Până astăzi, la ora 11.00, avocaţii interesaţi să apere Primăria în procesele cu angajaţii mai pot depune ofertele pentru unul sau mai multe contracte de reprezentare. Autorităţile locale îşi iau apărători profesionişti pentru şase dintre cele şapte speţe pentru care au cerut şi obţinut aprobarea Consiliului Local. Pentru fiecare dosar, administraţia este dispusă să plătească un onorariu de 3.570 lei, de unde rezultă un total al cheltuielii de 21.420 lei, sumă suportată din bugetul Câmpulungului.
Condiţiile impuse apărătorilor interesaţi de oferta Primăriei
Termenul de depunere a ofertelor de către avocaţii dispuşi să scoată Executivul din problemele create cu proprii subordonaţi, cei de la Poliţia Locală, Marcel Pârşan şi Gabriel Corleanu, expiră astăzi, 22 martie 2022, la ora 11.00. Deschiderea ofertelor se va face la ora 11.30. Atribuirea contractelor se va face în funcţie de preţul cel mai scăzut oferit de apărătorii interesaţi de oferta de muncă a Primăriei. Ei pot opta pentru unul sau mai multe dosare.
Potrivit invitaţiei de înscriere lansate de autorităţile locale, pentru a dovedi condiţiile de eligibilitate şi capacitate profesională, ofertanţii trebuie să ateste cel puţin:
- Calitatea de avocat definitiv, membru activ al unui barou din România, înscris în Uniunea Naţională a Barourilor din România, cu dreptul de a pune concluzii la toate instanţele, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest sens, se solicită documentele care atestă această calitate şi forma de organizare sub care îşi exercită profesia: cabinet individual, cabinet asociat, societăţi civile profesionale sau societăţi profesionale cu răspundere limitată, care se vor prezenta în copie certificată cu menţiunea „conform cu originalul”;
- Experienţă similară în activitatea care face obiectul serviciilor juridice ce urmează a fi achiziţionate, prezentând documente relevante în acest sens, precum şi recomandări din partea beneficiarilor /declaraţie pe propria răspundere cu privire la demonstrarea experienţei similare /atestate privind participarea la cursuri de specialitate, masterate, etc.;
- Prezentarea asigurării de răspundere profesională, valabilă la data depunerii ofertei.
Iată care sunt dosarele în care Primăria Câmpulung are nevoie să fie apărată profesionist:
- Dosarul nr.5980/109/2021. Este cauza deschisă angajatorului de către Marcel Pârşan, concediat ca efect al Hotărârii nr.16 din 28 ianuarie 2021 şi reangajat ca efect al suspendării ei de către instanţă până se încheie definitiv litigiul pe care vi-l prezentăm. În ianuarie 2021, Executivul a iniţiat o hotărâre aprobată de majoritatea politică din Consiliul Local, prin care postul lui Pârşan de la Compartimentul Situaţii de Urgenţă şi Protecţie Civilă a fost desfiinţat. Pe 25 martie 2021, primăriţa a semnat dispoziţia de încetare a raporturilor de serviciu şi, o lună mai târziu, pe 29 aprilie 2021, i s-a respins de către aleşii care au votat reorganizarea şi plângerea prealabilă împotriva hotărârii care îl lăsa fără loc de muncă.
Pe 30 iunie 2021, disponibilizatul a acţionat în instanţă Consiliul Local, U.A.T. Municipiul Câmpulung şi pe primar, pentru a anula toate actele care au stat la baza concedierii: hotărârea de Consiliu care a declanşat opt procese la Tribunal, dispoziţia Elenei Lasconi, hotărârea de Consiliu prin care i s-a respins plângerea prealabilă. Principala revendicare o constituie reîncadrarea în funcţia deţinută anterior şi plata drepturilor salariale.
Vara trecută, Marcel Pârşan a fost reprimit la serviciu după ce a reuşit, cu ajutorul Tribunalului şi al Curţii de Apel – unde Primăria a promovat un recurs în afara termenului legal! -, suspendarea măsurilor nefavorabile până se soluţionează definitiv speţa principală. Judecata a început în iulie, anul trecut, şi are următorul termen pe 12 mai 2022. - Dosarul nr.4133/109/2021. Este una dintre cele cinci acţiuni promovate în instanţă de agenţii de pază ai Poliţiei Locale, pe care primăriţa a apucat să-i trieze înainte să suspende Tribunalul reorganizarea. După ce instanţa a oprit restructurările la Primărie, disponibilizaţii au fost reangajaţi. Dintre cei 13 paznici daţi afară, cinci se judecă cu autorităţile. Între aceştia este Ştefan Cosmin Stroescu, a cărui acţiune a fost înregistrată la Tribunal, pe 23 aprilie 2021, la două zile distanţă de verdictul favorabil obţinut de consilierii PSD în procesul pentru stoparea restructurării Poliţiei Locale. Prima înfăţişare în procesul lui Stroescu – o contestaţie la decizia de concediere din 25 martie 2021 – este pe 24 martie 2022.
- Dosarul nr.6673/280/2021. Cauza a fost înregistrată, pe 27 aprilie 2021, la Judecătoria Piteşti, fiind iniţiată de Sindicatul Naţional al Poliţiei Locale împotriva Consiliului Local Câmpulung şi U.A.T. Câmpulung, ambele reprezentate de primarul Elena Lasconi. Acţiunea a avut un singur termen, pe 25 octombrie 2021, când Judecătoria Piteşti şi-a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Argeş. Din 19 noiembrie 2021, dosarul s-a mutat aici, fiind programat să înceapă pe 19 mai 2022.
- Dosarul nr.4374/109/2021. Litigiul iniţiat de Deniza Panţuru împotriva U.A.T. şi Consiliul Local are ca obiect o contestaţie la H.C.L. nr.30/25 februarie 2021. Prin hotărârea contestată a fost respinsă o altă plângere prealabilă faţă de H.C.L. nr.16 din 28 februarie 2021. Compartimentul Arhivă, în care activează reclamanta, a fost reorganizat astfel: postul de arhivar se mută în cadrul Compartimentului Relaţii cu Publicul, Arhivă, compartiment care se înfiinţează şi care funcţionează în subordinea Serviciului Juridic, Administraţie Publică şi Agricol. Acţiunea va fi transferată de la Secţia pentru Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale a Tribunalului Argeş, care nu are competenţa de a o soluţiona, la Secţia Civilă, respectiv la un complet specializat în soluţionarea cauzelor de contencios administrativ şi fiscal. Astfel s-a hotărât pe 25 ianuarie 2022.
- Dosarul nr.1070/109/2021. Un câmpulungean a chemat în judecată autorităţile – U.A.T. Municipiul Câmpulung, primarul şi Consiliul Local -, într-o „obligaţie de a face”. Mai precis, obligarea Primăriei de a-i repartiza un loc de parcare gratuit, fiind persoană cu dizabilităţi, plus acordarea de daune morale de 100.000 de lei. Cererea a fost înregistrată la Tribunalul Argeş pe 4 februarie 2021, iar judecata a început în toamna anului trecut. Instanţa s-a pronunţat pe 4 februarie 2022, respingând demersul cetăţeanului. Administraţia va folosi serviciile avocatului angajat pentru etapa următoare a diferendului, care se va consuma la Curtea de Apel.
- Dosarul nr.28032/3/2021. Tot un litigiu privind funcţionarii publici, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti din 27 septembrie 2021. Cauza înregistrată la Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal a avut primul termen pe 23 februarie 2022. S-a soluţionat la al doilea, din 28 februarie 2022, când a fost admisă excepţia necompetenţei teritoriale. Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Argeş. Figurează în postura de reclamanţi mai mulţi angajaţi ai Poliţiei Locale, în numele cărora acţionează Sindicatul Naţional Pro Lex: Constantin Bălălău, Nicolae Chiorcea, Răzvan Cîndea, Mihai Bogdan Dîmboviceanu, Dan Ion Grecu, Cătălin Ion Lupaşcu, Marian Negreanu, Cătălin Ion Oancea, Ion Popa, Dan Octavian Rădulescu, Antonel Mihăiţă Stancovici. Aceştia s-au îndreptat împotriva primarului şi Consiliului Local. M.B.