţiuni i se adaugă un an, pedeapsă dată tot în acest dosar finalizat pe fond vineri, „inculpatul Năftănăilă Ion urmând să execute pedeapsa rezultantă principală de 5 ani închisoare, în regim de detenţie”.

Primăriei trebuie să i se restituie peste 460.000 lei
Tribunalul a admis în parte acţiunea civilă formulată de U.A.T. Comuna Albeştii de Muscel şi a obligat, în solidar, pe inculpaţii Ion Năftănăilă şi Eftimie Ionescu la plata către partea civilă a sumei de 462.737,90 lei, din care, în limita sumei de 127.751,34 lei, în solidar şi cu inculpatul Ion Bodea Ion, cu titlu de despăgubiri civile reprezentând daune materiale. Plus plata dobânzii legale aferente datorată – atât în ceea ce priveşte suma de 462.737,90 lei, cât şi în ce priveşte suma de 127.751,34 lei – de la 23 noiembrie 2012 (data efectuării ultimei plăţi către SC Eftimex Grup SRL) şi până la achitarea integrală a debitului principal.
Prin hotărârea de vineri, 18 martie 2022, a fost menţinută măsura sechestrului asigurător aplicată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş asupra bunurilor imobile aparţinând lui Ionescu şi Năftănăilă, restrânsă până la concurenţa sumei de 462.737,90 lei şi a dobânzii legale aferente datorată din 23 noiembrie 2012 şi până la achitarea integrală a debitului principal. Totodată, instanţa a instituit sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile, inclusiv sume de bani, prezente şi viitoare, aparţinând inculpatului Ion Bodea, până la concurenţa sumei de 127.751,34 lei şi a dobânzii legale aferente datorată, de asemenea, din noiembrie 2012, până la achitarea integrală a debitului principal.
Instanţa a mai dispus restabilirea situaţiei anterioare comiterii infracţiunilor prin anularea mai multor înscrisuri falsificate. Fiecare inculpat a fost obligat la plata sumei de 20.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care 18.333 lei, reprezintă cheltuieli judiciare efectuate în cursul urmăririi penale. Cei trei mai au de plătit, fiecare, 1.500 lei, cheltuieli judiciare efectuate de partea civilă UAT Comuna Albeştii de Muscel. Năftănăilă, Bodea şi Ionescu au drept de apel în termen de 10 zile de la data comunicării hotărârii.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!