S-au stabilit condamnările definitive pentru fraţii din satul Piatra, specializaţi în furtul de animale domestice. Este vorba despre speţa în care trei dintre aceştia, ajutaţi de un alt individ, din Aninoasa, au furat câteva sute de oi de la un crescător din Mioarele. Curtea de Apel Piteşti a respins apelurile declarate de inculpaţi, dar şi de partea vătămată, rămânând, astfel, definitivă decizia Judecătoriei Câmpulung, conform căreia doi au de făcut închisoare în condiţii privative de libertate, iar ceilalţi doi, cu suspendare. Imediat după pronunţarea instanţei superioare, cei doi au fost săltaţi de poliţişti şi încarceraţi. Latura civilă se judecă separat la prima instanţă, termenul fiind peste o lună.
Pentru cei mai mari dintre fraţii hoţi, închisoare cu executare
Pe numele celor patru inculpaţi, fraţii Guiman, Ilie, de 34 de ani, Alexandru, de 27 de ani, şi Adrian, de 43 de ani, toţi din Stoeneşti, satul Piatra, şi al lui Gheorghe Puiu Bărboiu, de 54 de ani, din Aninoasa, a fost deschis un dosar penal pentru furt calificat, după ce Marian Gheorghe Boambeş a sesizat Poliţia că, pe data de 29 aprilie 2019, i-au fost sustrase 178 de ovine din Ferma Pomicolă Bilceşti-Valea Mare Pravăţ, în perioada 22-29 aprilie 2019. Ulterior, păgubitul a revenit, precizând că numărul oilor sustrase ar fi de 251, dintre care 88 de oi adulte şi 163 de miei, după ce le-a numărat ulterior.
Hoţii au fost identificaţi cu uşurinţă, mai ales că între Boambeş şi Guimani existau conflicte mai vechi, care s-au lăsat cu plângeri la Poliţie, plus că Ilie şi Adrian au mai fost implicaţi în fapte de sustragere de animale.
S-a dovedit că cele sesizate de Marian Gheorghe Boambeş sunt reale, după ce aproape 100 de mioare au fost găsite la Puiu Bărboiu, la Aninoasa, aduse de fraţii Giuman, ca să aibă grijă de ele. Asta după ce vânduse, de Paşti, vreo 75 de miei unor bărbaţi din Călăraşi.
Astfel, prin rechizitoriul Parchetului, Judecătoria Câmpulung a dispus trimiterea în judecată a celor patru inculpaţi din dosarul de furt calificat. Ilie şi Alexandru Guiman, pentru furt calificat, Adrian Guiman, pentru furt calificat în stare de recidivă, iar Gheorghe Puiu Bărboiu pentru complicitate la furt calificat. După mai multe termene de judecată, pe 30 iunie 2021, Judecătoria Câmpulung s-a pronunţat, iar fraţii Guiman şi complicele lor au fost condamnaţi, doi au de făcut închisoare cu executare, cel mai tânăr şi celălalt participant la infracţiune, cu suspendare.
Ilie Guiman, de 34 de ani, a primit doi ani de închisoare cu executare în condiţii privative de libertate. Din aceasta i se vor scădea cele 24 de ore, cât a fost reţinut preventiv, pe 19 iunie 2019, iar pe durata a doi ani i-au fost interzise drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege.
Alexandru Guiman, de 28 de ani, a scăpat cu 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata a trei ani, termen de supraveghere. În acest interval trebuie să presteze 60 de zile muncă în folosul comunităţii, având de ales între Primăria Stoeneşti şi cea de la Câmpulung. Din condamnare i sa va scădea reţinerea de 24 de ore, din 19 iunie 2019.
În cazul lui Adrian Guiman, de 43 de ani, pedeapsa a fost de doi ani, cu suspendare. Dar a fost dispusă revocarea suspendării executării pedepsei de un an şi patru luni, aplicată pentru evaziune fiscală în 2017 şi a fost adăugată la cea din această cauză, de furt. În consecinţă, Adrian Guiman va executa 3 ani şi 4 luni, în condiţii privative de libertate, mai puţin o zi, când a fost reţinut preventiv.
Complicele fraţilor Guiman, Gheorghe Puiu Bărboiu, de 53 de ani, are de ispăşit un an de închisoare, cu suspendare, pe un termen de doi ani şi să presteze 60 de zile, muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Primăria Aninoasa sau Berevoeşti.
Aşa cum v-am spus, fraţii Guiman şi partea vătămată au atacat hotărârea Judecătoriei Câmpulung, iar pe 17 februarie 2022, Curtea de Apel le-a respins recursurile. În concluzie, decizia instanţei de la Câmpulung a devenit definitivă.
În aceeaşi zi, poliţiştii Secţiilor Rurale Rucăr, Valea Mare Pravăţ şi Hârtieşti i-au luat pe cei doi bărbaţi, condamnaţi la pedeapsa cu închisoarea, fiind predaţi Penitenciarului Mioveni.
Un expert trebuie să stabilească contravaloarea prejudiciului
Partea civilă a cauzei penale face obiectul altui dosar, înregistrat pe rolul Judecătoriei Câmpulung, cu termen pe 23 martie. Prin aceasta, Marian Gheorghe Boambeş vrea să recupereze de la cei patru inculpaţi contravaloarea prejudiciului creat, constituindu-se parte civilă cu 160.000 de lei, daune materiale, şi 10.000 de lei, daune morale. Daunele morale vin să îndestuleze prejudiciul moral, constând în temerea ce i-a fost creată ca urmare a furtului, iar daunele materiale reprezintă contravaloarea a 86 de oi mature şi a 198 de miei, la care se adaugă producţia de lapte, brânză, unt, produse din carne şi lână ce nu au putut fi realizate.
Pentru a stabili cu exactitate compunerea prejudiciului solicitat, instanţa a desemnat un expert zootehnic, singurul, de altfel, în această specialitate. Acesta trebuie să calculeze eventualul prejudiciu, care să aibă în vedere numărul de animale (oi adulte şi miei), de care Boambeş a fost lipsit şi contravaloarea acestora; producţia de carne şi a produselor animaliere (lapte, brânză, carne, blană); contravaloarea subvenţiei de care n-a mai beneficiat aferent animalelor care nu s-au mai regăsit în patrimoniul lui. Adrian TĂNASE