Şedinţa Consiliului Local Câmpulung, organizată în ultima zi din februarie, a conţinut o informare a primarului Elena Lasconi despre activitatea derulată în cursul lunii pe care am încheiat-o. Lucru care nădăjduim că va dobândi caracterul unui obicei, repetându-se la fiecare dezbatere ordinară a aleşilor municipali. Este firesc să fie ţinuţi la curent şi ei, şi câmpulungenii care, de exemplu, nu urmăresc emisiunea tv la care primăriţa participă lunar. Expunerea şefei Executivului a făcut referire la proiectele pregătite de municipalitate pentru a fi înaintate, la cele depuse deja şi aflate în etapa evaluării, la intenţiile de lucru, dar şi la lucrările efective din teren, întreprinse în această perioadă, cu lucrătorii de la ADP. Iată cum a arătat prezentarea conducătoarei Câmpulungului, pe care sperăm că o va face la fiecare întrunire a Legislativului municipal, la secţiunea rezervată discuţiilor pe marginea diverselor subiecte de interes public. Asta pentru că unele întrebări ale aleşilor pot decurge din informarea primăriţei, iar altele s-ar putea să nu-şi mai aibă rostul în contextul noutăţilor oferite pe loc.
- „Am intrat în linie dreaptă pentru semnarea contractului de finanţare cu P.O.I.M. pentru dezinfectanţi şi măşti. Este vorba despre un proiect în valoare de 1.742.790 lei, din care 400.000 lei se vor întoarce la buget, pentru că este cheltuială eligibilă, ce am acoperit cu dezinfectanţii pe care i-am plătit deja.
- Avem un proiect foarte bun, care a trecut de prima rundă de verificări: P.O.C.A., în valoare de aproape 4,2 milioane lei, aproape un milion de euro, pentru „Ecosistem digital interconectat şi GIS integrat în cadrul U.A.T. Municipiul Câmpulung”. Am văzut tot felul de informaţii rău intenţionate, prin care se spunea că am făcut o cheltuială dubioasă, la sfârşitul anului trecut, de sărbători, de 69.000 lei, pentru o consultanţă. Banii aceştia sunt eligibili. În contract era stipulat foarte clar că se vor plăti doar dacă se obţine finanţarea. Practic, nu am cheltuit niciun ban. Vom câştiga aproape un milion de euro la buget pentru un proiect absolut grozav, care va analiza cele peste 300 de procese repetitive ale Primăriei şi toate se automatizează şi standardizează.
- Vom implementa un sistem informatic pentru optimizarea procedurilor şi fluxurilor de lucru, ceea ce înseamnă că poţi depune orice cerere de acasă, prin logare securizată.
- Tot luna aceasta am făcut ultimele detalii cu privire la site. Vom avea un site grozav, începând din luna martie. Fiecare va avea, prin logare securizată, acces la toate datele, atât la impozite, taxe, taxa de gunoi, cât şi la tot felul de documente care sunt necesare pentru un certificat de urbanism, o autorizaţie de construire, pentru mai multe documente de care ai nevoie de la Primărie.
- Vom face o hartă GIS cu toate conductele care trec prin Câmpulung, de apă şi canalizare, ca să nu mai avem surpriza ca, atunci când Edilul se duce să facă o avarie, ne mai trezim că mai descoperim o conductă care nu duce nicăieri. Vom avea o hartă GIS, cum au cei de la Distrigaz, cu toată reţelistica lor.
- Vrem să implementăm, tot prin P.O.C.A., un sistem de management al calităţii ISO, ceea ce înseamnă că, dacă se va implementa acest sistem, calitatea serviciilor oferite de funcţionari va fi de standarde foarte înalte. Vom putea cumpăra multifuncţionale, smartboard-uri şi laptop-uri pentru angajaţi.
- În această lună s-a muncit intens pentru a depune la GAL toate documentele necesare.
- S-au lansat ghidurile P.N.R.R. şi la asta se lucrează intensiv. Intenţionăm să depunem un proiect de reabilitare energetică a clădirilor publice – Şcoala nr.7, Liceul Minier şi Colegiul Tehnic (de la Gardă) şi Spitalul. Încercăm să vedem dacă din studii suma ar fi suficientă.
- Prin E.L.E.N.A. am obţinut finanţare pentru documentaţie la Chimic şi la Şcoala 6 şi, dacă acestea vor fi gata, atunci vom depune şi aceste două şcoli, pentru reabilitare energetică. Dacă nu ne încadrăm, există posibilitatea să depunem pe A.F.M.
- Pe Reabilitare energetică – Social vom pune blocurile sociale şi pentru reabilitare energetică rezidenţială acum suntem în discuţii cu administratorii de la asociaţiile de proprietari. Sigur va fi prins cel de la Uzina Electrică.
- Tot pe P.N.R.R. există o axă, C10, unde pentru un municipiu de rangul Câmpulungului sunt alocaţi 4,2 milioane de euro, ceea ce înseamnă că noi ar trebui să avem pregătite proiecte de cel puţin dublu, de 8-10 milioane, pentru că este foarte posibil să nu depună toţi pe P.N.R.R. şi să se redistribuie fondurile. Aici vrem să depunem pentru autobuze electrice şi sisteme inteligente de trafic, pentru piste de biciclete, pentru P.U.Z. în zona centrală şi pentru Planul de Mobilitate Urbană Durabilă.
- Vom finaliza, în această lună, site-ul. Sper să avem şi Strategia de Dezvoltare Locală.
- Am avut mai multe discuţii şi cred că o să punem foarte repede în practică digitalizarea Poliţiei Locale, pentru a îmbunătăţi şi colectarea la parcări. Vor avea un sistem de scanare integrat care spune dacă maşina a plătit sau nu şi un sistem automat de printare a amenzii. Adică nu vom mai avea surpriza că acele procese verbale nu vor fi făcute ca la carte. Pentru că noi avem foarte multe amenzi contestate în instanţă şi mai toate câştigă. Tocmai pentru că există aceste lacune şi nu sunt completate corespunzător aceste procese verbale.
- Mai avem un proiect de 6.607.000 lei, prin P.O.C., pentru dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar cu echipamente IT, în vederea sprijinirii procesului de învăţare online. Veştile bune sunt următoarele. După un an de la depunere, s-au suplimentat sumele şi a intrat în evaluare, a primit un număr de înregistrare, ceea ce ne dă speranţa că suntem luaţi în calcul şi că va primi finanţarea.
- Aţi văzut ce a făcut ADP prin oraş şi anume finalizarea intersecţiei din Schei, bordurile de pe Mihalache, separatorul de sensuri pe Istrate Rizeanu. De pe 15 martie, când începe staţia de asfalt, o să şi asfalteze trotuarele.
- O să se asfalteze în zonele mai mici dintre blocuri, unde s-au demolat garaje şi unde nu poţi să faci proiect de parcuri, cum facem în celelalte zone. Asfaltăm, punem borduri, pentru a face locuri de parcare.
- Cred că vom primi veşti bune referitoare la „Poieniţă”, dar nu vreau să mă hazardez acum, aş vrea să vi le împărtăşesc, poate, la şedinţa ordinară din luna martie.
- Am semnat contractul pentru „Piaţa Neacşu uneşte comunitatea”, pentru cele şase locuri din Câmpulung.
- Recepţia finală la Oncologie o să fie, cel mai probabil, săptămâna viitoare. Sunt toate avizele, dar înţeleg că mai trebuia achiziţionat un sistem pentru deschiderea ferestrelor, care vine din Italia şi va fi montat săptămâna aceasta.
- Ghişeul de Relaţii cu Publicul din Primărie va fi finalizat tot în luna martie. Aţi văzut că s-au tot adus bucăţi – bucăţi din el şi acolo sper să funcţioneze aşa cum ar trebui să funcţioneze un ghişeu de Relaţii cu Publicul dintr-o ţară civilizată. Să avem şi noi la Câmpulung un astfel de ghişeu, pentru că asta înseamnă civilizaţie.”