09/11/2024

Elena Lasconi: „Toţi primarii Câmpulungului, dacă îi adunaţi la un loc, nu au fost atât de umiliţi, batjocoriţi şi sabotaţi cum am fost eu”

  • Elena Lasconi le-a cerut consilierilor USR şi PNL să voteze împotriva unei asfaltări prin GAL, care pune o presiune de peste 10 milioane de lei pe bugetul local
  • Aceştia n-au ascultat-o şi au votat proiectul, pentru care primăriţa ar fi găsit, aşa cum a găsit pentru Drăceşti, o finanţare de 12 milioane de lei    

Termenul de depunere a celor cinci proiecte aspirante la finanţarea GAL, care expiră pe 10 ianuarie 2022, a impus reunirea Consiliului Local într-o şedinţă extraordinară duminică dimineaţa. 15 consilieri din cei 19 au răspuns convocării matinale, într-o zi nelucrătoare, pentru a ajuta Executivul să respecte limita impusă pentru transmiterea documentaţiei. În timpul dezbaterii, primăriţa Elena Lasconi a pus întârzierea pe seama unui sabotaj intern, aşa cum i se pare şi inserarea unei propuneri de investiţii sugerate de subalterni, care, după ce că nu este o urgenţă, mai şi apasă serios pe bugetul local: asfaltarea a patru străzi dintr-o zonă profund depopulată, ale cărei costuri au fost estimate la peste 12,5 milioane de lei, din care şansele de atragere de fonduri UE, prin GAL, se limitau la 2,2 milioane de lei. Diferenţa de aproximativ 10,3 milioane de lei trebuie asigurată din bugetul Câmpulungului. Acesta este contextul în care Elena Lasconi a anunţat că îşi asumă pierderea celor 2,2 milioane de lei şi le-a cerut consilierilor de la USR şi PNL să voteze „împotrivă”. Aceştia, însă, nu au ascultat-o şi au dat un vot favorabil.

  • La o valoare totală a proiectelor de 21,4 milioane de lei, Câmpulung contribuie cu 12,7 milioane de lei   

Cele mai tensionate replici le-a generat, după cum era de aşteptat, lecturând cifrele ameţitoare, propunerea de asfaltare a străzilor Grigore Alexandrescu, Valea Bărbuşii, Leculeşti şi Pârşenilor. Dar mai înainte de a dezvolta acest subiect, iată-le pe toate, cu valorile aferente:

1.Reabilitarea străzilor Grigore Alexandrescu, Valea Bărbuşii, Leculeşti şi Pârşenilor

Valoare totală: 12.511.361,71 lei

Contribuţia proprie a Câmpulungului: 10.299.538,46 lei (cofinanţare obligatorie 116.411,75 lei)

2.Extinderea reţelei de distribuţie a gazelor în Zona Urbană Marginalizată Cazărmilor (Chilii, Leculeşti şi Livadiei)

Valoare totală: 1.361.150,93 lei

Contribuţia proprie a Câmpulungului: 249.453,75 lei (cofinanţare obligatorie 83.151,25 lei)

3.Extinderea sistemului de canalizare pe străzile Grigore Alexandrescu, Valea Bărbuşii, Leculeşti şi Pârşenilor

Valoare totală: 3.423.151,11 lei

Contribuţia proprie a Câmpulungului: 2.007.093,09 lei (cofinanţare obligatorie 49.890,75 lei)

4.Realizarea unui centru medico-social integrat în ZUM Pescăreasa

Valoare totală: 1.280.911,32 lei

Contribuţia proprie a Câmpulungului: 64.527,32 lei.

5.Construirea infrastructurii de locuire socială pentru persoanele victime ale violenţei în familie

Valoare totală: 2.850.356,07 lei

Contribuţia proprie a Câmpulungului: 142.001,10 lei.

Valoarea totală a proiectelor: 21.426.931,14 lei  

Valoarea totală a contribuţiei Câmpulungului: 12.762.613,72 lei (59,56%)    

Foarte mare contribuţia municipiului, de aproape 60%, în condiţiile în care fondurile europene trebuiau să constituie finanţarea principală, nu invers. Iar asta s-a întâmplat, preponderent, din cauza proiectului de asfaltare, pentru realizarea căruia Câmpulungul trebuie să asigure 10,3 milioane de lei din totalul de 12,5 milioane de lei.

  • După un an de când a fost aprobat primul lot de proiecte GAL, niciunul n-are cererea de finanţare depusă

Consilierii au fost solicitaţi să aprobe pentru toate documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie sau studiul de fezabilitate, devizul general, indicatorii tehnico-economici, valoarea totală, contribuţia proprie şi depunerea proiectului. Aceste formalităţi enumerate s-au consumat cu o zi înainte de expirarea termenului de depunere a fişelor de intervenţie, în vederea avizării lor de către Asociaţia GAL Câmpulung Muscel şi Comitetul Comun de Selecţie POR – POCU, care era 10 ianuarie 2022. Etapa următoare este depunerea cererii de finanţare în My SMIS, o platformă în care va fi încărcată documentaţia municipiului.

Principalele luări de poziţie în plen, aparţinând consilierilor PSD şi POL Constantin Ivan şi Dorin Mirea au insistat asupra faptului ca, prin GAL, să fie rezolvate gazul şi canalizarea, iar asfaltarea să fie realizată printr-un proiect separat. „Acest proiect putea să fie dezvoltat din sursele proprii, lăsându-le pe celelalte, care sunt, într-adevăr, de primă mână: canalizarea, gazul, să fie accesate şi duse la bun sfârşit într-o manieră cât se poate de fluentă.”, a precizat Constantin Ivan.

„Mie nu mi se pare că asta (n.r. proiectul asfaltării pe drumurile enumerate, care străbat zone slab locuite) este o prioritate. Pentru că asfaltarea o puteţi face ulterior şi pe alte măsuri. Aşa cum aţi luat bani şi aţi făcut un lucru minunat la Mărcuş, pe Drăceşti, aşa cred că putem obţine bani şi pentru asfaltare. Sunt destui bani prin GAL pentru zona cu gaz, apă, canal, puteaţi să faceţi o porţiune şi cu asfalt, ca să vă încadraţi în suma de 2 milioane de lei, şi era bine mersi. Acum, Iuliana ne spune că pierdem banii. Aş vrea s-o întreb pe Iuliana: De ce s-a ajuns aici? Sau câte proiecte a depus Primăria pe GAL?”, a fost mesajul lui Dorin Mirea care a declanşat reacţia primăriţei Elena Lasconi.

„Niciunul!”, a ripostat aceasta, cu referire la proiectele aprobate la final de 2020 şi anume: reabilitarea Şcolii Grădişte, trotuarele pe Şoseaua Naţională şi Grigore Alexandrescu, consolidarea malului străzii Chilii şi trei locuri de joacă în cele trei zone urbane marginalizate: Grui, Cazărmilor şi Pescăreasa. După un an, cele patru se găsesc în stadiul scrierii cererii de finanţare în platforma My SMIS.

  • Elena Lasconi: „Eu îmi asum şi îi rog pe toţi colegii mei de la USR şi Alianţă să voteze împotrivă”

Ce a frapat cel mai tare în mesajul şefei Executivului a fost apelul lansat colegilor de partid şi partenerilor politici de la PNL de a nu vota proiectul asfaltării, apel care părea formulat în înţelesul real al termenilor, nu peiorativ. „Înainte de a fi un locuitor de pe Valea Bărbuşii, sunt primarul acestui oraş, ceea ce pentru mine înseamnă o mare responsabilitate. Am cântărit foarte bine lucrurile. La fel ca dumneavoastră, m-am trezit că suntem pe ultimul metru, nu pe ultima sută de metri, atunci când mi s-a prezentat situaţia. Am aflat luni de suma aceasta. În 32 de ani, de când România a cunoscut democraţia, toţi primarii Câmpulungului, dacă îi adunaţi la un loc, nu au fost atât de umiliţi, batjocoriţi şi sabotaţi cum am fost eu. Mulţi dintre voi aţi contribuit la asta. Da, pentru mine înseamnă foarte mult „împreună”. Da, eu vreau binele Câmpulungului. Şi da, este momentul să învăţăm să pierdem. Eu vă spun că acesta este un sabotaj. Eu îmi asum şi îi rog pe toţi colegii mei de la USR şi Alianţă (n.r. PNL) să voteze împotrivă şi îmi asum să pierdem. Am adunat din sponsorizări, într-un singur an, 3 milioane de lei. Prin eforturile mele am adus de la Guvern încă 12 milioane de lei. Plus alte sume cu care nu vreau să mă mai laud, pentru că voi fi din nou sabotată. Nu a fost ideea mea să asfaltăm Valea Bărbuşii. Ştiu că poate mulţi n-o să mă credeţi, dar acesta este adevărul. Mi s-a spus că am putea să facem asfaltare în acea zonă şi că acestea ar fi zonele. Pentru că am reuşit, prin eforturile pe care le-am făcut, să introducem gaz pe Şoseaua Naţională şi pe Izlaz, care erau în GAL. Eu nu ţin la acest proiect. Dar pierdem 2 milioane de lei. Îmi asum să facem rost de 12 milioane de lei, ca să asfaltăm străzile, dacă tot avem un SF. Dacă vreţi să facem bine pentru oraş, atunci fiţi pe bune alături de mine, pentru că eu chiar sunt un om de bună credinţă.”, a afirmat Elena Lasconi.

Consilierii USR şi PNL au desconsiderat cerinţa primăriţei, votând asfaltarea care pune o presiune de peste 10 milioane de lei asupra bugetului Câmpulungului.

Magda BĂNCESCU

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!