Judecătorii de la Tribunalul Argeş sunt solicitaţi să tranşeze o speţă care are potenţialul de a provoca un zâmbet celor din afara tărăşeniei. Mai ales celor cărora nu le sunt dragi agenţii Primăriei, care suferă profund la capitolul autoritate, întrucât instituţia angajatoare nu s-a obosit, dacă tot îi plăteşte la nivel de Poliţie Naţională, să-i trimită la instruiri, care să-i transforme în poliţişti adevăraţi. Un cetăţean din municipiu, purtător al unui nume de actor renumit pentru noi, românii, a învins într-un proces desfăşurat la Câmpulung serviciul Consiliului Local, care-i aplicase o amendă considerată de acesta nejustificată. În opinia sancţionatului, angajaţii Primăriei au avut un comportament reprobabil, nu el, care s-ar fi aflat – zice el – în situaţia de a-i avertiza că încalcă regulile bunului simţ. Poliţia Locală are, fireşte, altă versiune: insul, pe care comunitarii îl verificau dacă respectă măsura izolării la domiciliu, nu era acasă în ziua controlului.
Poliţistul l-ar fi ameninţat că-l amendează în momentul în care omul i-a cerut să nu mai claxoneze
În acest an, pe 8 februarie, Adrian Pintea – şi Nicolae, prenumele de sfânt al petentului – s-a trezit în postura de iniţiator al unui proces intentat Poliţiei Locale şi instituţiei angajatoare, Primăria Câmpulung. Acţiunea a fost deschisă la instanţa municipală în ziua în care s-a împlinit o lună de la amendarea cetăţeanului. Acesta a ripostat cu o plângere contravenţională faţă de procesul verbal din 8 ianuarie 2021, asupra căreia judecătorul s-a pronunţat pe 26 mai 2021, dându-i parţial dreptate. Câmpulungeanul a cerut magistratului să anuleze actul de constatare a contravenţiei, prin care i s-a aplicat o amendă de 1.000 de lei, şi să fie exonerat de plata ei.
Cum s-a ajuns la amendarea omului? Începând cu ultima zi a lunii decembrie a fost în izolare la domiciliu, perioadă în care a fost verificat zilnic de agenţii Primăriei. În plângerea sa, Adrian Nicolae Pintea descrie cum s-a comportat poliţistul care avea sarcina de a-l controla, ca să se asigure că nu părăseşte locuinţa. „La data de 5 ianuarie 2021, agentul constatator a claxonat insistent, deranjând vecinii şi familia, iar la solicitarea petentului de a nu mai insista cu zgomotul, acesta l-a ameninţat pe petent că o să-l amendeze.
După acest incident, la data de 26 ianuarie 2021, a primit, prin Poştă, o înştiinţare de la Poliţia Locală, căreia îi erau anexate două procese verbale, aducându-i-se la cunoştinţă că trebuie să achite amenzile în termenul legal sau va fi executat silit, în pofida faptului că avea la dispoziţie 15 zile pentru contestare.”, redăm un fragment din apărarea petentului, aşa cum a fost consemnată în hotărârea preluată pe portalul rolii.ro.
Câmpulungeanul a mai precizat că, în decursul izolării impuse de restricţiile pandemice, nu a părăsit niciodată locuinţa.
Poliţiştii au susţinut la proces că nu l-au găsit acasă pe izolat
De partea cealaltă, Poliţia Locală a cerut instanţei să respingă plângerea cetăţeanului, ca nefondată. În întâmpinarea depusă la proces, reprezentanţii instituţiei date în judecată au menţionat că, la data vizitei din 8 ianuarie 2021, Adrian Pintea nu se afla la domiciliu. Mai mult, acesta i-a transmis agentului Poliţiei Locale că refuză să se prezinte. Poliţiştii şi-au apărat actul de constatare a contravenţiei, susţinând că este legal încheiat, „iar lipsa semnăturii unui martor reprezintă cauză de nulitate relativă, nu absolută, ce se poate invoca doar în cazul în care produce petentului vreo vătămare. Or martorul este chemat să ateste doar faptul că petentul refuză să semneze, deci lipsa semnăturii unui martor nu atrage nulitatea.” În afara întâmpinării, la dosar au fost depuse şi două note informative ale agenţilor Primăriei, care au format echipajul trimis să-l verifice pe Pintea.
Acesta din urmă s-a angajat că aduce martori la proces, însă nu s-au prezentat nici aceştia şi nici el.
Judecătorul a constatat că actul Poliţiei Locale „nu conţine versiunea petentului asupra realităţii, ci constatările agentului Poliţiei Locale Câmpulung.” Dar acest lucru „nu constituie cauză de nulitate, decât în măsura în care petentul reuşea să probeze o altă stare de fapt. Or petentul nu a făcut acest lucru, rezumându-se să propună probe, pe care nu le-a mai administrat ulterior.”
Cât despre martor, acesta „este chemat să confirme faptul că nu este de faţă contravenientul, refuză sau nu poate să semneze. Martorul nu este chemat să confirme constatările poliţistului, acestea beneficiind de prezumţia de legalitate și veridicitate, nici să susțină versiunea petentului. În majoritatea cazurilor, martorul nici nu este prezent la constatarea contravenţiei, ci doar la încheierea procesului verbal de constatare a contravenţiei, el putând atesta doar motivul pentru care actul nu este semnat de petent. Or petentul nu contestă faptul că nu era prezent la momentul încheierii actului şi nici nu probează o altă stare de fapt, decât cea reţinută de agentul constatator în procesul verbal. Prin urmare, petentul nu poate invoca la acest moment lipsa martorului, câtă vreme nu se poate identifica nicio vătămare, ce nu s-ar putea îndrepta altfel decât prin anularea procesului verbal. Dacă această încredere se dovedeşte a fi greşit acordată, nu există altă soluţie decât introducerea celor mai dure măsuri propuse de specialişti pentru a putea stăvili pandemia ce a răvăşit întreaga lume.”, sunt argumentele instanţei care, pe 26 mai 2021, a admis, în parte, cererea sancţionatului, căruia i-a înlocuit amenda de 1.000 de lei cu avertismentul.
Pe 28 iunie 2021, Municipiul Câmpulung, prin Poliţia Locală, a formulat apel faţă de hotărârea Judecătoriei Câmpulung. În dosarul mutat la Tribunalul Argeş şi înregistrat cu data de 27 iulie 2021, nu s-a fixat, deocamdată, termenul la care începe judecata. M.B.