Protestul de la Rucăr a fost urmat, după cum se aştepta toată lumea, de alte atacuri ale ursului, care a scăpat cu bine din încercarea de „asasinat”, cu încuviinţarea ministrului Mediului. Şi primarul Dulamă, şi viceprimarul Pârnuţă au lăsat să se înţeleagă că sarcina încredinţată autorităţilor este o pasare a răspunderii de la centru în teritoriu. Iar permisiunea împuşcării sălbăticiunilor în intravilan nu rezolvă necazurile sătenilor lăsaţi fără vite, oi, capre şi porci, întrucât urşii stau în extravilan. Ionel Dulamă susţine că, dacă nu ajunge la ministru, care să semneze un ordin valabil pentru extravilan, nu se schimbă nimic. Lumea va suferi în continuare la fel ca în prezent.
Ionel Dulamă: „Iniţial, am vrut să fac această greşeală. Am montat o cuşcă şi am zis că-l tranchilizez. Este penal pentru mine dacă fac aşa ceva!”
„Ministrul ne-a aruncat nouă, primarilor, în cârcă o chestiune extrem de dificilă.”, astfel au debutat discuţiile pe subiectul urşilor, la şedinţa extraordinară a Consiliului Local, ţinută pe 20 septembrie 2021, a doua zi după protestul rucărenilor păgubiţi de sălbăticiuni. Primarul susţine că şi-a luat răspunderea de a împuşca doi urşi, unul fiind ratat de vânător. Iar pentru celălalt, la data discuţiilor, nu fusese pusă în aplicare decizia de organizare a acţiunii. Altfel spus, până săptămâna trecută, nu fusese sacrificat niciunul. Oricum, operaţiunea de eliminare se aplică gradual. Nu-l împuşti imediat cum apare în peisaj, de aici şi teama vânătorului care s-a codit să ia viaţa ursului programat la sacrificare.
„Prima dată se face alungarea. L-am alungat, dă-l Dumnezeului!, de şapte ori! După aceea îl tranchilizezi. Nu poţi să-l tranchilizezi în cuşcă. Iniţial, am vrut să fac această greşeală. Am montat o cuşcă şi am zis că-l tranchilizez. Este penal pentru mine dacă fac aşa ceva. Cuşca înseamnă prinderea ursului şi relocarea lui. În niciun caz tranchilizarea! Tranchilizarea, dacă se poate, se face tot pe teren. Din păcate, toate adăposturile noastre sunt la limita intravilanului, nu în extravilan. În cursul zilei, ursul nu stă în intravilan, stă în extravilan. Ministrul este singurul care poate să dea ordinul de împuşcare a unui urs în extravilan. Până nu ne va da aşa ceva, vom fi iarăşi victime, şi eu, şi toată lumea din aceste localităţi. Căci nu e numai Rucărul, dar la Rucăr e de vină primarul.”, s-a victimizat Dulamă, fiind proaspete la acel moment sloganurile participanţilor la protest, care l-au vizat şi pe el.
„Nu am niciun fel de reţinere ca, în această seară, să dau decizia de extragere prin împuşcare a acestui urs”
Alte lozinci i-au vizat pe cei de la „Carpathia”, împotriva cărora se îndreaptă acuzaţii de populare a pădurilor Rucărului cu urşi aduşi te miri de pe unde. Primăria Rucăr a încheiat un contract de prestări servicii, pentru aplicarea Ordonanţei de Urgenţă nr.81/26 iulie 2021, cu gestionarul fondului cinegetic, şi anume Asociaţia Ocolul Silvic „Carpathia”. Când i s-a cerut rezilierea contractului cu „Carpathia”, bănuită că n-are interes să împuşte urşii – de aici suspiciunea că vânătorul a ratat intenţionat ţinta -, primarul a argumentat: „Trebuie să fie tot una dintre firmele care au pe aici gestiunea fondului de vânătoare. (n.r. „Carpathia”) are cel mai mare personal. Când Ordonanţa 81 nu exista, de fiecare dată, au ieşit pe teren şi au acţionat cu petarde, cu ce au acţionat. Au o logistică foarte bună. Sunt cetăţeni din comuna Rucăr care sunt angajaţi acolo. Dacă Ordonanţa 81 nu se modifică, să ne dea competenţă în extravilan… Acum, alergi ursul până în extravilan, dar nu mai poţi să-l împuşti, pentru că este penal.”
Primarul de la Rucăr spunea că a reluat adresele către administratorii fondurilor de vânătoare, cărora le-a cerut să facă dosare şi să meargă cu ele la minister, pentru a se obţine derogări pentru împuşcarea urşilor în extravilan. „Un anumit fond a spus că nu ne acceptă pentru un anumit caz. Şi are dreptate. Nu te poţi duce cu un singur caz, cu Luţescu, că i-a mâncat şapte caprine. Omul, săracul, din asta trăia. Dar nu va accepta ministerul să facă aşa ceva. Animalul care a atacat în Valea lui Maldăr, azi de dimineaţă, este, probabil, cel care a atacat în Frăsinet, şi cel care atacat măgarii lui Ţurlea, pe Valea lui Maldăr, şi cel care a atacat porcii lui Mircea Cioplei. Este un animal foarte mare. L-a văzut cine l-a văzut. Nu am niciun fel de reţinere ca, în această seară, să dau decizia de extragere prin împuşcare a acestui urs.”, a mai spus şeful Executivului de la Rucăr.
Ursul a băut ţuica unui consilier local
Dimensiunea animalului a fost confirmată de unul dintre consilieri, care susţine că s-a aflat aproape de jivina care n-a avut nicio reacţie de a se îndepărta, sesizând prezenţa omului. „Vă dau dreptate cu mărimea lui, pentru că eu personal l-am văzut. Câţi urşi am văzut în viaţa mea, dar n-am văzut urs aşa mare ca acesta! Eram la 20 de metri de el. Mie mi-a spart de patru ori. A băut, dacă vă vine să credeţi şi este de râs, dar a băut ţuică.”, a povestit alesul în plenul Consiliului, provocând amuzamentul colegilor. Concluzia aleşilor: de aia n-a mai ieşit a doua zi. O fi simţit ursul nevoia să-şi stingă greaţa după o pastramă, o şuncă, un cârnat gras. De apreciat că ursul n-a provocat stricăciuni. Adică a desfăcut dopul sticlei, cum face omul, după spusele rucăreanului care a rămas şi fără dulceaţă. „Trei borcane cu dulceaţă au fost desfăcute efectiv, ca omul, fără să spargă un borcan.”, a adăugat consilierul, mulţumit de prestaţiile celor de la “Carpathia”, care au reacţionat prompt de câte ori i-a alertat.
„Neamţul ne-a populat cu urşi.”, a sărit consilierul Gabriela Gheorghe, organizatoarea protestului, contrazisă de colegi. „Ursul vine după om văzându-l cu găleata. Sunt învăţaţi cu oamenii. Nu mai fug de lumină, de petarde, de nimic. Nu sunt urşi de-ai noştri de la Valea Bradului, e ceva dubios cu ei.”, a adăugat aceasta.
Anul trecut, urşii n-au prea coborât peste rucăreni, pentru că au mâncat mistreţii morţi de pestă
Liberalul Genel Lupu le-a explicat colegilor cauza intensificării atacurilor urşilor în 2021, faţă de 2020. „Anul trecut, am avut linişte şi specialiştii mi-au spus că a fost datorită faptului că urşii au avut ce mânca, pentru că mistreţii afectaţi de pestă au murit. Porcii morţi au fost mâncaţi de către urşi. În plus de asta, a fost fructificaţie la fag. Iar ursul mănâncă jir. Anul acesta, n-a fost deloc fructificaţie la fag, porcii mistreţi s-au împuţinat, din cauza pestei din 2020. Urşii au avut şi un spor natural de creştere, s-au înmulţit foarte mult în anii anteriori. Vorbiţi despre adusul urşilor. Nu sunt aduşi, cu siguranţă. În 2019, am fost în concediu la Praid – Sovata. Acolo, cam în aceeaşi perioadă în care aveam la Rucăr alerte despre atacurile urşilor, am întâlnit acelaşi lucru. Acum, neamţul n-o fi şi prin Sovata. S-au înmulţit foarte mult, au comportament anormal, pentru că nu mai percep omul ca pe un pericol. Nu l-a mai împuşcat nimeni de cinci-şase ani, nu l-a mai gonit, nu i-a mai făcut nimic şi sunt foarte tupeişti. Cei care vin în sat n-au ce mânca, pentru că locurile de hrană sunt ale celor dominanţi.”, a precizat consilierul, care a recomandat autorităţilor executive să pună în aplicare deciziile de împuşcare, pentru că situaţia nu e favorabilă nici Primăriei, nici Consiliului Local, nici primarului şi nici fundaţiei, „căreia nu-i place să fie huiduită şi acuzată”.
Vicele Pârnuţă: „Să fim cu un pas înaintea ursului! Până facem apelul la 112, nu ne aşteaptă ursul pe noi!”
Încheiem cu sloganul lansat şi repetat de viceprimarul Ion Pârnuţă, care pledează pentru acţiune înainte de mobilizarea forţelor prin 112. „Guvernul a pasat problema, n-a rezolvat-o. Haideţi să căutăm soluţii în care să se ducă o sută de oameni… credeţi că ursul ăla mă aşteaptă pe mine, pe X, pe Y sau pe jandarm? Să fim cu un pas înaintea ursului! Eu cred că trebuie să mergem, până se sună la 112, să rezolvăm problema. Noi, aici, trebuie să lucrăm cu F.C.C. (n.r. Fundaţia “Conservation Carpathia”), cu fondul de vânătoare, cu Poliţia, cu Jandarmii, să fim cu un pas înaintea ursului! Până sunăm la 112, nu ne aşteaptă ursul pe noi! Noi trebuie să lucrăm în colaborare cu jandarmul, cu medicul, cu fondul de vânătoare, că nu-l împuşcăm noi. Nu-l împuşc nici eu, nici domnul primar. Nu-l împuşcă nici jandarmul. Nu trebuie să mai facem tam-tam şi publicitate să mai vină lumea, trebuie să fim cu un pas înaintea ursului!”, este pledoaria la mobilizare a viceprimarului.
Magda BĂNCESCU