Agitaţia produsă, de curând, prin declaraţiile lansate de la nivelul autorităţii locale, referitoare la o aşa-zisă ilegalitate în care funcţionează asociaţiile din Câmpulung, a constituit un subiect comentat la conferinţa de presă a PSD. L-a abordat consilierul local Ciprian Neculăescu, intuind potenţialul electoral al acestei teme care a deranjat mii de cetăţeni constituiţi în asociaţii de proprietari. În plus, i-a deranjat foarte tare pe administratorii de asociaţii, acuzaţi de furt de către city-managerul Ioana Marcu, în opinia căreia intenţiile de „a-şi băga în buzunar 100 de lei” din fondurile asociaţiei constituie motivul pentru care nu apelează la un control autorizat al încasărilor şi cheltuielilor. Social-democraţii au speculat nemulţumirea câmpulungenilor cauzată de declaraţiile virulente ale conducerii Primăriei la adresa modului de organizare de la bloc, care, până în prezent, a funcţionat. Ca dovadă, la cele mai multe dintre imobilele aflate în asociaţii s-au făcut faţade, s-au pus la punct acoperişurile şi se igienizează constant subsolurile. Probleme sunt, în schimb, la blocurile ai căror locatari sunt refractari la ideea de asociere.
- Sunt asociaţii care au jurişti şi cenzori. La altele, plata se face online, fără cozi la administraţie
Iată ce a avut de spus Ciprian Neculăescu pe marginea subiectului care a revoltat opinia publică, mai ales după ce oamenii au auzit de pericolul de a fi puşi să-şi dea jos faţadele pe care, în majoritatea cazurilor, le-au executat firme autorizate.
„Zilele trecute, s-a adus în discuţie problema legată de asociaţiile de proprietari. La un moment dat, erau ca număr 98, după care s-a ajuns la 70 şi ceva. Dar, în realitate, din datele pe care le-am obţinut, sunt 65. Dintre aceste 65 de asociaţii de proprietari care există în momentul de faţă, 54 sunt înregistrate cu cod de identitate fiscală la ANAF. Toate au hotărâre judecătorească.”, a precizat consilierul local PSD.
Acesta a avut o întâlnire cu preşedintele Asociaţiei nr.24, care cuprinde 31 de scări şi peste 500 de apartamente. „Preşedintele de asociaţie s-a arătat foarte indignat de mesajul transmis de către administraţie, de mesajul transmis de doamna primar şi de doamna city-manager, spunând că funcţionează în ilegalitate. Mi-a prezentat nişte documente, că au statut, că funcţionează legal, că au Comitet Executiv format din cinci membri, au contracte de muncă, au jurist, au cenzor.”, a relatat acesta.
Neculăescu a avut o discuţie şi cu preşedintele de asociaţie de pe strada Nae Leonard. „Este o asociaţie mai mică, dar stă foarte bine din toate punctele de vedere. M-a invitat pe scară şi mi-a arătat asociaţia pe care o conduce dânsul. Este vorba despre o asociaţie cu doar 19 apartamente, care are contract cu o asociaţie care se ocupă de tot ceea ce înseamnă transparenţă. Mai mult decât atât, proprietarii pot să facă plata online, prin bancă, fără a fi nevoie să aibă întâlnire, ţinând cont de perioada de Covid.”, a continuat consilierul Ciprian Neculăescu.
Alocuţiunea acestuia a privit şi posibilitatea invocată de primar ca, în viitor, o asociaţie de proprietari să se reducă la un singur bloc. „Ţinând cont că sunt 220 de blocuri în Câmpulung, ar trebui să avem parte de 220 de asociaţii. De unde acest număr dintr-odată şi cum să poţi să administrezi o asociaţie, pentru că vorbim despre nişte costuri suplimentare plătite din buzunarul oamenilor?! Vorbeam de digitalizare, despre a simplifica problemele, nicidecum să le amplificăm. M-a deranjat foarte tare, tot din spusele celor cu care am stat de vorbă, că nu va mai interveni pe spaţiile verzi din faţa blocurilor şi că se va ajunge la nivel de şerpărie. Acesta a şi fost motivul pentru care am fost invitat în scările de bloc, că este şobolănie. Probabil, o fi, nu ştiu, dar la noi, la Câmpulung, consider că cetăţenii sunt bine crescuţi, ştiu ce înseamnă să-şi facă curăţenie în propria casă şi cred că de nenumărate ori au putut să dea un exemplu. Nu este cazul ca, în momentul de faţă, să facem 220 de asociaţii.”, a mai precizat Neculăescu.
El le spunea jurnaliştilor că a stat de vorbă cu preşedintele asociaţiei din Grui, dată ca exemplu de asociaţie aflată în legalitate. „Am vorbit cu acel domn proprietar care, la rândul lui, a stat de vorbă cu cetăţenii de pe scară, iar răspunsul a fost negativ. Oamenii nu vor să se facă acel studiu. Dacă se face, să fie suportat din cheltuielile Primăriei. Nu să se facă şi, dacă va fi refuzat, cetăţenii să suporte aceste cheltuieli.”, a încheiat acesta. „E.M.”