Şi, totuşi, sunt şanse de a avea în oraş blocuri puse la punct cu faţadele şi acoperişurile, plătite din bani europeni, chiar dacă administratorii n-au atestatul după legislaţia în vigoare. Amănunt care nu afectează funcţionarea în legalitate a asociaţiilor de proprietari, cum au fost băgaţi în sperieţi oamenii care se ştiu cu toate formalităţile îndeplinite. Şi anume hotărâre emisă de Judecătoria Câmpulung, cont la bancă, cenzori, jurişti în cazul unora care îşi dau în judecată cu regularitate restanţierii din asociaţie. Potrivit celor mai proaspete declaraţii ale primarului Elena Lasconi, pot fi accesate fondurile alocate prin P.N.R.R. de către asociaţiile câmpulungene aşa cum sunt ele constituite, fără ţidula care le-ar lipsi unora dintre administratori. Nu în sensul că n-o au deloc, ci nu este actualizată după legile valabile astăzi. Primăriţa intenţionează să introducă într-un proiect de eficientizare energetică blocurile Turn, de pildă, pentru care Primăria se angajează să suporte – dacă bugetul permite – costurile auditului energetic şi expertizei tehnice, bani care, în caz de admitere la finanţare, reprezintă cheltuială deductibilă din fondurile UE.
Un bloc anvelopat nu poate aspira la fonduri europene, prin P.N.R.R., ca să-şi pună la punct acoperişul
Primăriţa are noutăţi „îndulcite” faţă de precedenta comunicare, care i-ar putea interesa pe proprietarii de apartamente din blocurile nereabilitate termic. Din păcate, programul suportat din P.N.R.R. este în aşa fel conceput încât oamenii nu pot profita de această oportunitate pentru a-şi face, de exemplu, numai acoperişul. Sau numai faţada. Programul european nu dă bani decât pentru realizarea unei eficienţe energetice impecabile, care include la pachet faţada şi acoperişul. Plus alte reparaţii pe care cetăţenii şi le pot asigura din bani nerambursabili.
„Totuşi, nu sunt mai catolici decât papa şi, chiar dacă nu sunt 100% legal înfiinţate asociaţiile, adică dacă au trecut pe la Judecătorie şi au cont în bancă este în regulă, putem să depunem pentru reabilitare. Doar că problema este următoarea. Acum se face un audit energetic. Luăm blocul care nu are nicio anvelopare, un bloc vai de capul lui, şi luăm un bloc care are nişte cârpeală, anvelopări pe care oamenii le-au făcut cu eforturi mari. Dacă la acestea cu petice se face auditul energetic şi tu nu demonstrezi că, după ce s-a încheiat reabilitarea, ai redus cu 30% consumul şi ai astfel eficienţă energetică, pierzi banii şi plăteşti tot. Noi nu ne putem permite, conform acestui audit energetic şi regulilor impuse prin P.N.R.R., nu poţi să faci la un bloc care este deja anvelopat.”, a afirmat primăriţa.
Elena Lasconi a dat exemplul blocului D20 din Grui, unde ar fi o legalitate deplină a asociaţiei de proprietari. Imobilul are nevoie de acoperiş nou sau de o lucrare prin care să fie eliminată igrasia vizibilă pe exterior. Nu se poate! „Nu poţi să demonstrezi după că ai eficientizat cu 30%. Asta se va întâmpla şi aici la blocurile sociale.”, era sceptică primăriţa care intenţionează să includă blocurile 9 şi 10 din Vişoi, imobilele Primăriei, într-un proiect de reabilitare termică.
„Mă gândeam să punem blocurile Turn, să vedem dacă ne încadrăm şi avem suficienţi bani pentru audit şi expertiză şi o să facem câteva blocuri din Câmpulung, ca să se vadă. Oricum, vom fi premianţi pe judeţ. Pentru că la Piteşti, de exemplu, nu s-au făcut anvelopări. Eu cred că sunt şanse mari să luăm banii şi să arătăm că se poate.”, a precizat primarul Câmpulungului.
Concluzia este că, dacă izolaţia există, nu mai este nimic de făcut. „Mă pun în locul oamenilor. Dacă toţi şi-ar da jos polistirenul cu tencuială cu tot şi fac auditul energetic, au şanse foarte mari să ia banii şi să facă anveloparea. Însă este aberant să iei o firmă, să dai bani să pună schelă, să dea jos polistirenul, ca să faci audit, ca să ai şansa să faci şi acoperişul. Nu se poate şi separat. Asta înseamnă eficientizarea energetică, de asta se cere audit şi se măsoară încă trei ani.”, a încheiat Elena Lasconi.
Claudiu VIŞAN