20.1 C
Campulung Muscel
23/04/2025

De ce nu mai avem meseriaşi?

Cu siguranță, ați avut nevoie de un electrician, instalator, tâmplar, mecanic auto etc., în ultima perioadă, și fie cei sunați v-au refuzat, fiind deja ocupați cu multe lucrări în alte părți, fie ați fost duși cu vorba de la o zi la alta, iar la final cel care a venit să vă rezolve problema a făcut lucru de mântuială. Răspunsul este destul de simplu, majoritatea meseriașilor buni au plecat în străinătate, cei rămași sunt foarte solicitați, iar învățământul profesional și tehnic este privit cu dispreț atât de absolvenții clasei a VIII-a, cât și de părinții acestora. Nici guvernele perindate pe scena politică nu au încurajat relansarea învățământului profesional și tehnic și asta se poate vedea analizând datele la nivelul Câmpulungului, care seamănă cu cele de la nivel național.
Astfel, la Câmpulung funcționează două licee pentru învățământ profesional și tehnic, două licee pur teoretice și trei vocaționale.
Dacă analizăm datele disponibile pe http://admitere.edu.ro/plan/AG/index.html privind planul de școlarizare, numărul de locuri alocate și gradul lor de ocupare pentru anul școlar 2021-2021 la clasa a IX-a constatăm că la Colegiul Național ”Dinicu Golescu” s-au alocat 130 locuri, care au fost ocupate 100%, la Liceul Teoretic ”Dan Barbilian” au fost 78 locuri ocupate 100%, la Colegiul Național Pedagogic ”Carol I” s-a alocat un total de 98 locuri ocupate 100%, din care 26 locuri filieră teoretică, la Liceul cu Program Sportiv Câmpulung au fost 48 locuri ocupate 100%, Seminarul Teologic Ortodox ”Iustin Patriarhul” a primit 24 locuri ocupate 100%, la Colegiul Tehnic Câmpulung au fost alocate pentru liceu 72 locuri, ocupate numai 50, și 72 locuri, clase de profesională, ocupate numai 44, și la Liceul Tehnologic Auto Câmpulung au fost alocate 24 locuri – liceu, din care ocupate 17, și 24 locuri – școală profesională, ocupate numai 20.
Concluzionând, avem la nivelul Municipiului Câmpulung un plan de școlarizare aprobat pentru anul școlar 2021 – 2022 cu 234 locuri la filieră teoretică ocupate 100%, 120 locuri filieră vocațională ocupate 100%, 96 locuri liceu filieră tehnologică ocupate 69,79% și 96 locuri școală profesională ocupate 50%. Astfel, filiera teoretică reprezintă 42,86%, filiera vocațională 21,98%, filiera tehnologică liceu 17,58% și 17,58% școală profesională.
Trebuie să ținem cont că o mare parte din elevii care au ocupat un loc la un liceu tehnic își doresc transferul la un liceu teoretic după terminarea clasei a IX-a, motivul principal fiind structura anului școlar, mult mai lungă la un liceu tehnic decât la unul teoretic, săptămânile de practică comasată, care îi pun la lucru la propriu și imboldul dat de părinți cu fraza: ”lasă că la anul te mut și scapi de practică”, chiar dacă copilului nu i se potrivește un liceu teoretic.
Ofertă educațională pentru filiera tehnologică există, cea mai diversificată fiind cea a Colegiului Tehnic Câmpulung, care este acreditat și autorizat în foarte multe meserii, din categorii diverse cum ar fi: Turism, Comerț, Gastronomie, Industrie textilă și pielărie, Protecția mediului, Electromecanică, Electronică și automatizări, Mecatronică, Transporturi rutiere, Design mobilă și amenajări interioare, dar nu există o consiliere școlară adecvată pentru îndrumare în carieră, la nivelul clasei a VIII-a.
Ovidiu POPESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!