7.9 C
Campulung Muscel
18/04/2024

Fosta Şcoală 6 va fi transformată în depou pentru microbuze electrice

Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu” şi Şcoala Generală nr.5 au fost excluse din programul E.L.E.N.A. care finanţează, cu bani europeni, documentaţiile premergătoare lucrărilor de eficientizare energetică a clădirilor. Cele două imobile au fost înlocuite cu o clădire comparabilă ca suprafaţă, întrucât autorităţile executive au planuri mari de valorificare. Este vorba despre fosta Şcoală nr.6, care le înlocuieşte pe celelalte două, întrucât municipalitatea vrea s-o transforme într-un depou pentru microbuzele electrice. Asta în cazul în care al doilea proiect de mobilitate urbană, care prevede dotarea municipiului cu astfel de mijloace de transport, va beneficia de fonduri europene.

Iniţial, au fost acceptate în programul E.L.E.N.A. „Dan Barbilian”, „Oprea Iorgulescu” şi fosta Şcoală 5
Întrucât în spaţiul public s-au iscat nedumeriri legate de ceea ce înseamnă programul E.L.E.N.A., despre care autorităţile vorbesc fără să-l explice oamenilor, iată câteva lămuriri pe scurt. În luna decembrie a anului trecut, s-a semnat un contract între Banca Europeană de Investiţii şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională – Sud Muntenia. Contractul are ca obiect implementarea proiectului intitulat „South-Muntenia Energy Efficency for Public Buildings Investment Programme”, proiect finanţat prin schema E.L.E.N.A. – European Local ENergy Assistance. Schemă care finanţează documentaţiile tehnice de reabilitare termică a clădirilor publice.
„Schema de finanţare E.L.E.N.A. este bazată pe un acord semnat între Banca Europeană de Investiţii şi Comisia Europeană şi are drept scop pregătirea de proiecte în domeniul eficienţei energetice. Valoarea grantului acoperă 90% din cheltuielile pentru pregătirea proiectului.”, precizează referatul care explică necesitatea unei noi hotărâri de Consiliu, pentru înlocuirea a două dintre cele trei şcoli acceptate în program.
În cererea de finanţare care a stat la baza semnării contractului dintre B.E.I. şi A.D.R. Sud Muntenia, în lista clădirilor care urmează a fi renovate în vederea creşterii eficienţei energetice, au fost cuprinse trei imobile şcolare: Liceul Teoretic „Dan Barbilian”, Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu” şi Şcoala Generală nr.5. Împreună, cele trei totalizează o suprafaţă de 2.697 metri pătraţi. Portofoliul de proiecte transmis de municipalitate mai cuprindea Colegiul Tehnic şi Liceul Tehnologic Auto, fostele Industrial şi Minier.

Crucea votivă din faţa Şcolii 5 a exclus clădirea de pe listă. Iar la „Oprea Iorgulescu”, problema pentru corpul nou a fost corpul vechi care este monument
Cei de la ADR Sud Muntenia au anunţat Primăria că este posibil ca lista să se modifice în cazul în care unul dintre cele trei imobile selectate nu îndeplineşte condiţiile de finanţare. Înlocuirea unei clădiri cu alta trebuia să respecte încadrarea în suprafaţa maximă de 2.697 metri pătraţi.
Nu sunt eligibile: „clădiri mai noi de anul 2000, cu suprafaţa totală mai mare de 7.000 metri pătraţi sau mai mică de 250 metri pătraţi; clădiri cu tip de infrastructură sanitară – spitale; construcţiile cu caracter provizoriu, prevăzute a fi utilizate pe o perioadă de până la doi ani; clădirile industriale, atelierele sau clădirile din domeniul agricol; clădirile publice utilizate/destinate a fi utilizate mai puţin de 4 luni pe an; căminele culturale; clădiri care au beneficiat de finanţare publică în ultimii cinci ani sau sunt în curs de obţinere a unei finanţări; clădiri incluse pe lista patrimoniului cultural sau pentru care este demarată o procedură în acest sens; clădiri amplasate într-o zonă de protecţie a monumentelor istorice şi/sau în zone construite protejate, aprobate conform legii; spaţii/unităţi de clădire închiriate / date în folosinţă gratuită / concesionate unor persoane juridice.”
Amplasarea într-o zonă de protecţie a monumentelor istorice a exclus de pe listă Şcolile „Oprea Iorgulescu” şi fostă Nr.5. Corpul de clădire nou al Şcolii Gimnaziale „Oprea Iorgulescu”, propus la finanţare, este lângă cel vechi, care este imobil de patrimoniu. Iar în cazul Şcolii nr.5, clădirea veche, pentru care se dorea întocmirea documentaţiei cu bani europeni, are în faţă o cruce votivă, care este monument istoric. În plus, ambele imobile sunt în zone construite protejate aprobate conform legii şi anume în Situl urban „Oraşul Istoric Câmpulung”.
Acestea au fost motivele pentru care cele două unităţi au fost înlocuite cu fosta Şcoală nr.6, care are o suprafaţă de 1.442 metri pătraţi.

Portofoliul de proiecte al Câmpulungului are o valoare de puţin peste 24.000 euro
Cheltuielile decontate din bani europeni pentru pregătirea proiectelor sunt: auditul energetic, expertiza tehnică a clădirilor, studiul de fezabilitate, campanii de conştientizare a populaţiei, costurile echipei de proiect şi pregătirea caietelor de sarcini pentru lucrări. Suprafaţa construită desfăşurată totală care va fi renovată este de 2.677 metri pătraţi, cu un cost estimat de 9,08 euro/metrul pătrat, inclusiv TVA, rezultând o valoare de 24.307,16 euro. Cofinanţarea Câmpulungului este de 10% din suma finanţată, respectiv 2.431 euro inclusiv TVA.
Astfel, portofoliul de proiecte se reduce la două clădiri:

  • Liceul Teoretic „Dan Barbilian”: anul construcţiei – 1975; regim de înălţime – S+P+2E; suprafaţă modernizată: 1.235 metri pătraţi;
    Şcoala Generală nr.6: anul construcţiei – 1969; regim de înălţime – P+1; suprafaţă modernizată: 1.442 metri pătraţi.
  • Motivul pentru care a fost aleasă Şcoala 6 în locul celorlalte două din zona protejată este că în planurile autorităţilor ea figurează cu destinaţia de depou pentru microbuze electrice şi nu numai.

Elena Lasconi: „La Şcoala 6 intenţionăm să facem un depou”
„Noi am introdus aceste şcoli pe programul E.L.E.N.A. şi, după ce ne-au aprobat sumele pentru aproape 3.000 de metri pătraţi, au avut revelaţia „staţi, mă, puţin, că am fost fraieri”, că, de fapt, dacă este monument istoric sau dacă este în zonă istorică, o să fie cheltuielile mai mari. Asta li s-a întâmplat mai multor primării, să nu credeţi că suntem doar noi în situaţia aceasta. Au avut revelaţia că… găsiţi altă şcoală şi vă încadraţi în limita de 3.000 de metri pătraţi. Asta este ideea. De aceea am zis că o să facem Şcoala 6, pentru că acolo intenţionăm să facem un depou. Adică intenţionăm s-o punem la treabă. Practic, pe programul E.L.E.N.A. o să facem Chimicul şi Şcoala 6, pe care vrem s-o transformăm într-un depou pentru microbuze electrice. Nu este important să-i păstrezi destinaţia de şcoală. Este important să fie clădire publică şi asta era singura şcoală pe care am putut s-o introducem ca să ne încadrăm sub 3.000 de metri pătraţi, cât ne-a aprobat programul E.L.E.N.A.”

„E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!