- Explicaţia primarului Elena Lasconi: „Uneori, socializarea contează mai mult decât triplarea salariului”
În totalul cheltuielilor în valoare de 90.252.000 lei, ponderea cea mai însemnată o are capitolul „Cultură, recreere, religie”, care include spaţii verzi, tineret, sport, Casa de Cultură, Muzeu, Bibliotecă. „Am să fac o prezentare şi în faţa Consiliului Local şi sunt sigură că, de departe, partea asta este cea mai importantă din buget. Ştiu că multora li se pare important să torni kilometri de asfalt, să faci sute de locuri de parcare, poate, să construieşti un spital, să tragi conducte de apă şi canalizare. Dar eu cred că zona de „Cultură, recreere şi religie” este mult mai importantă şi o s-o explic foarte clar şi în faţa Consiliului Local şi sper că o să ajungeţi la aceeaşi concluzie ca şi mine. Pentru că mie mi se pare şi nu numai mie mi se pare – au demonstrat-o mulţi economişti şi psihologi, oameni mai deştepţi decât mine care au luat şi Premiul Nobel – cât de importantă este socializarea. Dacă vă vine să credeţi, uneori, contează mai mult decât triplarea salariului. Dar astea sunt studii care s-au făcut în timp, în aşezări urbane mult mai mari decât Câmpulung şi care au avut un efect extraordinar asupra populaţiei. Dar aş vrea să păstrez explicaţiile mele pentru vineri, când vom avea şedinţa Consiliului Local.”, a justificat primarul Elena Lasconi finanţarea acestui capitol, care deschide următoarea enumerare:
- Cultură, recreere, religie: 17.362.000 lei;
- Transporturi: 12.508.000 lei;
- Protecţia mediului: 11.720.000 lei;
- Asigurări şi asistenţă socială: 9.908.000 lei;
- Locuinţe şi dezvoltare publică: 9.853.000 lei;
- Autorităţi publice: 9.301.000 lei;
- Alte cheltuieli: 6.496.000 lei;
- Sănătate: 4.837.000 lei;
- Învăţământ: 4.390.000 lei;
- Ordine publică şi siguranţă naţională: 2.620.000 lei;
- Evidenţa persoanei: 700.000 lei;
- Fond de rezervă: 400.000 lei;
- Tranzacţii privind datoria publică: 158.000 lei;
Potrivit Elenei Lasconi, capitolul „Învăţământ”, care se află în a doua jumătate a clasamentului, va urca pe locul doi, după ce bugetului local îi vor fi virate de la cel central sumele necesare. Potrivit directorului economic Violeta Iarca, este posibil ca situaţia să fie reglată până la şedinţa de Consiliu Local de vineri, 11 februarie 2022. „O să intervenim la şedinţa de vineri, să introducem sumele pentru finanţarea de bază la Învăţământ şi pentru burse. Şi o să mai vină şi sumele defalcate din TVA pentru finanţarea învăţământului particular acreditat.”, a precizat şefa Economicului.
Conducătoarea Câmpulungului a explicat alocările la capitolele beneficiare de cele mai mari sume. „Ce am pus la „Transporturi” sunt banii pentru Drăceşti, bulevard, sensurile giratorii pe care urmează să le facem în Câmpulung, intersecţiile, avem în vedere intersecţia din Schei, şi studiile pentru reabilitarea drumurilor. La „Protecţia mediului” intră gunoiul, P.N.D.L. pentru staţia de epurare, ADP cu investiţii şi ADP funcţionare şi partea de fonduri norvegiene. Ştiţi că am primit deja finanţarea. „Locuinţe şi dezvoltare publică” înseamnă domeniul public, reparaţii pe fond locativ, blocul de locuinţe sociale, iluminat, gaze, apă, canalizare.”, a încheiat Elena Lasconi. “E.M.”