Chinul pregătirii proiectelor propuse de municipalitate pentru a accesa finanţarea europeană, prin GAL Câmpulung Muscel, a continuat luni, 17 ianuarie 2022, când s-a ţinut o nouă şedinţă extraordinară, la o săptămână distanţă de precedenta. Şi aceea tot pentru proiectele GAL, care urmau a fi depuse cel târziu a doua zi. De data aceasta, aleşilor municipali li s-a cerut să aprobe un acord de parteneriat constituit pentru realizarea proiectului „Dezvoltare locală în zonele urbane marginalizate din Câmpulung.” Totodată, să fie de acord cu depunerea acestui proiect care are o valoare totală estimată la 11.169.169,52 lei. Suma este repartizată astfel partenerilor implicaţi în noua iniţiativă a Executivului:
=Municipiul Câmpulung, care este liderul parteneriatului: 5.802.466,48 lei; contribuţie proprie: 116.049,33 lei;
=Direcţia de Asistenţă Socială (membru 1/partener 2): 1.187.385,40 lei; contribuţie proprie: 23.748,71 lei;
=Spitalul Municipal Câmpulung (membru 2/partener 3): 1.336.931,10 lei; contribuţie proprie: 26.738,62 lei;
=SC Posh Media Concept SRL (membru 3/partener 4): 1.069.020,56 lei; contribuţie proprie: 53.451,03 lei;
=SC C&C Grup SRL (membru 4/partener 5): 1.519.237,38 lei; contribuţie proprie: 75.961,87 lei;
=Liceul Tehnologic Auto (membru 5/partener 6): 254.128,60 lei; contribuţie proprie: 5.082,57 lei.
Suma exorbitantă a acestei iniţiative a declanşat riposta consilierului local POL Dorin Mirea, care a reclamat o strategie neinspirată, ce direcţionează banii necesari unor lucrări concrete către cursuri şi campanii inutile. „Vă spun că acest S.D.L. (n.r. Strategia de Dezvoltare Locală) este făcut atât de prost! V-am mai spus şi vă repet. Dacă mai este timp, schimbaţi ceva. Banii se duc undeva pe cursuri. Bani aruncaţi, vă spun sigur că sunt bani aruncaţi! Că e informare… sunt bani aruncaţi. Putea să fie o sumă mult mai mică şi restul să-i fi băgat la asfaltarea străzii Grigore Alexandrescu şi la celelalte.”, a recomandat acesta.
Executivul şi-a motivat maniera de lucru prin faptul că banii de la POCU nu puteau fi trecuţi la POR. „Atunci când s-a făcut reorganizarea Strategiei de Dezvoltare Locală a Asociaţiei GAL Câmpulung Muscel, într-adevăr, s-au redistribuit nişte sume ca urmare a scoaterii anumitor fişe de intervenţie, dar, la cele care erau pe POR, banii s-au distribuit tot în cadrul POR, pe fişele care au rămas valabile. Şi la POCU, asemenea, banii s-au distribuit doar pe fişe pe POCU.”, a precizat inspectorul Iuliana Ungureanu.
Potrivit acesteia, echilibrul fişelor POR şi al celor POCU a fost condiţia accesării fondurilor. „Fişele de pe POR au aproape aceeaşi valoare cu cele de pe POCU, aproximativ 3,5 milioane euro. Asta a şi fost condiţia. Aşa a fost făcută strategia, dar şi Ghidul pentru SDL prevedea ca valoarea fişelor de intervenţie pe POR să fie aproximativ egală. Nu se putea să avem intervenţii doar pe POR de 90% şi pe POCU de 10%. Nu ne-ar fi aprobat niciodată o astfel de strategie.”, a mai spus angajata Primăriei.
Păcat, pentru că echitatea impusă între investiţiile în infrastructura precară a acestor zone şi cele cu specific aşa-zis social limitează proiecte de care avem nevoie cu adevărat.
Pe ce se duc cele peste 11 milioane de lei
Ce-şi propun autorităţile câmpulungene prin acest proiect în valoare de peste 11 milioane de lei?
1.Asigurarea accesului la servicii sociale, inclusiv prin dezvoltarea serviciilor medicale în centrele medico-sociale integrate;
2.Crearea unui incubator de afaceri în colaborare cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri Argeş şi Camera de Comerţ;
3.Organizarea de cursuri de formare profesională pentru tineri şi adulţi în vederea inserţiei pe piaţa muncii;
4.Creşterea gradului de ocupare pentru persoanele vârstnice şi femei;
5.Creşterea gradului de ocupare pentru populaţia de etnie romă prin integrarea acestora în activităţile existente;
6.Accesul şi menţinerea pe piaţa muncii a tinerilor cu vârsta între 18 şi 24 de ani, inclusiv prin dezvoltarea de programe de ucenicie şi şcoală profesională;
7.Dezvoltare şcoala profesională în sistem dual, respectiv acordare de pachete integrate, inclusiv burse suplimentare;
8.Înfiinţarea şi acreditarea unui serviciu de îngrijire la domiciliu;
9.Campanii de informare, conştientizare pentru implicarea activă şi voluntară a membrilor comunităţii prin realizarea de activităţi de prezentare de exemple de bună practică;
10.Cooptare de medici şi asistenţi în vederea oferirii de servicii de sănătate;
11.Înfiinţarea de servicii medicale mobile şi servicii integrate de asistenţă medicală şi consiliere;
12.Organizarea de campanii de informare şi conştientizare pentru implicarea activă şi voluntară a membrilor comunităţii.
Primăria a apelat la parteneri pentru activităţile din programul descris. SC C&C Grup SRL se va ocupa de organizarea cursurilor de formare profesională pentru tineri şi adulţi. SC Posh Media Concept SRL va derula campaniile de informare şi conştientizare. Pentru restul acţiunilor, colaboratorii Primăriei vor fi Direcţia de Asistenţă Socială, Spitalul Municipal şi Liceul Tehnologic Auto. Primăria miza pe o ofertă de parteneriat din partea Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Argeş şi Camera de Comerţ, pentru crearea incubatorului de afaceri, care, însă, nu s-a concretizat.
Cele trei proiecte cu specific social, cel de 11 milioane de lei, cu campanii şi cursuri făcute de pomană, centrul medico-social, de 1,3 milioane de lei, şi modulele pentru femei bătute, de 2,85 milioane de lei, conduc la costuri totale de 15,3 milioane de lei. Peste 3 milioane de euro, bani aproape pierduţi, din cele 7 milioane de euro, care numai ridicare din sărăcie a zonelor marginalizate nu aduc!
Magda BĂNCESCU