22 C
Campulung Muscel
17/04/2025

După primul TIR cu ajutoare, următoarea campanie umanitară a Câmpulungului priveşte produse medicale pentru sutele de răniţi în războiul din Ucraina

  • Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a umplut cu ajutoare jumătate din TIR-ul plecat spre Vama Siret
  • Consilierii locali Andreea Ionescu şi Alexandru Hagi, doi dintre oamenii cei mai implicaţi în prima acţiune de ajutorare a ucrainenilor  

În timpul derulării şedinţei Consiliului Local de aseară, Elena Lasconi spunea că primeşte cu regularitate informaţii pe grupul de whatsapp în care este înscrisă, grup destinat ajutorării ucrainenilor afectaţi de război. În plen, şefa Executivului a povestit pregătirile întreprinse la Câmpulung, în cadrul unei acţiuni care a reunit Primăria, Consiliul Local şi societatea civilă. Cele mai multe laude ale primăriţei au fost direcţionate către colegii săi de partid, Andreea Ionescu şi Alexandru Hagi. Andreea s-a ocupat, trup şi suflet, de cumpărăturile necesare făcute cu banii donaţi de binevoitori, iar Alexandru a însoţit transportul cu ajutoare până la Vama Siret. Prima acţiune prin care victimelor războiului din Ucraina li s-au asigurat alimente, produse de igienă, pături, saci de dormit, haine noi, medicamente va fi urmată de o alta în care accentul va cădea pe produse medicale, din cauza sutelor de răniţi care au nevoie de ajutor.

  • Andreea Ionescu a fost într-o alergătură continuă la cumpărături  

„Deja au început să solicite sprijin mai mult pe partea medicală, pentru că sunt foarte mulţi răniţi, la Cernăuţi, cel puţin. Nu am făcut o comunicare în acest sens, nu am organizat cu tam-tam centre de colectate şi am sprijinit societatea civilă să facă această acţiune. Andreea este „capul răutăţilor”, Alex Hagi se duce în această noapte (n.r. luni spre marţi) cu TIR-ul, vrem să ajungă la Cernăuţi. Nu va ajunge până acolo, există o platformă la graniţă, pe care se pot descărca toţi paleţii. Noi avem un TIR full, peste 25 de paleţi, care vor fi descărcaţi pe această platformă şi de acolo vor fi preluaţi de TIR-uri din Ucraina, pentru că nu putem să trecem în Ucraina. Ideea a fost ca aceste produse să ajungă în Ucraina. Nu ştiu ce aţi simţit dumneavoastră când aţi văzut oamenii care se bat pentru mâncare, în stradă, dar eu nu m-am simţit prea bine.”, a afirmat primarul Elena Lasconi.

Expozeul său a continuat cu mulţumiţi adresate celor care s-au implicat. „Vă mulţumesc tuturor care sunteţi în sală şi v-aţi implicat. Ştiu că unii s-au implicat. Ştiu că domnul Mirea s-a implicat să colecteze bani. În weekend, Bogdan Pătru umbla disperat printr-un magazin mare de articole sportive şi a cumpărat toţi sacii de dormit pe care i-a mai găsit în Bucureşti. Plus pături. Am redescoperit acel ceva minunat din câmpulungeni şi anume sentimentul de solidaritate. Am pus şi în limba română şi ucraineană ce se găseşte în fiecare palet. Andreea, pe lângă faptul că s-a dus şi a făcut o grămadă de cumpărături, în toate direcţiile, a cam golit magazinele, dar şi angro-ul. Şi a luat facturi, chitanţe, are o evidenţă foarte clară la fiecare bănuţ care a fost cheltuit.”, a continuat Elena Lasconi.

Andreea Ionescu, aflată zilele trecute într-o alergătură care i-a afectat starea de sănătate, fiind doborâtă de răceală la şedinţa de Consiliu, a povestit ce a cumpărat pentru sinistraţii războiului din Ucraina. „Mulţumesc pentru încredere. Niciodată nu am fost învestită să gestionez un buget atât de mare, într-un timp foarte scurt. Am cumpărat de la şosete, multe baxuri de şosete, majoritatea de bărbaţi, cu mărimi mai mari, chiar dacă vor fi purtate şi de femei, până la pături, peste 300 de pături, peste 200 de pilote. Am cumpărat tot laptele praf din Kaufland, toate biberoanele pe care le-am găsit, conserve de fasole, pateu, şuncă presată, şprot, ton, etc. A început totul ca o nebunie, într-o seară de sâmbătă, şi nu ne-am oprit nici acum. În continuare am bani cash în portofel şi conturile se tot alimentează. Am fost în legătură permanentă cu colegii şi prietenii, aceiaşi voluntari din prima zi. Din prima zi, suntem aceiaşi oameni peste tot. Vorbind cu ei de la graniţă în permanenţă, am cumpărat strict ce ni s-a cerut. Am cumpărat medicamente, siropuri de febră, siropuri de tuse pentru copii, Ipubrofen, absorbante, pamperşi, şerveţele, şerveţele umede, hârtie igienică, apă la 0,5 litri, apă la 2 litri, tot ce s-a putut cumpăra şi transporta non-perisabil.”, a relatat consilierul local.

  • Primăriţa roagă câmpulungenii să doneze numai lucruri noi şi alimente cu termen de valabilitate mare  

Pentru cei interesaţi să ajute în continuare, primăriţa a lansat câteva precizări utile, asta ca să nu se repete experienţa depistării între ajutoare a unor produse alimentare care se alterează uşor. „Am avut surpriza ca, şi ieri, şi astăzi, să văd că vin foarte mulţi câmpulungeni, deşi nu am făcut nicio comunicare, care au adus produse. Zilele următoare, o să vă anunţăm dacă o să mai facem puncte de colectare. Vreau să subliniez foarte clar să nu luaţi în calcul haine vechi, haine purtate, pilote vechi şi alimente perisabile. Am găsit o sacoşă cu caşcaval, salam, muşchi şi a trebuit să le dăm unde a fost nevoie în Câmpulung, pentru că nu aveau cum să reziste. Nici măcar laptele UHT nu l-am păstrat, am preferat să cumpărăm lapte praf.”, a declarat primăriţa Elena Lasconi.

Mulţumiri speciale din partea acesteia au fost îndreptate către Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, care, prin eforturile membrilor săi, a umplut jumătate din TIR cu ajutoare. „Să nu uităm de sprijinul A.S.C.M. în toată această treabă, pentru că ştiu că au discutat cu multinaţionale care vând produse alimentare. De asta n-a plecat Alex mai devreme, pentru că aşteptam 12 paleţi cu produse alimentare neperisabile. Am fost în permanentă legătură cu primarul şi secretarul din Sighetu Marmaţiei. Au dublă cetăţenie şi am zis că următorul transport o să-l ducem acolo, pentru că ei au posibilitatea, nu pot să treacă cu TIR-ul în Ucraina, dar au polivalentă, unde putem să descărcăm şi să meargă cu transporturi mai mici. Astăzi (n.r. luni, 28 februarie 2022), am găsit o posibilitate să ajungă mult mai repede, mai ales că în partea aceea se duc lupte crâncene către Cernăuţi. Ştiu că mai avem bani, mi-au cerut, pentru că sunt foarte mulţi răniţi, bandaje, garouri, hemostatice, foarfeci, truse chirurgicale, pungi pentru respiraţie artificială, gulere pentru gât, legături la ochi, insulină. Acum o să ne focusăm pe chestiunile astea de care au nevoie pentru a îngriji răniţii. În rest, vreau să vă spun că sunt foarte mândră de toţi cei care au donat. Ştiu că sunt mulţi care, dacă văd acum această şedinţă, n-o să stea pe gânduri şi o să se ofere să vină cu ajutor. Dacă avem haine, pături, toate să fie noi şi să fie alimente cu termene de valabilitate neperisabile. De preferat, conserve. La conserve am luat în calcul să nu fie nevoie să le tai cu un instrument special.”, a încheiat primăriţa Lasconi.

Între binefăcători s-au aflat şi farmaciile din Câmpulung. Totodată, aproape toţi angajaţii Primăriei Câmpulung au adus câte ceva nou. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!