Astăzi, 28 decembrie 2021, în cadrul şedinţei ordinare a lunii decembrie, consilierilor locali li se propune să voteze nivelul taxei speciale de colectare, transport şi depozitare deşeuri menajere, începând cu 1 ianuarie 2022. Executivul le solicită aleşilor locali să fie de acord cu creşterea taxei la gunoi, începând de la anul, de la 9,50 lei, cât a fost din 2020 încoace, la 11 lei/persoană/lună, la cererea firmei de salubritate.
Încă de acum patru ani, Primăria încasează taxa de salubritate pentru firma Financiar Urban
Conform referatului de aprobare la proiectul de hotărâre, cu privire la stabilirea taxei speciale de gunoi, care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, se menţionează că, la nivelul Câmpulungului, serviciile de salubritate şi cele care se circumscriu sferei serviciilor comunitare de utilităţi publice, sunt prestate de operatorul economic Financiar Urban SRL. Conform Legii serviciului de salubritate a localităţilor, „în funcţie de natura serviciilor prestate, atât în cazul gestiunii directe, cât şi în cazul gestiunii delegate, pentru asigurarea finanţării serviciului de salubritate, utilizatorii achită contravaloarea serviciului de salubritate prin tarife, în cazul prestaţiilor de care beneficiază individual, pe bază de contract de prestare a serviciului de salubritate; taxe speciale, în cazul prestaţiilor efectuate în beneficiul întregii comunităţi locale; taxe speciale, în cazul prestaţiilor de care beneficiază individul fără contract”. Dar, conform aceleiaşi legi, „autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să instituie taxe speciale şi să demonstreze lunar operatorilor, direct din bugetul local, contravaloarea prestaţiei efectuate la utilizatorii fără contract”, motiv pentru care, pe 28 decembrie 2016, a fost adoptată de Consiliul Local Câmpulung Hotărârea prin care s-a instituit taxa specială de colectare, transport şi depozitare a gunoiului menajer pentru persoanele fizice care beneficiază de Serviciul local de salubritate al Municipiului Câmpulung, prin acelaşi act aprobându-se şi Regulamentul privind încasarea acestei taxe speciale. Astfel, aceasta a început să fie încasată începând cu 1 ianuarie 2017, de la persoanele fizice, indiferent dacă acestea au avut sau nu încheiat un contract de prestări servicii cu operatorul Financiar Urban SRL.
În acest fel, destinatari ai taxe speciale de salubritate (şi, totodată, plătitori ai acesteia) sunt toţi cetăţenii Câmpulungului, persoane fizice, cât şi deţinătorii/proprietarii de clădiri în raza administrativ teritorială a municipiului, precum şi persoanele care îşi au sediul sau punctul de lucru pe raza Câmpulungului.
Potrivit Legii Serviciului de Salubritate a Localităţilor, rezultă obligaţia autorităţilor administraţiei publice de a institui taxe speciale pentru serviciile de salubritate, precum şi dreptul acestora de a ajusta şi modifica cuantumul taxelor, precum şi regimul juridic al acestora. Conform Legii finanţelor publice locale, „pentru funcţionarea unor servicii publice locale, create în interesul persoanelor fizice şi juridice, Consiliile Locale aprobă taxe speciale; cuantumul taxelor speciale se stabileşte anual, iar veniturile obţinute din acestea se utilizează integral pentru acoperirea cheltuielilor efectuate pentru înfiinţarea serviciilor publice de interes local, precum şi pentru finanţarea cheltuielilor curente de întreţinere şi funcţionare a cestor servicii. Taxele speciale se fac venit la bugetul local şi se încasează numai de la persoanele fizice şi juridice care beneficiază de serviciile publice locale pentru care s-au instituit acestea.
Anul viitor, se estimează că locuitorii Câmpulungului vor genera aceeaşi cantitate de gunoi ca în 2021, de 7.350 tone
Prin Hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor ADI SERVSAL Argeş, din 26 iulie 2018, s-a aprobat ca, începând cu 1 august 2018, planul tarifar pentru serviciul de colectare-transport deşeuri municipale generate pe raza judeţului Argeş, taxă care se va avea în vedere la stabilirea nivelului taxei speciale de salubritate începând cu 1 ianuarie 2022. Municipiul Câmpulung este membru asociat al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ADI SERVSAL Argeş, iar Financiar Urban SRL Piteşti este liderul asocierii ADI SERVSAL Argeş cu Asocierea SCTDM Argeş.
Municipiul Câmpulung are încheiat cu Financiar Urban SRL un contract de prestări servicii de salubritate din 20 decembrie 2018, înregistrat la Primărie pe 4 februarie 2019, al cărui obiect îl constituie acţiunea de salubritate la nivelul oraşului.
La această dată, numărul persoanelor care figurează înscris în evidenţele fiscale ale Primăriei Câmpulung, care datorează taxa de salubritate, este de 25.422 de persoane fizice, care au domiciliul şi deţin proprietăţi în municipiu, şi 450 de persoane cu domiciliul sau reşedinţa în alte localităţi.
Conform statisticii, la nivel local, Financiar Urban SRL a emis facturi pentru perioada acestui an pentru 7.350 de tone de deşeuri menajare, doar cea pentru decembrie 2021 fiind estimată la 607,479 tone. În rest, în primele 11 luni ale acestui an, operatorul de salubritate a colectat în medie 612,50 tone lunar, astfel: ianuarie – 484,169 tone; februarie – 434,34 tone; martie – 495,213 tone; aprilie – 604,450 tone; mai – 619,806 tone; iunie – 619,806 tone; iulie – 748,865 tone; august – 812,397 tone; septembrie – 665,83 tone; octombrie – 631,517 tone; noiembrie – 603,30 tone.
Şi pentru anul viitor, administraţia locală împreună cu firma care ridică gunoiul, a estimat că locuitorii Câmpulungului vor genera aceeaşi cantitate totală de deşeuri, de 7.350 tone, ceea ce înseamnă că fiecare persoană produce anual aproape 300 de kilograme.
Conform contractului de prestări servicii de salubritate dintre municipalitate şi Financiar Urban, planul tarifar unic pentru colectare, transport şi depozitare / tratare a deşeurilor municipale este de 356 lei (299,16 lei fără TVA) pe tonă. La acest tarif se adaugă contribuţia pentru economia circulară, de 80 lei/tonă.
Şi cum pentru 2022 se propune un tarif de 11 lei/persoană/lună, a fost dovedit prin calcul matematic de unde a reieşit. Tariful operatorului regional Financiar Urban, care este de 379,16 lei/tonă (299,16 lei/tonă, plus 80 lei/tonă, contribuţia pentru economia circulară) se înmulţeşte cu numărul de tone estimat pentru 2022, de 7.350, rezultând 2.786.826 lei, la care se aplică 19% TVA, costul anual al serviciului de salubritate la nivelul Câmpulungului ajungând la 3.316.323 lei. Acesta din urmă se împarte la numărul estimat de persoane, de 25.535 lei, rezultând un cost de 130 lei/an/persoană, adică 11 lei pe lună pentru o singură persoană.
Isabela FILIP