4 C
Campulung Muscel
19/03/2024

Gunoiul, din ce în ce mai greu şi mai scump

Creşterea taxei de gunoi, după un an în care a stat pe loc, nu este o surpriză. Surpriză a fost majorarea obligaţiilor ce ţin de Primărie, care, dacă voia, nu le creştea. Dar n-a vrut, considerând că aproape 18% în plus la impozitul cel mai popular, cel pentru locuinţe, nu omoară pe nimeni. La gunoi, unde era de aşteptat un adaos simţitor, ce a deranjat a fost justificarea măsurii, care putea fi ambalată mai delicat. Nu cu atâta presiune şi avertismente bombastice de la înălţimea prezidiului, că, vezi Doamne, suntem în ilegalitate dacă se menţine aceeaşi taxă sau dacă se votează cu 50 de bani în plus.
O să încep cu concluziile unei ore de dezbateri cu final previzibil. Primăria n-are ce să-i facă operatorului decât să-l satisfacă oferindu-i cât cere. Nu poate să-l controleze cât colectează, nu poate să-l oblige să ridice selectiv, nu poate rupe contractul cu acesta, căci este operatorul asociaţiei din care face parte şi Câmpulungul, nu poate ieşi din asociaţie, căci, în cazul în care licitaţia ar fi ţinută de Câmpulung, vine tot Văsâi, prin altă firmă. Prin urmare, jucăm după cum cântă A.D.I. Servsal şi operatorul său, care, la fiecare sfârşit de an, când se aprobă taxa, are acelaşi refren iritant: creşte gunoiul, creşte gunoiul, creşte gunoiul! Asta ca să-i plătim mai mult.
S-a simţit de la o poştă că repertoriul fiecărui pledant pentru mărirea taxei a fost stabilit înainte de şedinţă, anticipându-se că PSD-iştii vor profita electoral de ocazia livrată de un nou bir umflat. Care, probabil, nu ajungea la acest nivel dacă Primăria, după cum a recunoscut, cu alte vorbe, şefa Economicului, ar fi depistat, până la ultimul, beneficiarii serviciului care nu plătesc pentru el. Că sunt mulţi, că sunt puţini… cinci ani trecuţi de când Primăria face încasarea pentru Financiar erau un răgaz suficient pentru a-i descoperi pe câmpulungenii care se sustrag de la plată. Aşadar, nu numai Poliţia Locală nu-şi face treaba, nefiind în stare să prindă secăturile de la rural care ne încarcă tomberoanele cu mizeriile lor. Nu-şi fac treaba impecabil nici alte servicii ale instituţiei care s-au angajat, în 2017, să-i scoată şi din gaură de şarpe pe abonaţi, ca să fie cât mai mulţi plătitori.
La şedinţa de Consiliu, ţinută cu trei zile înainte să se încheie anul, am auzit iar „târgul” propus şefului A.D.I. Servsal, venit, vara trecută, înaintea aleşilor ca să susţină un interes al asociaţiei care gestionează problematica gunoiului în judeţ. Şi anume: Financiar Urban ori îşi ia şi cetăţenii şi îşi face casierie, fără să se mai complice Primăria, făcând pe „zapciul” pentru operator, ori predă Primăriei firmele, cărora să li se stabilească nişte tarife corecte, în funcţie de activităţile prestate. Bănuiala este că, în momentul în care administraţia scapă de corvoadă, lăsând operatorul să se descurce de unul singur, tariful va fi mai mare de atât. Motivul: Financiar Urban nu va încheia contracte cu atâtea persoane câte a convins Primăria să se declare la gunoi. Aproximativ 16.000 de inşi i-au plătit serviciul, în momentul în care privatul a fost scos de pe factura Edilului. Autorităţile, în schimb, preluând sarcina impunerii taxei, au pornit de la 22.000 de cetăţeni şi au ajuns la 25.000. Acesta este meritul administraţiei, care, având posibilitatea să-l strângă cu uşa pe cetăţean, a adus în contul firmei 9.000 de plătitori în plus.
Este deranjant să încheiem anul cu o taxă „tunată”, dar mai deranjant decât cuantumul la care trebuia să ne aşteptăm a fost disconfortul auditiv generat de constrângerea lansată de la prezidiu, pentru a înlătura pericolul unui vot negativ. Firma şi-a justificat pretenţiile legate de tarif prin faptul că, de la un an la altul, ridică tot mai mult gunoi din cartiere. Context în care au răsunat din nou în plen acuzaţii de incorectitudine din partea operatorului, care ar umbla la cifre în momentul cântăririi maşinilor. Plus alte nereguli, susţine Lasconi, a căror producere este încurajată de un contract cu clauze avantajoase pentru Financiar Urban.
În ideea de a exista un control al cantităţilor preluate de pe traseu, primăriţa le-a cerut consilierilor să însoţească echipele de pe maşinile de gunoi. Ea susţine că a trimis-o de câteva ori pe fata de la Mediul Poliţiei Locale, a trimis şi poliţişti locali, dar să meargă şi consilierii în acţiune, pentru a supraveghea activitatea de colectare. Recomandarea a stârnit riposta lui Ionel State, care consideră că este treaba Primăriei, prin angajaţii săi, să verifice dacă sunt reale sau nu cantităţile declarate de Financiar Urban.
Altă acuză direcţionată către firmă este că nu oferă cetăţenilor posibilitatea de a preda deşeurile selectiv. Asta ca să mai scadă stocurile menajere. După estimarea lui State, pe 70% din teritoriul Câmpulungului nu se strânge selectiv, cu toate că deţinătorii de gospodării îl pot preda sortat. Dar maşina nu vine decât o singură dată, pentru cel menajer. Şefului Servsal i-a fost transmisă public rugămintea de a dota municipiul cu pubele pentru selectarea resturilor, dar, deocamdată, aşteptăm. Primăriţa susţine că, după licitaţia de la vară, pe care, probabil, o va câştiga aceeaşi firmă, vor apărea containere peste tot în oraş pentru reciclabile. Asta nu va rezolva problema străzilor cu case, crede State, unde trebuie impusă operatorului o zi de colectare numai pentru aşa ceva.
Să nu ne amăgim că, după licitaţia care va produce un nou contract, va scădea taxa, chit că toată şedinţa s-a trâmbiţat că 11 lei este tariful valabil numai şase luni. Şi că, la anul, dacă se poate, va scădea. Poveşti! Trendul este crescător, ca peste tot, iar oamenii nu trebuie „aburiţi” cu reduceri care nu se vor produce niciodată. Impresia din afară este că plecăciunile în faţa lui Văsâi se menţin şi în acest mandat, chit că unii dintre aleşii fără experienţă se îmbată cu apă chioară, vorbind despre clauze mai bune. De parcă depinde de ei!

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!