O săptămână şi o zi. Acesta este intervalul de timp, începând de astăzi, 29 octombrie, în care Primăria Câmpulung trebuie să pregătească documentaţiile a trei proiecte pentru a le depune la Programul „Anghel Saligny”. Pentru autorităţile noastre, termenul a început să curgă nu din 22 septembrie, când s-au publicat normele metodologice ale Ordonanţei de Guvern care reglementează această sursă de finanţare a Ministerului Dezvoltării, ci din 19 octombrie, când s-au asigurat, printr-o rectificare de buget, banii pentru realizarea SF-urilor. Municipalitatea are de gând să depună trei proiecte vizând reţea de canalizare şi asfaltare pe străzile Ion Giurculescu, Valea Româneştilor, Calea Târgoviştei, Izvorului, Aleci, Rujoi, Chichirez şi Valea Furnicii şi reţea de apă pe Calea Târgoviştei, Rujoi, Chichirez, Valea Româneştilor şi Valea Furnicii. Problema este că cele trei studii de fezabilitate, pentru care Consiliul Local a aprobat finanţarea, pe 19 octombrie, trebuie finalizate şi depuse până pe 8 noiembrie, data la care programul se închide pentru solicitările primite din teritoriu.
Programul pare destinat proiectelor care erau întocmite la data apariţiei, pentru care primarii nu aveau finanţare
Pe 6 septembrie, în Monitorul Oficial era publicată Ordonanţa de Urgenţă pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, iar pe 22 septembrie, normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor O.U.G. nr.95/2021 pentru aprobarea programului pe care vi-l prezentăm.
După acest moment, „în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, beneficiarii depun cereri de finanţare la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în format electronic, în platforma digitală creată cu această destinaţie (…) sau în format hârtie, cu programare prealabilă disponibilă pe site-ul ministerului.” 45 de zile, calculate începând cu data de 22 septembrie 2021, când s-au publicat normele, ne duc la „finish-ul” de 8 noiembrie 2021, până la care se primesc cererile.
De altfel, pe portalul ministerului se precizează că pentru aceia care nu optează pentru programarea în platforma digitală, în vederea înaintării cererii de finanţare, depunerea fizică la sediul M.D.L.P.A. se face doar în perioada 22 septembrie – 8 noiembrie 2021.
Ce şanse are Câmpulungul să se încadreze într-un termen atât de scurt, în condiţiile în care nu are documentaţia celor trei investiţii propuse? Aproape de zero, fără să avem alte informaţii în afara celor prezentate la şedinţa din 19 octombrie 2021. Chiar dacă Primăria se mişca repede, din data de 22 septembrie 2021, chiar din 6 septembrie, când a apărut programul în Monitorul Oficial, tot nu avea timp să facă achiziţia pentru serviciile proiectantului care urma să realizeze cele trei SF-uri. Proiectant care are nevoie şi el de timp ca să execute studiile.
Banii necesari proiectării, “rezolvaţi” la şedinţa din 19 octombrie
Bugetul local nu prevedea fonduri pentru documentaţiile necesare proiectelor propuse pentru Programul „Anghel Saligny”. Prin urmare, carenţa a fost rezolvată la şedinţa extraordinară din 19 octombrie 2021, când pe lista de investiţii au fost incluse, ca obiective noi, şi SF-urile următoare:
=70.000 de lei pentru „Extinderea sistemului de canalizare pe străzile Ion Giurculescu, Valea Româneştilor, Calea Târgoviştei, Izvorului şi Valea Furnicii” – studiu de fezabilitate şi alte studii aferente obiectivului;
=30.000 de lei pentru „Extinderea sistemului de alimentare cu apă pe străzile Calea Târgoviştei şi Valea Româneştilor” – studiu de fezabilitate şi alte studii aferente obiectivului;
=70.000 de lei pentru „Modernizarea străzilor Ion Giurculescu, Valea Româneştilor, Calea Târgoviştei, Izvorului şi Valea Furnicii” – studiu de fezabilitate şi alte studii aferente obiectivului.
Proiectul de reparaţii stradale şi cel de canalizare a fost completat cu străzile Aleci, Rujoi şi Chichirez, iar cel de apă, cu Rujoi şi Chichirez.
La şedinţa de ieri după amiază, aleşilor li s-a cerut să aprobe nota conceptuală şi tema de proiectare pentru cele trei intenţii de investiţii, urmând ca, după acest moment, să fie întocmită documentaţia tehnică de către un proiectant rezultat dintr-o procedură de achiziţie. După care documentaţia trebuie să fie aprobată din nou de Consiliul Local. Toate aceste etape – achiziţia serviciilor proiectantului, întocmirea SF-ului, aprobarea lui de Consiliul Local – trebuie să se încheie până pe 8 noiembrie 2021.
Suma pe care ar putea s-o obţină Câmpulungul este 10 milioane lei
Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” prevede finanţarea proiectelor pentru alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei, sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, drumuri publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri județene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor, poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale, inclusiv pentru biciclete şi trotinete electrice.
Pentru evitarea situaţiilor în care lucrările recente de asfaltare sunt sparte pentru construirea reţelei de apă şi canalizare, se vor finanţa proiecte de modernizări de drumuri doar acolo unde există deja rețea de apă şi canalizare.
Normele mai prevăd că „pentru a evita creşterea disparităţilor şi pentru a asigura coeziunea teritorială, fiecare unitate administrativ-teritorială va avea prealocată finanţare minimă pentru cel puţin un proiect eligibil, în limita următoarelor sume pentru fiecare categorie de unitate administrativ-teritorială, respectiv subdiviziune a unităţilor administrativ-teritoriale: comune: 4 milioane lei, cu TVA; oraşe: 7 milioane lei, cu TVA; municipii, altele decât reşedințele de judeţ: 10 milioane lei, cu TVA; municipii reşedinţe de judeţ: 43 milioane lei, cu TVA; sectoarele municipiului Bucureşti: 35 milioane lei, cu TVA; judeţe (reprezentate de consilii judeţene): 140 milioane lei, cu TVA.”
Programul pare conceput mai degrabă pentru proiectele pe care primarii le au deja întocmite, dar pentru care n-au găsit o sursă de finanţare. Sau pentru proiectele care, cel mult, au nevoie de o actualizare a cheltuielilor din devizul general.
Magda BĂNCESCU